Министар државне управе и локалне самоуправе др Александар Мартиновић, у пратњи државног секретара Маје Мачужић Пузовић, посетио је Град Краљево. Са председником Привременог органа града Краљева др Предрагом Терзићем, чланом Привременог органа Ненадом Марковићем и начелником Градске управе града Краљева Дејаном Ћајићем, разговарао је о будућим заједничким пројектима и даљој сарадњи, доневши и 20 лаптоп рачунара са пратећом опремом.

Представници Министарства су обишли Скупштинску салу у згради Градске управе, за чије је опремање Министарство државне управе и локалне самоуправе, у сарадњи са УНДП, определило средства из буџета и тако подржало имплементацију система за електронско вођење седница – Е-парламент. Министар је обишао и локацију у насељу Рибница на којој је планирана изградња дечјег игралишта, а за које ће Град аплицирати за средства Министарства, а потом и производни погон предузећа за производњу и трговину колачима „Тријумф Станић“ у насељу Ковачи. Боравак у Краљеву је завршен посетом сестринству Манастира Жиче.

Како је истакао председник Привременог органа др Предраг Терзић, рачунари ће много значити запосленима у Градској управи, који ће уз помоћ њих и друге опреме сигурно ефикасније и ефектније радити и бити на услузи не само грађанима Краљева, већ и онима који долазе у наш град како би завршили неки посао или извадили документа.

Како је истакао, Министарство државне управе и локалне самоуправе се труди да, на конкурсима, обезбеди финансијска средства у многим областима, као и за пензионере и за младе људе, и захвалио министру што је показао да излази у сусрет грађанима Краљева.

Говорећи о краљевачком предузећу „Тријумф Станић“, чији су власници Александар и Драгана на почетку сами спремали и превозили колаче до купаца на територији Града, Терзић је истакао да су, уз помоћ Националне службе за запошљавање, Града и донатора, развили фирму толико да данас имају чак 69 запослених.

„Ово је прави пример вредних и посвећених људи који желе да нешто створе за себе, своју породицу, али и за своје запослене. Зато се радујем плановима породице Станић јер знам да ће у будућности проширити производне капацитете, запослити још више жена и да ће овде, сигуран сам, више од 100 људи пронаћи свој посао – овде, у Краљеву, у Ковачима, без потребе да одлазе да раде у Београду, Новом Саду или негде ван граница наше државе“, поручио је Терзић.

Александар Станић, власник предузећа „Тријумф Станић“, основаног 2015. године, захвалио је представницима Републике и Града на посети, истакавши да су почели у малом, изнајмљеном простору, са десетак радника, у Kарађорђевој улици, а да сада имају свој објекат од око 1.500 квадрата радног простора, а праве и нови, који ће имати око 500 квадрата.

„Производња напредује, али у овом обиму не би било посла да није било помоћи Града и државе, организација ЕУ ПРО и ХЕЛП, које су нам помогле да брже и успешније напредујемо. У наредних годину дана очекујемо још већи напредак. У производњи домаћих колача, у овој ери када је све постало фабричка производња, ми се издвајамо и на тај начин нашли смо сигуран пут за своју будућност“, поручио је Станић.

Министар Мартиновић је захвалио председнику Привременог органа града Краљева и његовим сарадницима на гостопримству приликом радне посете Краљеву. Како је истакао, Град Краљево потпуно нормално функционише, без икаквих проблема, што значи да Привремени орган добро ради свој посао.

Министар се осврнуо и на заједнички реализован пројекат Е-парламент, који изгледа импресивно.

„То је сада функционалнији и лепши простор и олакшава функционисање Скупштине града Краљева. Имајући у виду величину, број становника, историјски значај, мислим да је Град Краљево заслужио да добије једну овакву салу“, казао је министар.

Везано за изградњу дечјег игралишта у насељу Рибница, шестогодишња Александра је министру уручила свој цртеж, на коме је представила како га она замишља, за шта је Мартиновић казао да ће се потрудити да игралиште изгледа у складу са „њеним пројектом“.

„Вредност радова је између 12 и 15 милиона динара. Министарство државне управе и локалне самоуправе ће финансирати овај пројекат из буџетског фонда почетком наредне године, а Град ће финансирати пројекат игралишта код Основне школе „Вук Караџић“, тако да ће малишани из Краљева већ следеће године имати два нова дечја игралишта. Смисао свега онога што радимо је да Александра и њени вршњаци, и сва наша деца, имају боље услове за одрастање него што смо имали ми, који смо одрастали у време ратова, санкција и других проблема. Надам се да ће наша деца имати мирну, сигурну будућност, добре услове за живот и да живе као сва друга деца у цивилизованим земљама. За то се боримо“, поручио је министар Мартиновић.

Након обиласка производње у предузећу „Тријумф Станић, министар је изјавио да се, по ко зна који пут, уверио да је Краљево град добрих домаћина и добрих људи. Он је захвалио власнику предузећа које пласира своје производе по целој Србији, који је почео од нуле, а захваљујући свом раду и ангажовању, уз одређену помоћ града и државе, направио фирму која данас запошљава 69 радника односно радница, будући да су већином запослене жене, истакавши да је то „још један доказ да су жене чвршће, вредније и храбрије од мушкараца“.

„Као држава и град наставићемо да помажемо нашим вредним предузетницима и људима који хоће да се баве различитим видовима производње и привредне делатности. Ова фирма је доказ колико нису у праву они који критикују политику Владе и председника како само помажемо страним инвеститорима. Александар Станић је из Краљева и доказ да помажемо наше људе који се баве било којим видом производње или граном привреде. Наша политика је развој Града Краљева и свих других локалних самоуправа, помоћ домаћим привредницима, нове фабрике и радна места, улагање у инфраструктуру… Град Краљево је у сарадњи са државом постигао велике резултате и ми ћемо са том добром сарадњом наставити зато што сматрамо да Краљево и Србија не смеју да стану“, поручио је министар државне управе и локалне самоуправе Александар Мартиновић приликом посете Граду Краљеву, коју је завршио обиласком средњовековне Жиче и разговором са сестринством ове српске светиње.

Print Friendly, PDF & Email