Kаменица – Орловац – Равни сто – Ниловска превоја – Усовица (1.375 метара надморске висине) – Ниловска превоја – Равни сто – Орловац – Дебело брдо – Брезна – средње тешка стазад дуга око 21 километар са висинском разликом од око 1.000 метара успона и око 800 метара спуста, или, за учеснике слабије кондиције, краћа и лакша стаза Kаменица – Орловац (938 метара надморске висине) – Дебело брдо – Брезна, дужине 11 километара, са успоном од 700 метара и спустом од 500 метара – биле су данас пуне планинара, љубитеља природе и широм Србије, али и ван њених граница, популарног краљевачког нарциса са Столова, којем се у походе ишло 68. пут.

Једну од најлепших и нјамасовнијих планинарских акција, испред Дома у Каменици, отворио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, напомињући да је ово једна у низу манифестација које се одржавају на територији Краљева а коју Град помаже.

„Велики број Краљевчана, али и гостију из других градова, дошли су у Каменицу како би отишли на Столове, прошетали, видели нарцисе, лепу природу, дивље коње“, каже градоначелник истичући велики значај ове манифестације.

„Поред оних које организујемо у центру, трудимо се да различите догађаје организујемо и у местима ван центра нашег града. Данас у Каменици има више људи него што дође током читаве године и због тога је ова манифестација важна и за Каменицу и за Столове и за Брезну. Сигуран сам да ће људи који су данас у Каменици доћи и идуће године, али и да ће их бити још више“, рекао је градоначелник Краљева на отварању манифестације пожелевши учесницима добро време, лепо дружење и да успешно савладају успон.

Како истиче Милутин Вукосављевић, из Планинарско-смучарског друштва „Гвоздац“, друштво верно чува традицију, која их обавезује да приликом организовања манифестације, која је претпрошле године окупила чак око 5.000 учесника, буду све бољи и да она сваке године буде масовнија.

„Крећемо из Каменице до Брезне и Планинарског дома „Зорица Гиздавић“, где је обезбеђен ручак, по скромној цени, што је заправо донација која се користи за даљи развој планинарства, уређивање одморишта, одржавање крста на Столовима“, каже Вукосављевић и додаје: „Настојимо да што више младих укључимо у акцију, како бисмо осигурали да ће још дуго трајати. Много младих је данас дошло, а ми старији са њима доживљавамо део вечите младости. Имамо госте из целе Србије – највише из Београда, Ниша, Новог Сада, Крагујевца, Чачка, Трстеника, али и из Словеније, Македоније…“.

Вукосављевић је нагласио да су ове године успели да спрече да квадови и мотори угрожавају безбедност учесника акције и напомиње да су на стази санитетско и ватрогасна возила, припадници Сектора за ванредне ситуације, волонтери Црвеног крста Краљева, али и из целе Србије, да је постављено пет окрепних места са чајем и хладном водом…

„Нарцису у поход“ кренули су и нешто старији планинари из околних градова и општина, попут Радмила Филиповића Фиће, планинара Планинарско-смучарског друштва „Љуктен“ из Трстеника, који, како каже, долази још од прошлог века, „од када се тек опунолетио“. Лепа планина, добри домаћини, лепота природе… привукли су га Столовима и нарцисима.

„Србија нам је прелепа, треба прво да планинаримо  на својој територији и посећујемо наше крајеве. А оно што је главно – никада не бих постао планинар да није дружења какво постоји међу овим људима“, поручио је Филиповић.

И Цане Јовановић, из чачанског Планинарског друштва „Каблар“, који 44 године планинари, често долази у наш крај. И овог пута, тридесетак чланова Друштва је дошло да комшијски подрже акцију. Како каже, „прелепо је овде, имају две стазе – дужа и краћа, што је добро, јер има нових људи који се тек  укључују у планинарење“.

Као и ранијих година, и ове, молба организатора манифестације „Нарцису у походе“ била је да се сви понашају у складу са њеним називом и – не беру нарцисе, који су, од 2010. године, званично заштићена биљна врста. Како кажу, појединачно убран цвет неће искоренити нарцисе на Столовима, али када би то урадило више од три хиљаде људи, а било је акција са толико учесника, онда то заиста може да их угрози.

Уз то, поруке акције „Нарцису у походе“ и свих похода у природу су и – „Не остављај ништа, осим отисака стопала“, „Не понеси ништа, осим утисака и сећања“, „Не убиј ништа, осим свог времена“.

И, наравно, потребно је, обавезно – понети добро расположење, дружељубивост и љубав према природи!

Print Friendly, PDF & Email