У оквиру прославе Краљевдана, на дан посвећен ктитору Манастира Жиче, светом краљу Стефану Првовенчаном, у Народном музеју Краљево одржан је Научни скуп „Косово и Метохија у XX веку (Историјско-геополитички осврт)“, на коме је четрнаест угледних научника из области историје, права и геополитике представило дванаест радова.
Идеја за организовање овог једнодневног научног скупа, који је резултат успешне вишегодишње сарадње Народног музеја Краљево, Правног факултета Универзитета Београду и Института за политичке студије из Београда, проистекла је из потребе да се још једном размотре међународни и унутарполитички токови и геополитичке околности, које су довеле до ситуације у којој се сада налазе Србија, Косово и Метохија, те српски народ у целини.
Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је поздравио учеснике, истакао је да је овај научни скуп тек један у низу значајних научних конференција које је Народни музеј Краљево организовао у последњих неколико година.
„Еминентни политиколози, правници, историчари, демографи, настоје да пронађу историјске чињенице и аргументе који ће показати значај Косова и Метохије за целокупни српски народ, настоје да пронађу улогу Косова и Метохије у геополитичком смислу у историјским околностима у XIX и XX веку, али и у савременим данима. Надам се да ће Народни музеј и у будућности организовати овакве конференције, а да би у томе успео, неопходно је да сарађује са значајним научно-истраживачким организацијама у нашој земљи“, рекао је др Предраг Терзић, градоначелник града Краљева, додајући:
„Правни факултет Универзитета у Београду и Народни музеј Краљево су до сада три пута заједно организовали заједничке конференције, у партнерству са Институтом за политичке студије из Београда. То показује да наш Народни музеј, поред културне, веома успешно развија и научно-истраживачку делатност, а људи који су запослени у нашем Музеју, било да су историчари или припадају другим друштвено-хуманистичким наукама, до сада су на ове три конференције објавили веома значајне радове. Очекујем да ће и у будућности научно-истраживачка делатност Народног музеја у Краљеву успети да се развија, а Град ће увек новчано помагати како би овакве манифестације могле да се организују.“
Научни саветник у Институту за политичке студије Миломир Степић истакао је да је тема овог научног скупа увек актуелна.
„Морамо увек да говоримо о Косову и Метохији и да не затворимо ту тему. То је, ако не најкрупније, свакако једно од најкрупнијих питања ове земље и у научном, и у политичком и у егзистенцијалном смислу. Често заборављамо на природна богатства на Косову и Метохији, која нам дају једну огромну перспективу. Ова земља без Косова и Метохије не може, не само у идентитетском смислу него и у економском, што се често занемарује“, рекао је Степић појаснивши да учесници овог скупа о Косову и Метохији говоре са различитих становишта, спољашњи оквир расправе је историјско-геополитички.
„Историјско се своди на XX век, када су ти процеси најинтензивнији и када смо дошли крајем XX века до покушаја насилног отцепљења Косова и Метохије од Србије уз помоћ западних сила, уз помоћ НАТО-а, отворене подршке, чак уласка у рат за то. Са геополитичке тачке говоримо о Косову као једном средишту Балкана и немерљиво важном простору за контролу Балкана. Старо геополитичко правило је да ко контролише Косово и Метохију, контролише Балкан, а ко контролише Балкан, контролише Евроазију“, казао је научни саветник у Институту за политичке студије Миломир Степић нагласивши да су стручњаци на научном скупу јако компетентни у својим областима и да овакав скуп може да служи на част не сaмо Народном музеју и Краљеву него и читавој Србији.
Print Friendly, PDF & Email