Уочи Недеље Свете Педесетнице, када Црквена општина при Храму Свете Тројице и Град Краљево прослављају славу Силазак Светог Духа на aпостоле, Тројице, у краљевачком Храму Свете Тројице служено је празнично вечерње, а потим је кроз град прошла Литија.
Свечана Литија је из Храма Свете Тројице кренула у двориште Духовног центра „Владика Николај Велимировић“, где је освештан запис, који је, према веровању, заштитник града, затим до Трга српских ратника и Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918, па до Споменика погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године на Тргу Јована Сарића и Улицом цара Душана се вратила у порту Цркве. Идући улицама града, узнете су молитве Господу за мир и благостање Града и његових житеља, извршен је и помен за преминуле из нашег града, који су животе дали за веру и отаџбину.
Према речима протојереја Миломира Радића, као што су у раном хришћанском периоду литије биле саставни део богослужења, јер Црква је основана да освешта не само човека, већ и читаву природу, читав свет, и овај празник је посвећен силаску Светог Духа на апостоле – освећивању људи, природе, оснивању Цркве, која је кроз читаву историју и функционисала као мера освећења сваког човека и читаве природе.
„Тако и наша црква већ 200 година светли у овом граду. Трудимо се да све хришћанске обичаје и празнике сачувамо. Иако су у неком периоду историје биле мало скрајнуте, већ дуже од тридесет година литије су саставни део богослужења Цркве и, у заједници и са Градом и са државом, напредујемо у узрасту и народа и читаве наше земље“, каже протојереј Радић.
„Литије подсећају све верне, и оне који нису верни, да Црква постоји у овом свету, да сведочи истину, Бога који је дошао у свет, послао свога сина да спасе читав свет и тај Син Божји је страдао нас ради и васкрсао и обећао да ће послати Светога Духа. Литије подсећају све оне који учествују у њима да живот управо има смисла у том освећењу Духа Светога и у узрастању у свакој врлини. Али, не само нас који смо у Цркви, већ смо ми ту да сведочимо свима, да хришћанским животом учинимо да свако који види наша добра дела прослави Оца који је на небесима и чини добра дела“, казао је свештеник.
Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да Црква Свете Тројице у Краљеву, изграђена 1824, ове године обележава 200 година од изградње – 200 година од изградње не само наше Саборне цркве, већ првог објекта од чврстог материјала у нашем граду.
„У тих 200 година Србија је постала аутономна, касније и независна држава, постала је 1882. године и краљевина, а наш град је временом растао од варошице, преко вароши, до града. Преживео је патње током Првог светског рата, велики развој – отварање Фабрике вагона и Фабрике авиона у периоду између два светска рата, али и погром октобра 1941. године“, рекао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и додао:
„У периоду после Другог светског рата вера није била толико присутна у нашем друштвеном животу, али је овај храм био и остао центар духовног, али и друштвеног живота нашег града. Због тога је јако важно да на Свете Тројице сви дођемо у нашу Цркву Свете Тројице, да се помолимо Богу, да буду присутни сви, и градски оци и представници Полицијске управе Краљево и краљевачког Одреда жандармерије, Војске Србије, Безбедносно-информативне агенције, Војно-безбедносне агенције, директори јавних предузећа, установа, сви грађани, и да сви заједно обележимо празник. И да нам Дух Свети помогне да наставимо да развијамо Краљево, да зидамо, да градимо, стварамо, да из дана у дан бележимо само напредак. Верујем да ћемо у томе сви заједно и успети“, рекао је градоначелник честитајући празник.
Протојереј-ставрофор Љубинко Костић, архијерејски намесник жички, поздравио је свечаре и пожелео да радост празника поделимо у срећи, задовољству, благодарности Богу.
„Навечерје прослависмо ходом и литијом кроз наш богомчувани град. Нека би Господ дао да благодат Светога Духа, која је надахнула и запојила апостоле оне прве Педесетнице, када је Дух Свети у виду огњених језика сишао на апостоле, преко њих на сав народ и све нас до данашњег дана, и на све оне који ће живети до последњег даха овде на земљи, и нас чува и одржава. Дух Свети, дух мудрости, разума, вере, богомудрија, упућује и чува наш народ да сви ми, оно што у свом позиву чинимо, чинимо на славу Божју, на добро нашег народа, наше отаџбине и наше Свете Цркве“, беседио је протојереј-ставрофор Љубинко Костић пожелевши срећан и Богом благословен празник.
На дан градске и храмовне славе Силазак Светог Духа на апостоле, у недељу, 23. јуна 2024. године, Његово високопреосвештенство архиепископ и митрополит жички господин др Јустин, уз саслужење свештенства Храма Свете Тројице и других градских цркава, служио је Свету Архијерејску Литургију, на којој је пререзан славски колач и освећено жито.
Пожелевши срећан и благословен дан заштитника Храма Свете Тројице, Духа Светога, духа утешитеља, поздравивши свештенство Храма и честитајући празник свим верницима, градоначелнику, његовим сарадницима, свим институцијама у граду и свим људима добре воље, Његово високопреосвештенство се обратио беседом.
„Господ Бог наш дошао је на земљу да прими тело људско, које није имао. Он је са нама поживео тридесет три године припремајући нас на свако добро. И све је усмерено ка човеку, његовом спасењу, његовом придизању, васпостављању. И Господ, Богочовек, на своме телу гради Цркву своју, којој су темељи апостоли, који су исповедили да је он истинитио Бог и истинити човек, и да је он спаситељ света. Ту су и мученици који су страдали за Христа, ту су и угодници Божји, то је пуноћа Цркве Божје. И та црква у свету била је потребна да припреми човечанство на још један велики догађај у историји рода људскога, да припреми човечанство за оно што је обећано, јер када се Господ Бог вазносио у људскоме телу, апостоли га питаше зашто мора да иде, а он каже ‘Господ каже ако ја не одем, Дух утешитељ не може доћи, јер ја идем Оца да умолом да он пошаље Духа Светога, духа утешитеља, да он са вама буде у све дане живота вашега’. И тако и би. Његово обећање у педесети дан се испуни. И Црква је добила душу своју, добила је благодат своју, а благодат Духа Светога је кротост, мир, трпљење, љубав, вера, истина – све Христове врлине. Христос је увек присутан и све је Духом Светим затопљено њиме“.
Како ми људи на земљи морамо да се суочимо са разноразним проблемима, казао је владика, Господ нас је учио једном за свагда да све проблеме можемо да решимо тако да наше муке, тешкоће, предамо спаситељу нашем који је дошао у свет да спаси палога човека и који жели да се сви људи спасу и дођу у познање истине.
„Данас је велика радост, рођендан Цркве. Данас Црква своју благодат шири на све стране“, рекао је и поручио верном народу:
„Јачајте у Духу и молите се… Царе небески, утешитељу, душе истине, који си свуда и све испуњаваш, ризнице добара, даваоче живота, дођи, усели се у нас, очисти нас од сваке нечистоте, и спаси, благи, душе наше. Живели на много година и срећна слава“.
Print Friendly, PDF & Email