Малишане из десетак земаља учесница Кроса РТС у дијаспори, полазнике Кампа Кроса РТС „Краљево 2024“, посетила је министарка просвете Републике Србије Славица Ђукић Дејановић.
Министарка је изразила задовољство што је Крос РТС још једном окупио све који учествују у организацији, овог пута да нашим младим сународницима из земаља Европе и њиховим наставницима из допунских школа искажу захвалност што су били део Кампа Кроса.
„Увек нам је свима задовољство да вас угостимо и обезбедимо боравак који ће вас приближити коренима и створити драге успомене. Зато су за вас креирани посебни образовни и уметнички програми, разни садржаји и разне спортске радионице путем којих сте се дружили, упознали српски језик, културу, лепоте овог дела Србије“, рекла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић захваливши градоначелнику Краљева и његовом тиму што су отвореног срца прихватили да буду домаћини, као и Дому ученика и Шумарској школи Краљево, који су врата смештајних капацитета отворили за малишане из дијаспоре.
„Заслужили сте највишу оцену из ширења гостопримства, пријатељства, братства – карактеристика које су својства нашег народа. А почасно место у целој причи припада Радио Београду, оснивачу Кроса РТС“, додала је министарка истакавши значај ширења поруке о значају здравих стилова живота и подстицању правилног свеукупног развоја деце и младих.
Ђукић Дејановић је захвалила и тимовима Министарства просвете, Математичког института САНУ, Факултета педагошких наука из Јагодине и истакнутим појединцима наше јавне сцене – научницима, књижевницима, уметницима, спортским радницима, који су припремили програме и садржаје за полазнике Кампа Кроса РТС „Краљево 2024“, истакавши да су значај манифестације, масовност и утицај разлог што је Министарство подржава.
„Ове године, у оквиру Кампа Кроса РТС у Краљеву, окупљена су деца из десет земаља у Европи. Показала су и деца и организатори и Град Краљево као домаћин, градоначелник са својим тимом, шта значи неговати не само здраве стилове живота него и лепа сећања на сопствену традицију. Деца су на српском језику, а то је њихов матерњи језик, комуницирала међу собом, упозната су током боравка са уметничким вредностима, са традицијом коју негујемо. Данас, на Видовдан, бораве управо у једној од престоница, јер сваки српски град је престоница на свој начин, у овом случају спорта, здравих животних стилова, и деца су данас схватила да су сва победила“, рекла је министарка просвете Славица Ђукић Дејановић и поручила деци и наставницима из дијаспоре који су гостовали у Краљеву:
„У Србију сте увек добродошли. У земље у које се враћате пренесите из Србије поруке мира, будите наши амбасадори у својим срединама, пренесите топлину на коју можемо наићи само код нас – у Краљеву, у Србији“.
Према речима једног од оснивача најмасовније атлетске манифестације у Европи – Кроса РТС – Стевана Ковачевића, ове године у двадесетак европских земаља циљем је прошло више од 10.000 ђака и предшколаца, углавном ученика српских допунских школа.
„Могу слободно да кажем да смо положили испит са максималном оценом. Пре свега, честитке Министарству просвете, које је стожер Кроса РТС пуне 34 године, Граду Краљеву, али пре свега мом великом пријатељу Зорану Костићу, посебном саветнику министарке просвете, који је раздрмао атлетско биће Србије још пре петнаест година и сада здушно са мном ради на развоју ове приредбе. Верујем да ћемо догодине, на 35. Кросу РТС за Гран при Радио Београда учинити још већи помак и допринети да ова манифестација уђе у Гинисову књигу рекорда, јер је до сада циљем прошло више од девет и по милиона младих, што је заиста јединствен случај у свету. Само у овој години, у једном дану, циљем је прошло 435.900 ђака и предшколаца. Тај резултат се из године у годину повећава и верујем да под капом актуелне министарке просвете можемо да надмашимо рекорд из 2000. године, када је у једном дану циљем прошло 518.700 ђака“, рекао је Стевановић, уз посебну захвалност медијима који су „на бриљантан начин испратили Камп ‘Краљево 2024’“.
Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да је велика част бити домаћин Кроса РТС.
„Град Краљево је у последњих седам дана био престоница не спорта Србије, већ спорта деце из Србије и децe из дијаспоре, којa су претходну недељу провела у нашем граду. Деца из Русије, Румуније, Словеније, из Данске, Немачке, Италије, Грчке, Хрватске, Републике Српске, Француске, била су гости Дома ученика средњих школа у Kраљеву. Могли су да упознају наш град, виде и Жичу и Матарушку и Богутовачку Бању, обишли су своје вршњаке у краљевачким школама и у радионицама су нешто ново могли да сазнају о карикатури, илустрацијама, о цртању, да виде сличности и разлике са својим вршњацима у Србији, да се такмиче…“, рекао је Терзић и додао:
„Захваљујем начелници Школске управе Краљево, директору Дома ученика и директорима основних и средњих школа, али и помоћницима и члановима Градског већа града Краљева задуженим за област спорта и образовања, који су се претходних седам дана трудили да буду добри домаћини, и мислим да смо у томе и успели. Деца из расејања су провела седам дана у Србији и мислим да ће понети добре и лепе утиске и из Краљева и из Србије. Очекујем да ће о томе говорити својим вршњацима, школским друговима из допунских школа које похађају. Очекујем да ће део ове деце остати да живи у земљама где су рођени и одрасли, али да ће се део њих вратити у матицу и наставити свој живот у Србији“.
Најуспешнија земља организатор Кроса РТС-а у дијаспори ове године је Грчка, којој је додељен трофеј „Ђорђе Чулулејевић“, назван по, нажалост, преминулом, утемељивачу, стожеру Кроса РТС „У дијаспори“ Ђорђу Чулулејевићу, чија породица и породична фирма су и даље спонзори Kроса РТС.
Признање је додељено и најбољем волонтеру Кроса РТС у дијаспори – Чаславу Радоњићу из Москве.
Print Friendly, PDF & Email