Најбољи од најбољих, и ове године, поводом Светог Саве – школске славе, од Града Краљева добили су по књигу на дар – као „симбол њиховог учења, њихове истрајности, посвећености током читаве школске године“ – како је рекао градоначелник Краљева др Предраг Терзић приликом доделе.

Ученицима који су у својим школама током протекле школске године постигли најбоље успехе, из свих основних и средњих школа на територији нашег града, књиге је уручио први човек нашег града заједно са руководиоцем Школске управе Краљево Бојаном Маринковић. И најбољи ученик који живи у Дому ученика средњих школа Краљево, а ђак је Шумарске школе, добио је књигу на поклон. Ове године, Медицинска школа имала је два најбоља ученика, а школа у Сирчи и најбољег полазника основног образовања одраслих. Успомену на школску годину у којој су се успехом издвојили изнад својих другара, са свечаности у Градској управи, ове године, понело је 35 основаца и средњошколаца.

Руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић се, поздрављајући ученике, њихове породице, наставнике и директоре школа, осврнула на то да је Свети Сава поставио темеље српске државе, српске цркве, али и српске просвете.

„Зато тежимо да наше школе наставе тим путем, да постигну што боље резултате и да истрају на том путу вишевековне просветитељске и образовне традиције. Трудимо се да остваримо што боље резултате држећи се пута светосавља и потврђених вредности. Трудићемо се и даље да остваримо што боље услове за наше ученике, да наставимо путем светосавља и да стварамо будућност какву желимо, а будућност су наша деца“, поручила је руководилац Школске управе Краљево.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да је уверен да ће основци показати успехе и током средњошколског образовања, а да ће наши најбољи средњошколци показивати одличне резултате током студирања и да ће велики број њих завршити озбиљне факултете, али и да ће се вратити у наш град како бисмо га заједно развијали.

„Важно је учити, важно је трудити се, бити посвећен учењу, а оног тренутка када стекнете диплому, када завршите школовање, треба исто тако да будете и на свом радном месту. Јер само посвећеност послу омогућава успех“, поручио је др Предраг Терзић.

Градоначелник је подсетио на то да Град, поред ових симболичних поклона, издваја значајна средства за образовање – за инвестиционо и текуће одржавање зграда основних и средњих школа на својој територији, као и за студентске стипендије.

„Град Краљево је у буџету за 2023. годину обезбедио укупно 10.000.000 динара за стипендирање најбољих студената са своје територије, који ће, током десет месеци, добијати 20.000 динара месечно, што премашује износ стипендије коју обезбеђује Република Србија. Очекујем да ће ове године бити много већа конкуренција будући да студенти не могу у исто време да добијају и стипендију Републике и стипендију Града Краљева“, рекао је градоначелник.

Како је навео, у Граду Краљеву је много новца у последњих неколико година уложено у школство. За изградњу фискултурне сале у Дому ученика, Министарство просвете, науке и технолошког развоја издвојило је 53 милиона динара, за изградњу фискултурне сале у ОШ „Живан Маричић“ у Жичи Министарство омладине и спорта 50 милиона динара, у изградњу потпуно нове зграде ОШ „Свети Сава“, уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима, уложено је чак 450 милиона динара, 60 милиона је добијено за реконструкцију зграде МТШ „14. октобар“ од Министарства просвете, од Министарства енергетике 16 милиона за реконструкцију зграде ЕСТШ „Никола Тесла“, 12 милиона за реконструкцију фасаде Гимназије…

„Настављамо да улажемо тако што ћемо реконструисати објекат ОШ „Вук Караџић“, уз помоћ Министарства енергетике, али ћемо исто тако размишљати и о могућности да обезбедимо награде за најбоље ђаке свих основних и средњих школа са територије Краљева. Чињеница је да су средства која се исплаћују од издавања „Задужбине“ опредељена за наше ђаке, али је ту веома важан критеријум социјални статус. Приликом награђивања књигама немамо социјални статус као критеријум, већ књиге добијају ђаци који су најбољи, са најбољим оценама, без обзира на финансијско стање њихове породице, али треба размислити о томе да добијају додатну награду за следећег Светог Саву“, рекао је градоначелник и додао да је, први пут ове године, Град обезбедио средства за Видовданску награду, тако да ће најбољи ученици добити и одређена финансијска средства, која ће, сматра градоначелник, бити велики подстицај да наставе даљи рад и даље усавршавање.

У музичком делу програма, који је пратио доделу књига најбољим ученицима поводом школске славе – Светог Саве, наступиле су ученице средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“ из Kраљева – Неда Столић, која је програм отворила химном Светом Сави, Мина Вељовић – која је на флаути извела Доницетијеву Сонату C dur, као и најбоља ученица средње Музичке школе Софија Јовановић извођењем Бахове Сонате G mol.

Поред тога што је најбоље основце и средњошколце угостио у градској кући и даривао их књигама, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је дружење са краљевачким ученицима, поводом обележавања Светог Саве, школске славе, наставио у Основној школи „Живан Маричић“, у Савиној Жичи.

Градоначелник је истакао веома запажен наступ ученика ове школе у Светосавској академији коју су организовали Школска управа Краљево и Град Краљево, а реализовали ови веома талентовани малишани, уз помоћ својих наставника.

Терзић је школу у Жичи навео и као пример улагања у образовање будући да је, захваљујући Министарству омладине и спорта, школа добила савремену изузетно опремљену зграду фискултурне сале, као и да је, у сарадњи са Градом, и простор између школске зграде и фискултурне сале уређен.

„У овој школи и учитељи и деца имају услове за рад који су идентични условима за рад у градским школама, а можда и бољи. Уверен сам да ћемо и у наредним годинама, у сарадњи са директорком, наставити да развијамо ову школу и захваљујем свима који су помагали да се услови у овој школи побољшају. Надам се да ћемо се видети и наредне године и заједно обележити школску славу – Светог Саву, првог српског просветитеља и учитеља“, поручио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Print Friendly, PDF & Email