веома је важно да ослушкујемо потребе свих грађана Краљева и да свима излазимо у сусрет

Поводом Међународног дана особа са инвалидитетом, који се обележава 3. децембра, председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, у просторијама Дневног центра за децу и омладину са сметњама у развоју, састао се са представницима Уније организација особа са инвалидитетом и обишао кориснике Центра. Састанак је, као и ранијих година, био прилика да представници удружења, чланова Уније, са представницима Града разговарају о томе шта је током претходног периода постигнуто и размотре шта још треба учинити како би се статус особа са инвалидитетом у нашем друштву и Граду побољшао.

Председник Уније удружења особа са инвалидитетом и председник Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Краљево Ранко Вуковић истиче да су ови састанци већ постали традиција те да никако нису само протоколарни, већ се проблеми решавају. Како је истакао, овогодишњи састанак је био у просторијама Дневног боравка за децу и омладину са сметњама у развоју јер је то добар пример како Град, у сарадњи са Министарством и са фондовима Европске уније, може да допринесе унапређењу положаја особа са инвалидитетом.

„Захваљујући великом пројекту Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, реновирали смо овај објекат и он је заиста репрезентативан. Преко УНОПС-а, у сарадњи са локалном самоуправом, која је учествовала на пројекту, обезбедили смо услове за спровођење и лиценцирање услуге дневног боравка. Тај пројекат је завршен почетком децембра и предата је документација за лиценцу, очекујемо да ових дана добијемо званичну лиценцу од ресорног министарства и да Боравак од 1. јануара крене са лиценцираним радом“, рекао је Ранко Вуковић и захвалио председнику Привременог органа и свим људима ресорно задуженим у Граду, који су у буџету за наредну годину предвидели финансирање рада Боравка.

Вуковић је истакао и да је ове године урађено партерно уређење дворишта око Дневног боравка, паркинг места, прилаз за возила, као и једно инклузивно игралиште, која још није завршено због временских услова, али ће у најкраћем року бити.

„Ово је пример не само за Град Kраљево, него и за друге градове, како само умрежени

можемо да унапредимо положај особа са инвалидитетом“, поручио је Вуковић додајући да су особе са инвалидитетом видљивије него раније. Како истиче, борба коју воде већ дужи низ година резултирала је унапређењем услуга социјалне заштите преко Центра локалних услуга и других заговарачких метода које су као Унија спровели у рушењу баријера и предрасуда које постоје према особама са инвалидитетом. Много је урађено и по питању архитектонских баријера и Вуковић с поносом истиче да су готово све институције прилагођене за кориснике колица, да у граду нема институције у коју не могу да дођу особе које су корисници колица. Тамо где није било архитектонског решења, набављени су гусеничари, као у Краљевчком позоришту и Народном музеју. Потпуно неприступачна зграда Полицијске управе, након реконструкције, има рампу и сада и корисници колица могу да приђу како би извадили неки документ или обавили неки други посао у Полицијској управи. Како истиче председник Уније удружења особа са инвалидитетом Ранко Вуковић, то је нешто што је значајно да постану равноправни чланови друштва.

Град Kраљево се труди да помаже младим људима, пензионерима, али брине и о особама са инвалидитетом – истиче председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, уз напомену да је у претходних неколико година Град имао значајне инвестиције и да се трудио да приликом изградње нових објеката или реконструкције постојећих увек прилагоди прилаз особама са инвалидитетом. У згради Градске управе града Краљева изграђен је лифт који омогућава особама са инвалидитетом да стигну и до првог, али и до последњег спрата, како би могли да дођу по неки документ или се обрате запосленима у градској администрацији. Приликом реконструкције тротоара у Улици војводе Путника направљена је тактилна стаза која омогућава особама које су слепе или слабовиде да се крећу тротоаром, а приликом изградње нових тротоара на територији Града Kраљева биће примењен овај принцип.

„Трудимо се да и на друге начине, у сарадњи са ресорним министарствима, помажемо особама са инвалидитетом. Заједно са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, реконструисали смо два објекта – објекат на кеју, у коме је смештено Удружење слепих и слабовидих, и објекат поред Храма Светог Саве, у коме је Дневни центар за децу и омладину са сметњама у развоју. Додатно смо обезбедили средства и у сарадњи са УНОПС-ом успећемо да лиценцирамо услугу дневног боравка, која много значи деци која су завршила школовање и о којима је до јуче бринула искључиво породица. Сада они могу овде да проведу слободно време. У сарадњи са УНОПС-ом и другим институцијама помоћи ћемо да буде изграђено игралиште за ову децу“, рекао је председник Првременог органа града Краљева истакавши да је „веома важно да ослушкујемо потребе свих грађана Краљева и да свима излазимо у сусрет“.

Терзић каже да ће сарадња Града и његових институција са удружењима особа са инвалидитетом бити подигнута на виши ниво будући да ће Ранко Вуковић у следећем саставу Скупштине града Kраљева бити одборник и да, као одборник, он неће представљати само политичку партију, већ ће се борити за права и услове живота особа са инвалидитетом.

„То је јако важно јер на тај начин ми који доносимо одлуке у сваком тренутку можемо да знамо за сваку потребу тих људи. Последње што смо урадили је измена одлуке о стипендирању најбољих краљевачких студената са инвалидитетом, при чему особе са инвалидитетом треба да испуне само услов конкурса да имају просек 8,5 и одмах добијају стипендију, без икаквог рангирања. Може од њих неко да буде бољи, али ако се ради о особи са инвалидитетом која има просек 8,5, која је редовно давала годину или, у случају немогућности да редовно даје године из здравствених разлога, донесе потврду за то, она ће бити увек боље рангирана од особе која је здрава а има виши просек“, објаснио је Терзић и поручио:

„Трудићемо се да у будућности, приликом доношења било какве одлуке, приликом изградње, инвестиција, увек мислимо на особе са инвалидитетом. И до сада смо то радили, али сада ћемо имати човека који ће нам увек скретати пажњу и представљати права и интересе особа са инвалидитетом.“

Print Friendly, PDF & Email