Удружење за помоћ особама са аутизмом „Аутизам Краљево“ уприличило је, поводом обележавања Светског дана аутизма – 2. априла, промоцију и представљање постигнутих резултата у оквиру пројекта „Успостављање и развој услуге дневног боравка за особе са аутизмом“.

Пројекат, који подржава Европска унија у сарадњи са Владом Републике Србије преко ЕУ ПРО Плус програма, надградња је пројекта који је реализован 2021. године када је уз подршку Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања реновиран простор некадашњег објекта „Вера, љубав, нада“ и претворен у савремен Дневни центар за децу и младе са аутизмом. Од новембра 2022. године започет је пројекат који има за циљ да се успостави и развије нова, недостајућа, услуга за особе са аутизмом – услуга дневног боравка.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић обишао је просторије Дневног центра како би разговарао са корисницама услуга и запосленима. Он је подсетио да је овај простор, пре годину и четири месеца, отворио Град заједно са Удружењем „Аутизам Краљево“ и  Министарством за рад, запошљвање, борачка и социјална питања.

„Град је обезбедио земљиште и објекат, који је био у јако лошем стању, а заједно са Министарством и многобројним донаторима обезбеђена су и средства како бисмо адаптирали објекат, оградили га и омогућили деци са аутизмом да овде могу да проводе време сваког дана. Веома је значајна сарадња са државом и Владом Републике Србије, али и многобројни приватници желели су да помогну како бисмо овај простор адаптирали и оплеменили“, истакао је градоначелник, па додао да очекује да ће у будућности, заједно са Министарством и ЕУ ПРО Плус програмом који су обезбедили средства, услуга дневног боравка за децу са аутизмом добити лиценцу.

Како је истакао, здрави људи нису свесни колико су заправо срећни, јер када имате у својој породици лице са инвалидитетом онда морате да тражите начин како да им помогнете и олакшате свакодневно функционисање. Зато је важно што краљевачке установе из области социјалне заштите – Центар за социјални рад Краљево и Центар локалних услуга, али и помоћници и већници који су задужени за ову област, уско сарађују са удружењима грађана којa се труде да помогну својим члановима, али и породицама особа са инвалидитетом.

„Важно је да разговарамо и са Удружењем родитеља деце са шећерном болешћу и са Удружењем за помоћ особама са аутизмом, у чијим просторијама се данас налазимо, и проналазимо начине како да животе њихових чланова учинимо бољим и квалитетнијим. Значајна је улога и приватних предузетника који су нам помогли да завршимо ове пројекте, али и људи који настоје да помогну овим породицама, као што су дефектолози и они који се баве облашћу социјалне заштите. То није задатак само градске власти, то је задатак свих Краљевачана“, поручио је Терзић.

Градоначелник је подсетио да је Град у сарадњи са Министарством за рад, запошљавање, борачка и социјална питања адаптирао простор за слепе и слабовиде особе који се налазе на градском кеју. Такође, адаптиран је и простор Дневног центра за децу и младе са аутизмом, а верује да ће Град у будућности обезбедити још просторија које ће служити свим удружењима особа са инвалидитетом и у којима ће моћи да посвете време својим члановима.

Према речима председника Удружења за помоћ особама са аутизмом „Аутизам Краљево“ Ивана Маричића, пројекат „Успостављање и развој услуге дневног боравка за особе са аутизмом“ траје 12 месеци, а данашња промоција је на неки начин пилотирање услуге дневног боравка до коначног добијања лиценце када ће бити успостављена свакодневна услуга за особе са аутизмом.

„Циљна група пројекта је омладина са аутизмом која излази из школског система и више нема ниједан сервис подршке, тако да је овај сервис прекопотребан. Партнер на пројекту је Град Краљево, који је пружио подршку не само у финансијском смислу, већ и кроз имплементацију социјалне заштите и услуге дневни боравак особа са аутизмом“, појаснио је Маричић, истакавши да сам простор Дневног центра, кроз разне дефектолошке и креативне радионице, користи више од 50 чланова, а 14 особа са аутизмом корисници су дневног боравка кроз услугу социјалне заштите поменутог пројекта.

Маричић је захвалио Граду што је препознао њихове потребе и помогао у проналажењу, опремању и адаптирању објекта, заједно са Министарством за рад, али, како истиче, аутизам траје сваког дана и зато заједничким снагама треба наставити да се ради на развијању нових сервиса подршке који су прекопотребни не само особама са аутизмом, него и њиховим породицама.

Председник Управног одбора Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом Невена Петровић  истакла је да током целе године треба мислити на децу са аутизмом и да је неопходно изградити инклузивно друштво за особе са аутизмом, како за оне младе, тако и за одрасле, који након изласка из школског система бивају заборављени заједно са својим биолошким породицама. Она је нагласила да је овај пројекат од великог значаја за породице и саму децу, као и да родитељи морају да раде на подизању свест шире друштвене заједнице о аутизму.

Пројекат „Успостављање и развој услуге дневног боравка за особе са аутизмом“ има буџет од 3.388.072,00 динара, од којих средства донатора износе 3.048.072,00 динара, а 340.000,00 динара износе средства Града Краљева као партнера. У простору Дневног центра, услуга је организована од фебруара ове године и тренутно се пружа за четрнаесторо деце и омладине који су изашли из система образовања и за које не постоје друге услуге подршке у нашем граду. Током 2023. године године план је да се развију све законске процедуре, елаборат и техничка документација како би се добила лиценца за пружање услуге дневног боравка и како би се Удружење „Аутизам Краљево“ уписало у регистар овлашћених пружалаца услуге чиме би се обезбедила одрживост ове важне услуге социјалне заштите.

Print Friendly, PDF & Email