Током протеклог викенда, готово непрекидне обилне падавине на територији града Краљева проузроковале су штете углавном у сеоским домаћинствима и на путевима друге категорије. Вода се задржала на пољопривредним парцелама, као и у двориштима сеоских домаћинстава. Штета је, у мањем обиму, била и на локалној инфраструктури, а одређен број локалних путних праваца, услед плављена, није у употреби. Нема забележених продора воде у стамбене објекте. У селу Обрва, одређен број домаћинстава, услед загађења сопствених бунара за воду, остао је без воде за пиће, али је ЈКП „Водовод“ упутио цистерну како би мештанима омогућио снабдевање водом. Екипе ватрогасно-спасилачких јединица Сектора за ванредне ситуације МУП-а и повереници цивилне заштите су константно на терену, као и радници ЈКП „Путеви“ Краљево.

Командант Градског штаба за ванредне ситуације на територији града Краљева, градоначелник др Предраг Терзић, са чланом Градског већа задуженим за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту Радоицом Кочовићем, као и директорима градских јавних комуналних предузећа, обишао је подручја и мештане који су претрпели штету.

Према речима градоначелника, штета је причињена на територији Лађеваца, Обрве, Милочаја, Милаковца, Ратине, Ковача… У Драгосињцима је дошло до прекида пута који води од Краљева, преко Метикоша и Драгосињаца, ка Брекињи, али краљевачко ЈКП „Путеви“ интензивно ради како би саобраћај поново брзо био успостављен.

„Ватрогасно-спасилаче екипе се налазе у Лађевцима и Обрви, а радници ЈКП „Путеви“ су обишли локацију у Лађевцима. Сутра ћемо имати нове радове у Милаковцу и Лађевцима како бисмо у потпуности успоставили путне правце. Mештани могу да користе алтернативне правце, а нигде нема прекида који им онемогућавају да пешке стигну до својих кућа и пољопривредних имања. За обимније радове сачекаћемо престанак падавина, које су најављене и у неколико наредних дана. Када у потпуности падавине престану, санираћемо један по један путни правац, у складу са приоритетима и одлукама које надлежни донесу“, рекао је градоначелник приликом обиласка Драгосињаца и додао да су ватрогасно-спасилачке јединице претходног дана интевенисале и у Ковачима, где је дошло до наглог пораста водостаја Ковачког потока, али није дошло до изливања у Улици Петра Лековића.

Како је истакао градоначелник, ради се о водотоковима који су порасли услед обимних падавина, будући да је у кратком временском периоду пала огромна количина кише, која се са брда сливала ка Лађевцима, Обрви, Тавнику. У таквој ситуацији нема начина да се реагује, тек да се брзо организује пошто киша престане да пада.

„Настојали смо да, заједно са ватрогасно-спасилачким екипама и јавним комуналним предузећима, притекнемо што је могуће пре мештанима у помоћ“, казао је градоначелник и нагласио да је Град Краљево у буџету за претходну и за ову годину издвојио значајна финансијска средства за интервенције на водотоковима другог реда.

„Док је један део мештана схватио колико је значајно да водотокови буду очишћени, да успемо да се припремимо за обилне падавине које ће се пре или касније десити, други део није имао разумевања и нису дозволили да машине уђу у њихове парцеле. Сада када је дошло до поплава, ваљда схватају да су направили грешку“, изјавио је Терзић апелујући на грађане да буду одговорни, да се труде да се заједничким снагама реагује у оваквим ситуацијама како се проблеми не би понављали.

„Када чистимо водотокове, када желимо да санирамо обалоутврде, мештани треба да нам у томе помогну, да нам дозволе да машине наших јавних предузећа уђу у њихове парцеле јер ми то радимо за њихово добро. Нажалост, поред савесних мештана, људи који мисле и о својим парцелама и о газдинствима својих комшија, има и оних који то не разумеју и управо зато и долазимо у овакву ситуацију“, рекао је градоначелник и напоменуо да радници ЈКП „Чистоћа“ имају дане када односе сав кабасти отпад и да грађани треба да га оставе поред контејнера, а не да га бацају у потоке, реке, канале.

У селима испод Котленика ситуација је прилично тешка. Како је Обрва на најнижој тачки надморске висине, сва вода са Котленика, када су обимне падавине, погоди домаћинства у овом селу. Према речима мештана, са овим проблемом се суочавају већ годинама.

Члан Градског већа града Краљева задужен за послове из области развоја система заштите и спасавања и цивилну заштиту Радоица Кочовић каже да је, услед обилних падавина у кратком временском периоду на потезу Котленика проблем настао јер су поједини пропусти, од Бубан потока, Лађевачке реке, Жутаре, која долази од правца Катрге, запушени, неочишћени и не могу да приме толику количину воде и изливају се у дворишта, у економска домаћинства односно домаћинства, зависно од количине воде.

„Није добро што су и за наредних 10-15 дана најављене падавине, а земљиште је већ засићено и са пуним депресијама воде. Ситуација може да се погорша ако буде наглих падавина на потезу Котленика за кратак временски период. Добро је што је ниво Западне Мораве низак и дозвољава да сва та вода ипак уђе у Мораву и не враћа се назад“, сматра Кочовић.

Након обиласка терна, градоначелник каже да ситуација ипак није таква да захтева увођење ванредне ситуације.

„Стручно-оперативни тим који постоји у Штабу за ванредне ситуације није дао препоруку за проглашење ванредне ситуације јер сматра да није дошло до испуњења услова за проглашење ванредне ситуације. Ми смо у сталном заседању и, ако буде неопходно, Градски штаб за ванредне ситуације може да прогласи ванредну ситуацију на читавој територији града или на делу територије“, казао је Терзић.

Print Friendly, PDF & Email