На Богојављење, хришћански празник који слави откровење Бога Сина као оваплоћеног у Исусу Христу, један од петнаест највећих хришћанских празника, у нашем граду је одржан 17. богојављенски сабор са пливањем за Крст Часни. Организатор је било Православно братство „Свети Николај Велимировић“, са благословом Српске православне цркве, уз помоћ Града Краљева и Епархије жичке, као и бројних градских и републичких институција и предузећа, као и појединаца.

Кратак програм на левој обали реке Ибар, у којој су Краљевчани пливали, почео је химном Републике Србије, у извођењу наше младе суграђанке Неде Столић. Манифестацију је званично отворио председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, који је пливаче, и све који су се окупили да их бодре, поздравио традиционалним поздравом којим се верници поздрављају на Богојављење „Бог се јави!“.

„Сви који данас уђу у воду су победници. Није битно ко ће први стићи. Битно је да, снагом своје вере, они данас улазе у хладан Ибар. Снага вере их диже, даје им топлоту, снага вере подиже и све нас који смо данас овде дошли, и сви ми који смо се данас нашли на обали Ибра, верујући у Бога и славећи Богојављење, победници смо“, поручио је Терзић, који је захвалио Епархији жичкој, краљевачком Одреду Жандармерије, Другој бригади Копнене Војске Србије, Полицијској управи, Дому здравља, свима који су помогли да се у нашем граду организује пливање за Крст Часни.

„Надам се да ћемо и наредних година долазити на обалу Ибра да дамо подршку овим храбрим момцима и девојкама који, вођени снагом вере, улазе у хладну воду. Да се још дуго окупљамо на обали нашег Ибра“, пожелео је суграђанима председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, који је пливачима уручио медаље.

Ове године, за Часни Крст, симболична 33 метра у хладној ибарској води, препливало је осамдесетак пливача .

Пре пливања за Крст Часни, такмичари су присуствовали Светој Литургији у Цркви Свете Тројице, а до места на коме је одржано такмичење, од Православног духовног центра „Владика Николај Велимировић“, дошли су у литији, у којој су били представници свештенства, Војске, Жандармерије и народа.

Print Friendly, PDF & Email