Овогодишња манифестације „Маглич фест“, у порти манастира Студеница, својим богатим програмом дочарала је заљубљеницима средњег века како су изгледале витешке борбе као што су борбе оклољених коњаника са копљима, приказе коњичких вештина, жонглерски перформанси, а могли су и да се лично опробају у гађању луком и стрелом, копљем или секиром.

Мештане Студенице и Ушћа,  Краљевчане, али и бројне госте из градова и општина из околине, у предивном амбијенту најзначајнијег српског манастира, поздравио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.

Како је истакао, овај фестивал, који се одржава шести пут, постао је традиционална манифестација који окупља све љубитеље српске средњовековне традиције, старих заната, народне игре и песме, што им омогућава да се на тренутак врате у период пре осам или девет векова.

„Хвала братству манастира Студенице и високопреподобном архимандриту Тихону који су нам омогућили да се фестивал одржи на простору испред самог манастира, а верујем да ћемо се ускоро вратити под Маглич, место где је овај фестивал започео своју традицију“, поручио је Терзић.

Градоначелник је подсетио да су Влада Републике Србије и Град Краљево обезбедили 475 милиона динара за изградњу паркинга са десне стране Маглича, пасареле преко магистрале и моста преко Ибра.

„На тај начин ћемо омогућити свима који желе да дођу до средњовековне тврђаве Маглич да то могу да ураде неупоредиво лакше и брже него раније. Очекујем да ће у будућности Маглич постати место где ће долазити туристи из читаве Србије, али и других земља“, поручио је Терзић.

Према речима директорке Туристичке организације Краљева Ане Миросављевић, „Маглич фест“ је осмишљен у циљу промоције тврђаве Маглич, али и целе „Долине векова“ као јединствене туристичке дестинације, на којој се налазе два најзначајнија српска манастира – Студеница и Жича.

„Данас можете уживати у витешким борбама, коњичким играма стреличарству, соколарству, квалитетној музици и дечјем програму, а лепе успомене из манастира Студенице можете да понесете и исписане краснописом“, изјавила је Ана Миросављевић.

Директорка је захвалила Министарству трговине, туризма и телекомуникација на подршци, као и градоначелнику Краљева јер је препознао значај ове вредне туристичке и културне атракције и дестинације.

Овај својеврсни времеплов у средњи век омогућио је бројним старијим и млађим радозналцима да виде како изгледа израда мозаика, ковачки занат, дуборез, израда средњовековног накита, верижњаче, ткање и опанчарство.

Посетиоци су, на платоу испред манастира Студенице, имали прилику да се фотографишу са витезовима, принцезама и трубадурима у Витешком селу, посете Медицински камп и средњовековну пчеларску радионицу, док су малишани у оквиру Ларп дворишта могли да се опробају у мачевању, али и јахању коња.

У оквиру манифестације припремљен је и богат културно-уметнички програм у ком су учествовали: Црквени Хор „Свети Архиђакон Стефан“, KУД „Карановац“, Дечији хор „Арија“, као и певачица традиционалне музике Вера Столић и познати српски је музичар, новинар, публициста и писац – Дејан Цукић.

Print Friendly, PDF & Email