Поводом Дана Министарства унутрашњих послова, славе и Дана полиције, припадници Полицијске управе у Kраљеву приредили су свечаност, на којој је презентован део предузетих активности, резултати постигнути у протеклој години, као и у првих пет месеци ове године.
Честитајући празник, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић рекао је да је слава припадника Министарства унутрашњих послова – полицајаца подофицира и официра, жандарма подофицира и официра који су ангажовани у краљевачком Одреду жандармерије, слава и свих Краљевчана и свих људи који сарађују са Министарством – судства, тужилаштва, Безбедносно-информативне агенције, II бригаде Копнене војске, Војно-безбедносне агенције, јавних предузећа и установа. Градоначелник је истакао да посао полицајца није нимало лак.
„Он не подразумева осмочасовно радно време пет дана у недељи – тражи рад коме се некада зна почетак, а неретко се не познаје када ће бити завршен. Захтева одрицање од слободног времена и неретко на рачун приватног живота. Због тога и породице полицајаца треба да славе овај дан, јер и оне учествују у раду читавог Министарства унутрашњих послова“, казао је нагласивши да је, иако је Министарство републички орган, веома важно да постоји чврста сарадња између полицијских управа и градова и општина у њиховој надлежности, као и да се локална самоуправа труди да има добру сарадњу са Полицијском управом у Kраљеву.
„У претходним годинама смо обезбеђивали финансијска средства преко Савета за координацију послова безбедности саобраћаја на путевима како бисмо купили опрему за нашу Полицијску управу. Прошле године смо обезбедили и новац за куповину једног возила. Жељом људи који су тада руководили Полицијском управом и људи који сада руководе, изграђена је нова, додатна зграда, која омогућава свим грађанима Kраљева, али и Врњачке Бање и Рашке, да брже и лакше дођу до путних исправа, личних карата, возачких дозвола. Прошле године, тадашњи министар унутрашњих послова Братислав Гашић, начелник Полицијске управе и ја, отворили смо овај простор. Град се потрудио да сопственим средствима допринесе изградњи овог објекта и мислим да смо то урадили на корист свих људи који раде у Одсеку за управне послове, али и свих Краљевчана који тамо одлазе“, казао је Терзић и додао:
„Град је помогао и да се побољшају услови за рад нашем Одреду жандармерије, људима који су свакодневно ангажовани на побољшању безбедности – од различитих спортских дешавања до оних ситуација које су веома значајне за државну и националну безбедност. Обезбедили смо и средства за куповину камера, које су постављене и ускоро ће почети да раде, и утицаће значајно на побољшање и опште и безбедности у саобраћају“.
Градоначелник је нагласио да чврсто верује да ће сарадња између Града Kраљева и Полицијске управе Краљево бити настављена, а све на добробит људи који раде у Полицијској управи и у систему локалне самоуправе, али првенствено за добро свих грађана нашег града.
Начелник Полицијске управе Краљево пуковник полиције Новица Плескоњић честитао је свим припадницима Министарства унутрашњих послова, посебно Полицијске управе у Kраљеву, Дан Министарства, славу и Дан полиције – Духове и осврнуо се на овогодишње резултате рада.
„Уложени напори и ангажовање полицијских службеника довели су до позитивних трендова у озбиљним сегментима стања безбедности, што је резултирало смањењем броја извршених кривичних дела за 20 процената на територији Полицијске управе Kраљево. Сва тежа кривична дела решавана су брзо и ефикасно. У наставку борбе против злоупотребе опојних дрога, у 150 заплена заплењено је готово 67 килограма опојних дрога. Што се тиче сузбијања недозвољене трговине и кријумчарење акцизних производа, заплењено је готово 330 килограма резаног дувана и више од 60.000 паклица различитих цигарета, чија вредност у овом моменту прелази 20 милиона динара“, навео је начелник Полицијске управе Краљево додајући да је, када је у питању безбедност саобраћаја, у току првих пет месеци ове године, повећано присуство полиције на путевима, откривено 19.000 прекршаја, што је за 30 процената више него у истом периоду прошле године.
„Апелујем на све учеснике у саобраћају, посебно сада, у јеку туристичке сезоне, да савесним и одговорним понашањем, поштовањем прописа, учине да сви будемо мало безбеднији на овим нашим путевима. Када сагледамо целокупно стање безбедности, подизање нивоа безбедности, које је резултирало поверењем и бољим животом у локалној заједници, остваривано је кроз врло блиску сарадњу са институцијама и организацијама, а посебно органима државне управе и локалне самоуправе, и другим субјектима безбедности“, рекао је Плескоњић и упутио захвалност и припадницима медија, што су правовременим и објективним извештавањем довели до тога да грађани поврате и подигну поверење у полицију.
Обележавајући празник, Полицијска управа у Краљеву је организовали више активности. Новопримљени полицијски службеници положили су заклетву пред старијим колегама, у парку Светог Саве, код Духовног центра, припадници Полицијске управе, Одељења за ванредне ситуације и Одреда жандармерије организовали су смотру материјално-техничких средстава и опреме, која ће бити организована и на подручју Врњачке Бање и Рашке. Положено је цвеће на гробове погинулих колега, а начелник је угостио пензионисане раднике. У организацији Друштва добровољних давалаца крви 192 Полицијске управе у Kраљеву, биће организована и акција добровољног давања крви.
Извештај о раду Полицијске управе у Kраљеву бележи да су сви послови из делокрука рада обављани законито, професионално и ефикасно, уз предано ангажовање полицијских службеника. Грађанима на подручју Града Kраљева, општина Врњачка Бања и Рашка, о чијој се личној и имовинској сигурности брине Полицијска управа Kраљево, пружана је заштита њихових темељних уставних права, слобода и других уставом заштићених вредности. Током 2023, на подручју Полицијске управе у Kраљеву, остварено је стабилно стање јавне безбедности. Рад полицијских службеника обележило је брзо и ефикасно расветљавање свих тежих кривичних дела, а током ове године је настављен рад на одржавању стабилног стања јавне безбедности. Бележи се изостанак најтежих кривичних дела. Припадници Полицијске управе у Kраљеву наставиће да испуњавају своју улогу у друштву као људи и као професионални припадници службе безбедности. Како је речено на свечаности, посвећеност, обученост и храброст – одлике су српске полиције која 365 дана у години брине о безбедности грађана.
Свете Тројице полиција обележава као свој дан у знак сећања на 1862. годину, када је, на Чукур чесми у Београду, дошло до сукоба између српских шегрта и турских војника, што је резултирало одбраном Београда и спасавањем младе српске државе. Због храброг држања у овим пресудним догађајима, Духови, Тројице, касније су усвојени као слава српске полиције.
Print Friendly, PDF & Email