Традиционална планинарска акција „Нарцису у походе“ у недељу, 12. маја, шездесет осми пут, на планини Столови, окупиће планинаре, рекреативце, љубитеље природе… Како кажу организатори из Планинарско-смучарског друштва „Гвоздац“, „хиљаде планинара прошле су нашим стазама протеклих деценија, носећи са собом најлепше утиске који су нам омогућили да са истим ентузијазмом, као и давне 1956. године, истрајемо у организацији ове акције“.

Планинарско-смучарско друштво „Гвоздац“, у сарадњи са Планинарским савезом Србије и Туристичком организацијом Kраљева односно Градом Краљевом, припрема све потребно за безбедан и посетиоцима пријатан поход обронцима планине Столови. На конференцији за новинаре, на којој су најавили недељни поход, организатори су позвали Краљевчане, али и све који воле овакве манифестације, да се прикључе пешачењу.

Члан Градског већа града Краљева Сретен Јовановић је, подсећајући да ће шездесет осми пут Столови дочекати шетаче, што доказује континуитет и значај ове манифестације, истакао да „Нарцису у походе“ није више само манифестација Планинарско-смучарског друштва „Гвоздац” и Града Краљева, па ни Србије, постала је међународна манифестација.

„Она окупља више хиљада заљубљеника у природу, у здрав живот, рекреацију и оне који проверавају своје физичке способности јер бити учесник марша на којем је једна стаза 21 километар, краћа око 11 километара, значи бити физички спреман. Сви који се усуде да дођу на ову манифестацију морају бити здраве особе које дају себе природи. Сви се ми бавимо разноразним пословима, али ова манифестаиција даје сваком прилику да преиспита своје физичке способности, што нам у данашњем времену и те како треба. Град Краљево и градоначелник здушно подржавају ову манифестацију и њено трајање даје нам обавезу да јој сваке године све више пажње посветимо“, рекао је Јовановић.

Милутин Вукосављевић, из Планинарског-смучарског друштва „Гвоздац“, најавио је да ће бројна планинарска друштва доћи ове године на Столове, који више нису обична планина, а на којој се налази и крст висок 33 метра, који представља симбол Христових година, до којег води стаза ходочашћа.

„На пет одморишта од Каменице до врха Столова обезбедили смо освежење за учеснике – хладну воду, чај. Успели смо ове године први пут да забранимо моторним возилима – квадовима, моторима, кретање по Столовима у циљу безбедности учесника манифестације. Градска јавна предузећа су омогућила да се покупи смеће са Столова како бисмо сачували животну средину, обезбедили смо ватрогасна возила и санитет, екипе Црвеног крста и Горске службе спасавања ће бити на терену“, рекао је Вукосављевић додајући да је, као и сваке године, обезбеђен аутобуски превоз – у 7.15 са Кеја, по цени карте, до Каменице, а повратак у 15.40 из Брезне. Почетак манифестације је заказан за 8.00 часова, из Каменице.

„Учесници манифестације треба да понесу кишну кабаницу, флашице са водом, комотну одећу и удобну обућу, доста добре воље за овај поход. Пешице се иде од Каменице до врха Столова, па до Брезне на ручак, који је обезбеђен уз донацију од 300 динара. Порука свима који 12. маја крену нарцису у походе јесте да сачувамо природу, не беремо нарцисе – идемо им у походе и да уживамо у природи“, рекао је Милутин Вукосављевић захваливши „Србијашумама“ на помоћи да се на овој територији организује манифестација и поручивши:

„Позивамо пре свега Краљевчане да нам се придруже, а потрудићемо се да будемо добри домаћини свима који дођу.“

Print Friendly, PDF & Email