Редовној акцији добровољног давања крви у Црвеном крсту Краљево, коју организују сваке среде, ове седмице прикључио се и градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, који је иначе редовни добровољни давалац крви.

Како је истакао први човек Града, данас је краљевачки Црвени Kрст био пун – радници „Електропривреде Србије“, „Железнице“, „Телекома“, народни посланици из Краљева, као и омладинци Српске напредне странке, дошли су у просторије Црвеног крста у Улици цара Лазара како би дали крв.

„Крв сам дао више од двадесет пута и мислим да сваки човек, који је здрав, треба редовно да даје крв како би помогао свима онима којима је неопходна та драгоцена течност. Свако ко је имао у породици неког коме је крв била неопходна зна како је то и због тога је битно да крв дајемо редовно, на три месеца, на колико ми мушкарци можемо да дамо“, изјавио је Терзић.

Према његовим речима, ако неко не може четири, макар два пута годишње може донирати крв јер тако помаже.

„Није битно да ли тог човека познајемо или не познајемо, да ли он живи у Kраљеву, Kрагујевцу, Нишу или Жагубици, битно је да помажемо људима као што нама помажу други људи, или члановима наше породице, када је то потребно, јер много је боље да сте у ситуацији да можете да пружите неком помоћ него да се налазите у ситуацији да је вама помоћ потребна“, поручио је градоначелник.

Према речима секретара краљевачког Црвеног крста Радмиле Добрић, данашња, 46. акција, планска је акција Црвеног крста у овој години.

„Поред друштава добровољних давалаца крви из краљевачких предузећа, и градоначелник, хуманим гестом, личним примером, показује да није тешко бити хуман. Уједно шаље отворени позив и поруку грађанима Kраљева да дођу и  постану чланови најхуманијих, да дају крв како би ова драгоцена течност, која ни са чим другим не може да се замени, чекала пацијента а не пацијент њу“, казала је Радмила Добрић захваливши свим добровољним даваоцима крви.

Како је појаснила, крв се даје за пацијента, ма из ког дела наше државе био. Захваљујући редовним добровољним даваоцима, планским акцијама, како сматра, Црвени крст Краљево ће достићи план који је зацртан за ову годину, а у редовним акцијама средом прикупи се у просеку између 40 и 60 јединица крви.

Представник Друштва добровољних даваоца крви „Телекома“ Перица Радосављевић истакао је да се чланови овог друштва увек радо одазивају позиву Црвеног крста за давање крви.

„Сматрамо најнормалнијим да се одазовемо позиву да дамо крв како би помогли коме је помоћ потребна. Данас смо ту са око 20 људи, некад имамо много више, али битно је да редовно дајемо крв и увек смо ту да помогнемо“, поручио је Радосављевић.

Према речима потпредседника омладине Српске напредне странке Филипа Лазића, ово није први, а ни последњи пут да овакве акције спороводе у дело.

„Сваки пут после добровољног давања крви сви се осетимо лепше јер знамо да наше мало некоме значи много. Позивам све који могу да дају крв да то обавезно и ураде“, поручио је Лазић.

Сви који желе и могу да дају крв то могу да учине већ следеће среде, у простријама Црвеног крста Краљево, од 9.00 до 14.00 часова.

Print Friendly, PDF & Email