Град Краљево и Краљевачко позориште нашим најстаријим суграђанима односно пензионерима поклонили су представу „Доктор Фелер”, духовиту монодраму о нашим наравима и менталитету, коју је, у Краљевачком позоришту, извео глумац Драган Божа Марјановић.
Кроз призму др Фелера, посетиоци су пратили својеврсну вивисекцију друштва на шаљив и сатиричан начин. Осврћући се на разне друштвене појаве и аномалије које отварају многа питања, др Фелер је покушавао не само да једнострано даје одговоре, већ и да публику укључи у решавање проблема, све то уз незаобилазан и крајње симпатичан дијалект југа Србије.
Краљевачки пензионери сматрају да је идеја одлична. Како кажу, ово није први пут да Град и Позориште организују бесплатну представу за њих, и једва чекају нове представе, прикладне њиховим занимањима и интересовањима. Такође истичу да су они ти који су највише учествовали да се позориште изгради и одржи до данас. Сматрају да је ово један леп поклон у сусрет Новој години и захваљују Граду Краљеву и Краљевачком позоришту на пажњи, будући да воле да иду у позориште.
Према речима председника Привременог органа града Краљева др Предрага Терзића, Град Kраљево је у последњих неколико година више пута организовао посебне, бесплатне, представе за пензионере.
„То је био наш начин да захвалимо људима који су годинама и деценијама радили у краљевачким предузећима и који су заслужни за све оно што ми данас имамо у нашем граду. Они су радили у фабрикама које данас, нажалост, не постоје – у „Магнохрому“, Фабрици вагона, „Kаблару“, „Јасену“ и читавом низу других предузећа која су пљачкашким приватизацијама уништена, а они су, нажалост, остајали без посла. Данас, захваљујући председнику Александру Вучићу, пензије прате плате, расту из дана у дан, али, ипак, пензионери имају друге трошкове које ми млађи немамо. Потребно је да пензионери купе и лекове, јер је ретко који човек у 65, 70, 75 или 80 година здрав, тако да они издвајају и значајна финансијска средства за лекове и друге медицинске препарате. Желе, наравно, да нешто поклоне и деци и унучићима, и због тога је важно да пензионери имају пензије које су све веће. Недавно су добили помоћ од 20.000 динара која им, сигуран сам, много значи“, рекао је Терзић додајући да Град Kраљево увек помаже Удружењу пензионера.
„Верујем да ћемо у будућности, поред представа које се одржавају у сали Краљевачког позоришта, организовати и представе ван центра града, у селима. Треба да организујемо и различите концерте културно-уметничких друштава. Концерти су до сада организовани у Дому војске, али и у домовима културе на сеоском подручју – у Адранима, Опланићима, Жичи, где су, поред младих људи и родитеља деце која се баве фолклором, и старији пензионери, долазили на те концерте. Ми смо последњих неколико година уложили значајна финансијска средства у реконструкцију постојећих домова културе, у изградњу нових, тако да данас представе Kраљевачког позоришта можемо видети и ван центра града, као и концерте различитих културно-уметничких друштава. Мене радује што културно-уметничка друштва која постоје на сеоском подручју те концерте организују бесплатно или су они хуманитарног карактера када треба помоћи неком ко је болестан, ко је стар и изнемогао, и то је суштина – да волимо своје место, да бринемо о људима који су бринули о нама када смо били мали, да им захвалимо на свему што су урадили за ову државу, друштво и за наш град“, поручио је председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић.
Како истиче организатор Краљевачког позоришта Ален Кнежевић, бесплатна представа за краљевачке пензионере у Краљевачком позоришту није ништа необично.
„У децембру имамо два или три бесплатна програма, међутим, током године у сваком месецу имамо бар једну представу која је поклон пензионерима. Између осталог, пензионери у нашем позоришту имају и ту привилегију да могу да купе карте по повољним ценама и врло смо отворени за то да им, кад укажу на то, омогућимо бесплатне улазнице. Свега тога не би било да Краљевачко позориште нема вишедеценијску стабилну подршку Града, који је препознао Позориште као значајну институцију културе. Ми растемо из године у годину, тако да се буџетска средства која се уплаћују у Kраљевачко позориште враћају кроз субвенционисану цену карте. Зато је улазница у Kраљевачком позоришту 400 динара за представе на великој сцени, па смо у прилици да пензионерима дамо и бесплатне представе, представе на дечјој сцени су 300 или 250 динара. То је функција Града и функција Позоришта, чини ми се – на опште задовољство и интерес публике“, поручио је Кнежевић.
Print Friendly, PDF & Email