Предшколска установа „Олга Јовичић Рита“ основана је 1956. године од стране Народног одбора тадашње општине Краљево као прве дечје јасле и обданиште у нашем граду. Директорка Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“ Марија Јовановић Ђусић истакла је да је велика част и задовољство представљати установу која има овако дугу традицију у обављању делатности васпитања и образовања малих Краљевчана.

„Пре две године почели смо да примењујемо нову концепцију програма који се зове Године узлета, а у коме се каже да је само један период живота са толико отворених могућности, у коме човек са толико енергије, истрајности и ентузијазма овладава и развија сложене капацитете од којих ће зависити његове будуће могућности, његова личност и успешност функционисања у даљем животу. Тај период је предшколски узраст. Због тога године на предшколском узрасту препознајемо као године узлета, па отуд и назив овог програма. Колики и какав ће тај узлет бити, зависиће од свих нас који радимо у предшколском васпитању и образовању“, навела је директорка, па поручила да су у читавом процесу одрастања деце од изузетног значаја сарадња и добри односи родитеља, установе и локалне самоуправе.

У име Предшколске установе, за свесрдну помоћ на унапређењу живота и рада установе, директорка Јовановић Ђусић уручила је захвалницу председнику Привременог органа града Краљева др Предрагу Терзићу.

Према његовим речима, већини одраслих људи треба времена да се присете ко им је предавао неки предмет у средњој школи или на факултету, али се сви одлично сећају ко им је био први васпитач у вртићу или учитељ у школи.

„Хвала свима вама који заједно радите на томе да нашу децу васпитавамо и усмеравамо на праве, суштинске, вредности. Васпитачи су људи који проводе време са децом и који су други родитељи детету, због тога сви заједно као друштво, локална самоуправа и држава, треба да бринемо да наши васпитачи имају бољи материјални статус и да нам вртићи буду опремљени, а све у циљу да научимо децу да сутра буду корисни чланови нашег друштва“, казао је Терзић.

Он је изразио задовољство што Град заједно са Предшколском установом континуирано ради на томе да у свим објектима буду обезбеђени добри услови за рад. Како је подсетио, у последњих неколико година отворене су мешовите групе у селима како би деца са сеоског продучја имала могућност да похађају вртиће, а већ наредне године планирана је изградња великог вртића у насељу Воћареве ливаде како би деца из овог насеља, где је изгађено чак 947 станова, била смештена недалеко од њихових нових домова.

„Јако је важно за све васпитаче, који до сада нису имали признату диплому факултета, да смо коначно успели да добијемо сагласност Министарства финансија за увећање масе зарада у локалној самоуправи, а све на инијативу представника Предшколске установе. Тако да ћемо сваког месеца из градског буџета издвајати 1.800.000 динара више за 94 васпитача из крављеачке Предшколске установе“, истакао је Терзић, нагласивши да су у питању људи који су завршили факултете, али до сада нису примали плате са факултетом и сада је та неправда исправљена.

„Сви заједно смо радили на томе да добијете веће зараде, али се не ради само о парама, учили сте, полагали испите и заслужили да будете награђени за свој труд и рад“, поручио је председник Привременог органа Града, па додао да  ће се Град заједно са државом трудити да и наредне године обезбеди додатна средстава како би крављевачки малишани имали још боље услове за развој и учење.

Подаци из Историјског архива говоре да је прва забавишна група отворена давне 1928. године када је управа Женске подружнице уступила просторије подружничке задруге за дечје забавиште. Звог великог интересовања и повећаног броја деце 1933. године део Занатске школе у Краљеву издат је општини за забавиште. Значајна промене у развоју Предшколске установе наступиле су почетком седамдесетих година, а 1977. године променила је назив у Дечји вртић и јасле „Олга Јовичић Рита“. Деведесетих година постојало је седам објеката, сада их има 13, а мимо њих на територији Града постоји још 60 група које се налазе ван седишта установе, тако да се данас васпитно-образовни рад реализује у 155 група Предшколске установе „Олга Јовичић Рита“.

Print Friendly, PDF & Email