Светски дан добровољних давалаца крви, који се обележава 14. јуна, дан који истиче неизмерну важност добровољног давања крви, једног од најплеменитијих чинова које је човечанство изградило, Црвени крст Краљево је обележио свечаношћу на којој су додељене плакете „даваоцима крви, херојима нашег доба, тихим чуварима живота, који не траже ништа заузврат, а чија дела говоре сама за себе“.
Представници краљевачког Црвеног крста су честитали празник даваоцима крви, добровољним даваоцима доброте, који дарују капи наде другим људима који нису здрави и које дата крв лечи.
„Тешко је избећи јаке речи у овом часу јер ваша великодушност и алтруизам представљају темељ на којем почива наш здравствени систем, а ваша крв је дар који заиста спасава животе и чини их достојанственим и квалитетнијим. У свету где се свакодневно суочавамо са изазовима и неизвесностима, даваоци пружају наду и показују да солидарност и даље постоји. Спремност да се помогне непознатима је диван пример хуманости који инспирише и мотивише све нас који смо део вашег света. Милиони људи широм света дугују своје животе појединцима које не познају нити ће их икада срести – даваоцима крви који дајући своју крв помажу другима“, поручили су добрововољним даваоцима крви, уједно захваливши и волонтерима, без којих не би било могуће организовати успешне акције добровољног давања крви.
Захвалност Црвеног крста Краљево упућена је и директорима, сарадницима из свих основних и средњих школа, за мотивацију и регрутацију младих давалаца, као и градским и републичким предузећима, установама, удружењима, организацијама, медијима… – за изражену племенитост, хуманост и љубав према човеку.
Вишеструки добровољни даваоци крви су добили признања – плакете за четрдесет четири даваоца крви 35 пута, четрнаест који су то учинили 50 пута, пет који су крв донирали 75 пута и двојицу који су помогли донирањем крви 100 пута.
Како каже Миломир Шапић, који је у 100 давања дао 50 литара крви, њему је част да може да помогне људима који су у невољи и настојаће да настави своју хуману мисију.
Уручена је и плакета „Широко срце“, која се додељује за најбоље резултате остварене у добровољном давалаштву крви у претходној календарској години у категоријама средњих школа, факултета, јавних предузећа, установа и компанија, а коју је краљевачкој Гимназији, Активу добровољних давалаца крви Ибарски рудниц謬¬ и Полицијској управи Краљево уручио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.
„У Kраљеву, у готово сваком јавном предузећу, установи, Полицијској управи и другим оррганизацијама, постоје друштва добровољних давалаца крви, хуманих људи, који су здрави, али знају да је њихова дужност да помажу оним људима којима је потребна крв. Немојмо да само данас обележавамо овај дан, већ је важно да сви здрави оду средом и дају крв у просторијама Црвеног крста у Улици Цара Лазара“, поручио је градоначелник приликом уручивања ових значајних признања, честитајући празник добровољним даваоцима и уз поруку да се потрудимо да и ми добијемо признање, јер би требало да сваки човек који је здрав макар два пута годишње да крв и тако помогне некоме, као и да промовишемо давалаштво и да се наредне године на прослави окупи још више хуманих људи.
У име добитника плакете „Широко срце“, захвалила је директорка Гимназије Краљево Радмила Мурганић, која је истакла да им ово признање веома значи, велики је подстрек да наставе, али их и обавезује да, поред тога што су хуманост исказали и запослени и ђаци, испуне и велика очекивања с обзиром на то да су ове године имали много већи број ђака и колега који су дали крв.
„Трудићемо се да и у наредном периоду ширимо хуманост, човекољубље и да заиста у овој племенитој мисији што више нас учествује“, поручила је директорка.
Како се могло чути на свечаности, свакодневни хероји – даваоци крви, обезбеђују потребе за крвљу и крвним продуктима, и то у свим условима, бринући и о другима као о себи. Они бирају да дају крв својом вољом, без надокнаде, представљају хероје данашњице.
У свакодневној комуникацији са партнерима, банком крви Опште болнице „Студеница“, Службом за трансфузију крви КЦ Крагујевац, Црвени крст Краљево спроводи активности на промоцији, регрутовању и задржавању давалаца путем промотивних активности, едукације волонтера, реализације годишњег плана прикупљања крви. Основни циљ ових активности је континуирано обезбеђивање довољних количина безбедне крви за пацијенте којима је она неопходна.
У току претходне године, реализовано је 60 акција давања крви и прикупљено око 3.000 јединица крви. Од почетка 2024. године, у 27 реализованих акција, прикупљено је око 1.500 јединица крви.
Print Friendly, PDF & Email