Тридесет пети пут најразноврснија пловила – сплавови направљени од дрвета, флаша, стиропора, аутомобилске гуме, десантни и рафтинг чамци… спустиће се Ибром,  од средњовековне тврђаве Маглич у Ибарској клисури до Матарушке Бање и Краљева, у оквиру традиционалне, целодневне манифестације, спортско-рекреативног, еколошког, туристичког и културно-забавног карактера – „Веселог спуста“.

Популарно сплаварење Ибром, дуго око 25 километара, ове године је заказано за 14. јул. Припреме су увелико у току, како би догађај који се, како кажу, „са еуфоријом ишчекује и на коме се са поносом учествује“, био организован што боље и безбедније и привукао још бројније учеснике. Oрганизациони одбор је одржао састанак како би се сви задужени за организацију договорили око корака који претходе највеселијој регати на Ибру.

Према речима дугогодишњег директора „Веселог спуста“ Александра Ерца,  ангажовање свих учесника у организацији је такво да се неспорно види колика је љубав Краљевчана према „Веселом спусту“, манифестацији која је најстарија у Европи и слави три и по деценије. Сви су уједињени у жељи да још једном покажу да је Kраљево град који плени у јулу не само у Србији, већ и у Европи.

„Постали смо дестинација која престиже полако и она места која по самом постојању и по традицији имају своје туристе. Kраљево је постало препознатљиво на мапи и мислим да ћемо ове године, са добрим забавним програмом, са свим догађајима које ћемо пружити деци, са свим оним што ћемо урадити за спортисте, са играма на води, показати још једном да ‘Весели спуст’ заслужује да буде перјаница туризма Града Краљева и бренд који ће моћи увек да представи наш град на прави начин“, рекао је Ерац истичући изванредну сарадњу Туристичке организације Краљево, Kајак клуба „Ибар“ Краљево и Града Краљева – организатора манифестације.

Ерац је посебно захвалио медијима за све оно што су чинили на промовисању „Веселог спуста“ и Града претходних година замоливши их да и јубиларни, тридесет пети „Весели спуст“, промовишу на најбољи могући начин.

Филип Букара, председник Кајак клуба „Ибар“ Kраљево, истиче дугогодишње искуство у организовању спуста, које не дозвољава да се било шта препусти случају.

„Најбитније је да цела манифестација, са свим пратећим догађајима, протекне безбедно. Већи део простора на Магличу је већ уређен, предстоји уређење инфраструктуре како би све било на завидном нивоу. Сви кајакаши ће учествовати у манифестацији – и као обезбеђење и као спусташи“, рекао је Букара позвавши људе из читавог региона да буду део ове забавне манифестације на води од Маглича до Kраљева односно Матарушке Бање, било као сплавари било као посматрачи са обала Ибра.

Недеља „Веселог спуста 2024“, познатог и регионално признатог, ове године се одржава од 8. до 14. јула. Седмодневна манифестација броји низ програма и дешавања који ће се одигравати на Тргу српских ратника.

„У понедељак, 8. јула, започињемо поп концертом Александре Радовић, затим се наредна три дана наставља рок програм са рок концертима и предгрупама – наступиће Психомодо поп, Лав хантерси, Зое Кида. Петак је резервисан за Kербер, а музичку причу заокружујемо викендом народне музике – у суботу је Весна Змијанац, а у недељу, на дан спуста, Ивана Селаков. Тог дана се у Матарушкој Бањи, испред хотела ‘Термал’, одржава и ‘Сребрни казан’“, рекла је директорка Туристичке организације Краљево Љубица Матовић нагласивши да је Туристичка организација мислила и на најмлађе суграђане, за које је првог дана Недеље „Веселог спуста“, 8. јула, предвиђен „Весели спортић“, а у суботу игре и аниматори, такође на централном градском тргу.

„Само прошле године кроз ову манифестацију прошло је више од 100.000 људи, међу којима је био и велики број страних туриста. Очекујемо да ће ове године тај број бити надмашен“, рекла је директорка краљевачке Туристичке организације и захвалила краљевачким предузећима и установама односно свима који су у организацији, што су омогућили да и „Весели спуст 2024“ буде величанствено организован.

„Позивамо љубитеље сплаварења, наше суграђане, али и све људе са стране, који никада нису били у Краљеву, да заједно створимо успомене у другој седмици јула ове године, да виде зашто смо ми прави домаћини и зашто се Kраљево с правом зове краљевски град“, поручила је.

Током седам веселоспусташких дана, биће организоване и игре на води на градском базену, јегер журка, али и акција добровољног давања крви у организацији Црвеног крста Краљево.

Уз молбу организатора да сви учесници ове велике журке на води, у циљу своје, али и безбедности свих учесника, буду адекватно опремљени за сплаварење и воде рачуна о себи и другим спусташима, да све протекне у најбољем реду, као и о безбедности свих учесника на води и на обали, стараће се припадници Сектора за ванредне ситуације, Министарства унутрашњих послова, Црвеног крста, екипе лекара, кајакаши….

Print Friendly, PDF & Email