Давне 1893. године, Основна школа у селу Самаила, недалеко од Краљева, примила је прве ђаке. Како казује историјат Школе, акција око подизања зграде почела је на иницијативу мештана. Средства су позајмљена од познатог чачанског угоститеља аустријског порекла Фердинанда Крена, а мештани Самаила позајмицу су враћали тридесетак година. То је била једна од најлепших школских зграда. Школу су похађала децa из Самаила, Буковице и Ласца. Године 1941. школска зграда је паљена и, после поправке, почела да ради 1945. Од 1948. је осморазредна школа. Због повећања броја ученика, изграђена је нова школска зграда, која је почела да ради 1982. Овој школи је припојена осморазредна школа у Ласцу 1975. Припадају јој и четвороразредна издвојена одељења у Мрсаћу и Буковици.

Значајан јубилеј – 130 година рада, Основна школа „Петар Николић“ у Самаилима обележила је свечаном академијом, која је окупила бројне госте, међу којима и академика Матију Бећковића и некадашњег ученика Драгана Бисенића, дугогодишњег амбасадора Србије у Египту и признатог спољнополитичког новинара.

Како је навео директор Школе Милан Генчевић, давне 1892. године добијена је сагласност за почетак изградње објекта, а 1893. Школа је почела да ради. Први учитељ био је Радослав Каримановић, који је учио тридесетак ученика од првог до четвртог разреда. Данас школа броји 225 ученика у 19 одељења и има 51 запосленог.

„Ово је за нас веома битан дан, велики јубилеј и добар знак да смо заиста на правом путу и да је од краја XIX века до данас школа имала чиме да се поноси, а то су наши бивши ученици и запослени, садашњи запослени и ученици, а ту је и један од заслужних грађана, који је учествовао у организацији прославе – Драган Бисенић. Хвала му на тој жељи, енергији, снази и вољи“, изјавио је Генчевић.

Директор је захвалио и Градској управи односно Граду Краљеву и Школској управи Kраљево на несебичној помоћи, па пожелео да и у будућности буду део њихове породице и учествују у изградњи овог „дома културе, знања и васпитања“.

Како је истакао градоначелник Краљева, 130 година Основне школе „Петар Николић“ у Самаилима је изузетно важан јубилеј.

„Ова школа је доказ континуитета, али и показатељ како су мештани из овог села, који су углавном били полунеписмени или потпуно неписмени, желели да се њихова деца школују, да стекну нова знања, постану лекари, професори, инжењери…“, казао је Терзић.

Према његовим речима, из овог села потекло је много људи који су задужили Самаила, Kраљево, али и читаву Србију.

„Почевши од Владете Милићевића, првог полицајца за време Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Kраљевине Југославије, новинара и дипломате Драгана Бисенић, али и много лекара, професора, инжењера… Много је људи који су овде завршили основну школу и постали добри мајстори, вредни људи који раде на својим имањима… Tреба да захвалимо овој школи, која је ишколовала генерације деце која данас живе у свом месту, у Kраљеву, Београду, у читавом свету“, поручио је градоначелник.

„Школа која се може подичити оваквом традицијом и наслеђем има изузетно место у нашем окружењу“, казала је руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић пожелевши ученицима и запосленима да и даље стварају традицију и постижу успехе. Према њеним речима, Школска управа Краљево стално улаже у све школе – и градске и сеоске. У зависности од пројекта и приоритета, улаже се у доградњу, реконструкцију, замену крова… У томе учествују и Град и министарства, а настојања су да се што више улаже и створе што бољи услови у свим школама.

Како је истакао Драган Бисенић, „ми немамо много школа које имају толику доб, а истовремено да су одржале и толики број ученика“.

„Ова годишњица је занимљива по томе како је почела – иницијативом самих мештана, који су се пар година борили и сакупљали сами средства да би ова школа била уопште изграђена. Овим обележавањем одајемо признање и почаст тим људима који су знали да процене, па и личним прилогом да допринесу да ово што данас видимо буде овде, а истовремено да покажу како људи могу да ураде нешто више уколико су заједно и имају план и желе нешто да постигну. Без школе и без просвете не може да се очекује напредак било ког друштва нити је било које друштво постигло то без ове две ствари“, рекао је Бисенић додајући да се сећа својих дивних наставника и учитеља:

„Све своје што сам урадио и постигао, дугујем управо њима, јер почетак је увек најважнији.“

Специјални гост на обележавању јубилеја Школе био је академик Матија Бећковић, који је, како је рекао, захваљујући пријатељу Бисенићу, имао част да буде на овај дан у Самаилима, за чије име до сада није чуо, а онда је сазнао да у овом селу постоји школа која слави 130. годишњицу.

„То је за наше прилике велики датум и важна старост. У нашем народу највећи је атрибут кад се за некога рекло да је био најбољи ђак, а најгоре је опет било када се каже да је неко најгори ђак. То је била најтежа осуда у целом нашем моралу, нешто најтеже што се о некоме могло рећи. Нису сви могли да се школују, а ако онај који се школује, и цела породица се определила да га школује, то проневери, буде најгори ђак, онда је он себе најгоре препоручио свима. Када кажу за неког да је најбољи и одличан ђак, то се памтило као најважнија карактеристика“, рекао је Бећковић.

„Када видите да има деце као цвећа, да већ има толико ђака колико и школа има година, у време када то и није баш чест случај, то је најбољи податак“, истакао је Бећковић додајући да, ипак, људи имају поверења у књигу иако живимо у време других, напреднијих медија.

Школа у Самаилима може да се похвали бројем ученика које уписује, сваке године више – ове школске године, у 19 одељења уписано је 225 ученика, прошле 220, а годину пре 216 ученика.

Поред Матије Бећковића, који је беседио своје песме, свечаност поводом 130 година рада Основне школе „Петар Николић“ у Самаилима обогатили су и хор „Ариа“, ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – изворно школско место Самаила, фолклорни ансамбл, а додељене су и награде најбољим ученицима и запосленима, као и онима који помажу школи.

Print Friendly, PDF & Email