Удружење правника Србије и Друштво правника Краљево организовало је у Краљеву трибину на тему „Извршавање одлука из породичних односа и увођење алиментационих фондова у наш правни систем“.

Предаваче и учеснике трибине поздравио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, а уводне напомене изнео је проф. емеритус Небојша Шаркић, након чега су уследили дискусија и предлози за унапређење постојећих законских решења.

Поздрављајући госте из Удружења правника Србије и краљевачке подружнице, као и заинтересоване за више информација о Алиментационом фонду, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да је јако важно да различита струковна удружења – правника, економиста, у сарадњи са научним институцијама, одржавају предавања која су прилагођена људима који их слушају.

„Није довољно да та предавања буду академског типа, при чему велики број студената долази и слуша одређено градиво које ће касније користити искључиво приликом полагања испита. Управо због тога, теме које бира Удружење правника Србије су друштвено актуелне и веома значајне. Тема Алиментационог фонда је сигурно нешто што би значајно допринело као ново у нашем правном систему и сигурно је помогло великом броју породица у Србији“, рекао је Терзић изразивши уверење да je тема занимљива не само посетиоцима трибине у нашем граду, већ знатно ширем аудиторијуму.

Организатор трибине на тему Алиментационог фонда је Удружење правника Србије – подружница односно Друштво правника Kраљево, које води професор др Иван Јоксић, са Правног факултета за привреду и правосуђе Нови Сад, а у чијој надлежности су, поред Града Краљева, и Врњачка Бања и Рашка. Осврнувши се на тему трибине, коју је одржао професор Шаркић, председник Удружења и стручњак за област грађанског права, што укључује и алиментацију, Јоксић је истакао да је интересовање за ову тему велико, нарочито правника практичара, који очекују сасвим нека нова решења.

„Питање алиментације је горуће питање у нашем праву, нарочито у пракси, тако да ће ово бити још један корак више да се то питање реши и начин да сви који користе алиментацију имају лакше могућности да остваре своја права“, казао је проф. др Иван Јоксић.

Професор Небојша Шаркић је на трибини у Краљеву говорио о стању тренутно, како се спроводе извршења у породичним стварима – осим алиментације, и уређивање начина виђања деце и они најдрастичнији случајеви када мора да се дете одузима од једног или оба родитеља уколико они не врше родитељско право како треба.

„Други део трибине је посвећен предлогу за израду новог закона или у оквиру постојећег закона да се унесе Алиментациони фонд. Ако један од родитеља који плаћа издржавање не изврши ту своју обавезу, било из објективних или субјективних разлога, држава или Алиментациони фонд, како га називамо, преузима ту улогу и измирује обавезу према детету у оној висини колико је то суд утврдио, зато што дете не може да буде жртва тога што родитељи неће или не могу да измире. Након тога Алиментациони фонд преузима потраживање и јури даваоце издржавања да наплати или не наплати. Рачуна се, према искуствима упоредног права, да ће држава или Алиментациони фонд лакше наплатити него што то може један од родитеља, који можда нема ни правно знање ни довољно новца. Основна идеја је да се заштите деца јер деца нису крива што су им родитељи лоши или што су запали у неке лоше ситуације“, објаснио је професор Небојша Шаркић, уз напомену да је више оних који добровољно плаћају, али да је, будући да се право не меша тамо где нема проблема, њихово интересовање усмерено према онима који не плаћају издржавање.

Print Friendly, PDF & Email