Представнице Комесаријата за избеглице и миграције – помоћница комесарке за избеглице и миграције Душица Поповић и координаторка Маја Гавриловић посетиле су Град Краљево. У градској кући најпре је уприличен састанак са представницима Града Краљева – помоћником градоначелника града Краљева за социјална питања Марком Матовићем, помоћником градоначелника за питања из области људских права Милуном Јовановићем, повереником Комесаријата за избеглице и миграције у Градској управи града Краљева Иваном Тодоровић и представницима Црвеног крста Краљево. Након састанка, на коме је истакнут значај ових видова подршке за избеглице и интерно расељена лица, уручено је 89 пакета помоћи за најугроженије.

„Град Kраљево има континуитет сарадње са Комесаријатом и надамо се да ће у будућности та сарадња да буде још боља“, рекао је Марко Матовић, напомињући да је, од 89 наших суграђана који добијају пакете, 85 у статусу интерно расељених лица и четворо у статусу избеглица.

„Реч је о пакетима прехрамбених производа, вредности око 6.000 динара, за које је утрошено око пола милиона динара. Надамо се да ће и у будућности бити још оваквих акција како би и они који можда нису били обавештени до сада имали прилике поново да учествују. Позивам наше суграђане који су у статусу интерно расељених лица и избеглица да прате конкурсе“, рекао је Матовић и додао да у овом тренутку постоји конкурс за два сеоска домаћинства.

„То су средства од 1.700.000 динара за откуп сеоског домаћинства и око 250.000 за набавку грађевинског материјала. Реч је о две куће – то је оно што је тренутно актуелно. Град ће са своје стране учинити да ти јавни позиви буду видљивији у будућности“, поручио је помоћник градоначелника за социјална питања.

Помоћница комесарке за избеглице и миграције Душица Поповић је изразила задовољство што је посетила Град Kраљево као представник Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије.

„Пакети помоћи за најугроженије избеглице и интерно расељена лица садрже основне животне намирнице и сигурни смо да ће помоћи овим породицама. Ова врста помоћи је само део програма подршке и помоћи коју Комесаријат за избеглице и миграције, у сарадњи са јединицама локалне самоуправе, пружа и избеглицама и интерно расељеним лицима док су у расељеништву. Ове године Комесаријат за избеглице и миграције Републике Србије расписао је јавне позиве за јединице локалне самоуправе, где смо доделили средства којима се додељују грађевински материјал и сеоска домаћинства. Имате и сада такав јавни позив у Kраљеву, ово су будући јавни позиви, који ће бити расписани. Очекујемо да ће Град Краљево врло брзо расписати те нове, будући да су додељена су средства у износу од 22.760.000“, рекла је помоћница комесарке и захвалила Граду Kраљеву што је, како је рекла, „препознао потребе својих суграђана, јавио се на конкурсе Комесаријата и што ће врло брзо ући у избор корисника да та помоћ којима је најпотребнија врло брзо дође до њих“.

Град Краљево је, уз подршку Комесаријата за избеглице и миграције Републике Србије, током претхoдних година, пружао подршку породицама избеглица и интерно расељених лица кроз различите видове помоћи – доделу стамбених јединица, грађевинског материјала, економско оснаживање, као и доделу пакета хране, огрева и једнократних новчаних помоћи.

Print Friendly, PDF & Email