Љубитељи паса, животиња које носе титулу „човеков најбољи пријатељ“, имали су прилику да уживају у Националној изложби паса свих раса која је уприличена у парку код краљевачке железничке станице.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић поздравио је учеснике и госте Националне изложбе коју традиционално, двадесет други пут, организује краљевачко Кинолошко друштво уз подршку Kинолошког савеза Србије.

Подсетивши да је Кинолошко друштво Краљево основано давне 1967. године, Терзић је захвалио његовим представницима који су уложили много труда и рада како би успели да организују не само данашњу, већ и многе друге манифестације за више од 50 година постојања. Он је захвалио Кинолошком савезу Србије који пружа пуну подршку краљевачком Друштву, као и међународно признатим судијама из Италије, Ирске, Шведске, Чешке, Хрватске и Словеније, који ће данас имати тежак задатак да изаберу најбоље од најбољих.

Први човек града Краљева пожелео је добродошлицу власницима паса, који су у наш град дошли из градова и општина широм Србије, али и гостима из Македоније, Босне и Херцеговине, Црне Горе, Румуније, Бугарске, Пољске и Грчке, као и пуно среће и добре забаве током данашње изложбе.

Градоначелник је изразио наду да ће се ова традиционална манифестација наставити и у наредним годинама, пожелевши  да у скоријој будућности, Краљево буде домаћин и међународне изложбе паса свих раса.

Како је појаснио председник Кинолошког друштва Краљево Душан Белчевић, у оквиру Националне изложбе паса свих раса уприличена је и Специјализована изложба за џек расел теријере и америчке стафордске теријере. На изложби је учествовало 80 различитих раса, а пријављено је 370 паса односно излагача како из Србије, тако и из околних земаља.

Белчевић је истакао да је краљевачко Кинолошко друштво, од када је основано, било организатор великог броја манифестација као што су међународне изложбе паса свих раса, специјализоване изложбе, утакмице ловних паса, као и да ће се потрудити да и у будућности наставе са радом истим темпом.

На 22. Националној изложби паса свих раса могућност излагања имали су сви расни пси који имају родовник издат од Kинолошког савеза Републике Србије или родовник издат од иностраних кинолошких организација које су признате од Међународне кинолошке федерације (ФЦИ).

Пси су се такмичили у девет категорија односно разреда, и то: беби разред (од 3-6 месеци), разред најмлађих (6-9 месеци), разред младих (9-18 месеци), интермедиа (од 15 до 24 месеца), разред зрелих (преко 15 месеци), разред радних паса (преко 15 месеци), разред шампиона (пси који имају титуле националног или интернационаног шампиона), парови и  одгајивачка група.

Print Friendly, PDF & Email