У оквиру друштвено-одговорног пројекта „Зелена Србија“, Директорат за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије (СРБАТОМ) у сарадњи са градом Краљевом, и компанијом Color Media Communications, реализоваo je акцију садње дрвећа у Краљеву.

Циљ пројекта „Зелена Србија“ јесте заштита животне средине и подизање свести грађана, локалних самоуправа и компанија о томе колико је значајно озелењавање и пошумљавање наше земље.

Градоначелник Краљева др Предраг Терзић, шеф мисије Амбасаде Грузије у Србији Илија Коберидзе и заменик директора Директората за радијациону и нуклеару сигурност и безбедност Србије Бранко Брајић обишли су насеље Берановац и, засадивши прве саднице горског јавора и брезе, заједно обележили почетак акције садње дрвећа у нашем граду.

„Мештани Берановца и Јовца су изразили жељу да се поред стадиона Фудбалског клуба „Рибница“ посади дрвеће. Захваљујући шефу мисије Грузије у Србији, Директорату за радијациону и нуклеарну сигурност и безбедност Србије и краљевачком ЈКП „Чистоћа“ данас ћемо овај део града оплеменити новим дрвећем“, изјавио је Терзић.

Према његовим речима, са шефом мисије Грузије у Србији разговарао је о туристичким потенцијалима, важним темама и сферама интересовања које повезују наше земље.

„Грузија је православна земља чија црква је једна од најстаријих православних цркава у свету, зато смо доста разговарали о нашим светињама -манастирима Жичи и Студеници, али и средњовековном граду Магличу, а у циљу даље сарадње између нашег града Краљева и Грузије у будућности ћемо организовати и неколико састанака. Краљево је отворено за све људе који желе да сарађују и да заједно напредујемо и остварујемо добре резултате“, поручио је градоначелник.

Шеф мисије Амбасаде Грузије у Србији Илија Коберидзе изразио је задовљство што је у Краљеву и што представља своју земљу у овом изузетно значајном друштвено-одговорном пројекту. Како је истакао, Грузија и Србија имају доста сличности, од којих је једна од најважнијих веза православна вера, али и породични односи, традиција, стил и начин живота.

„Када је реч о заштити животне средине, 40 одсто Грузије је покривено шумама, а од тих 40 одсто чак 98 процената чине придродне шуме, а 20 процената је под заштитом државе,  зато знамо колико је значајно пошумљавање и заштита шума. Драго ми је што ће саднице бити посађене баш на овом месту, између теретане на отвореном, СОС Дечијег села и вртића „Миломир“, изјавио је Коберидзе, изразивши жељу да се једног дана врати у наш град и покаже својој деци колико је лепо и зелено Краљево.

Заменик директора Директората за радијациону и нуклеару сигурност и безбедност Србије Бранко Брајић захвалио је градоначелнику Краљева и шефу мисије Грузије у Србији што су препознали значај ове акције која је усмерена на озелењавање градова у Србији.

„Мислим да је на овај начин врло јасно показано пријатељство између наша два народа који су у многим стварима веома слични. Препознавање овог пројекта од великог је значаја за нас и нашу земљу јер смо сведоци важности очувања природе у данашње време. Овом садњом желимо да допринесемо чистијем, лепшем и бољем ваздуху у Србији. Надам се да је ово један симбличан, мали, али важан, почетни корак у остваривању значајне сарадње између града Краљева  односно Србије и Грузије“, истакао је Брајић.

Краљево је 25. локална самоуправа која се прикључила пројекту „Зелена Србија“. Пројекат се спроводи трећу годину заредом и подразумева  садњу дрвећа која се организује у десет градова и општина Републике Србије на годишњем нивоу, а у 2022. години међу десет локалних самоуправа је и град Краљево који је добио на поклон 30 садницa горског јавора и брезе.

Tоком 2020. и 2021. године у склопу кампање „Зелена Србија“ организована је садња дрвећа у 20 градова и општина – Апатину, Сомбору, Чачку, Шапцу, Беочину, Сурчину, Врању, Новом Бечеју, Бачу, Зајечару, Зрењанину, Бачкој Паланци, Прибоју, Тополи, Kикинди, Kрагујевцу, Суботици, Пожаревцу. Пројекат је до сада реализован у сарадњи са бројним амбасадама у Србији, међу којима су амбасаде – Аустрије, Аустралије, Велике Британије, Бразила, Данске, Финске, Мађарске, Kипра, Израела, Египта, Португалије…

Print Friendly, PDF & Email