Културни центар „Рибница” Краљево организује Фестивал уметности „Маглич” од 5. до 8. јуна 2024.

Програм почиње у галерији Културног центра у Рибници у среду, 5. јуна у 18.30, отварањем изложбе фотографија КРУНЕ ВЕКОВА Горана Ристовића Покимице, чувеног мајстора филиграна. На изложби ће бити приказано двадесет фотографија предмета који су од великог историјског значаја – круна цара Душана, круна краља Милутина, окови јеванђеља и друго, а аутор изложбе ће одржати кратко предавање и вођење кроз изложбу.

Горан Ристовић је рођен у Краљеву 1964. године. Основну школу похађао je у Бразилу, у Рио де Жанеиру. Средњу школу преводилачког смера je завршио у Краљеву. Студирао је арапски и турски језик на Филолошком факултету у Београду, а студијско усавршавање обављао у Истанбулу и Каиру.

Годинама је у потпуности посвећен раду у својој филигранској радионици. Перманентно се усавршавао и проучавао специфични израз српског филиграна који сеже у време краља Милутина, када је достигнут зенит у српском средњевековном златарству наслоњеном на најбоље традиције Византије и нове утицаје који су стизали са Запада.

У четвртак, 6. јуна у 19 часова, у дворишту Француске куће одржаће се књижевни програм ПРИЈАТЕЉИ ПЕСНИЦИ. У програму учествују Живорад Недељковић и Тони Пердић. У питању је разговор о поезији између два пријатеља који се међусобно прате и уважавају.

Недељковић је један од најзначајнијих и најнаграђиванијих савремених песника, а Пердић је песник који активно ствара већ три деценије. Обојица су пореклом из Подунаваца.

Програм за децу је 7. јуна у дворишту Француске куће, где ће се од 18 часова одржати МУЗИЧКО ДРУЖЕЊЕ СА УВЕРТИРЦИМА. Програм се састоји из презентације музичких иструмената, њихове поделе, као и историјата иструмената и њиховог развоја. Програм воде чланови Музичко – едукативне Радионице „Увертира“ који ће поред теоријског дела представити сваку групу иструмената у виду кратке композиције.

У 18 часова и 45 минута почиње интерактивна радионица за децу МАТЕМАТИКА И МУЗИКА. Радионица је намењена деци узраста од 7 до 13 година.

Математика и музика  су спој наизглед неспојивог, нит између науке и уметности. Радионица нуди низ аутентичних активности, током којих се подстиче пажња и концентрација, логичко и критичко мишљење, креативност и стваралаштво, као и осећај за ритам и мелодију, покрет и координацију. Истражују се везе између математике као науке и музике као уметности, откривају математичке законитости у теорији музике, стварају математичко-музички ритмови и отварају врата неким новим сазнањима и истраживањима.

Радионицу води Стајка Рајић (доктор интердисциплинарних наука – истраживачка област Утицај математике и музике на дечји развој).

БРОЈ МЕСТА ЈЕ ОГРАНИЧЕН. РЕЗЕРВАЦИЈЕ НА 063 623 303.

Фестивал се завршава Рок опером, музичким спектаклом на Тргу српских ратника у суботу, 8. јуна. Концерт почиње у 21 час.

РОК ОПЕРА је импресивни симфонијски рок пројекат – комбинација рока и класичне музике.  Овај музички спектакл већ неколико година спаја не само музичке жанрове, већ и различиту публику. Концепт Рок опере је подједнако приступачан за све генерације, посебно за оне који желе да се отргну од наметнутих шаблона.

Уз диригента Федора Вртачника, у програму учествују мешовити хор и оркестар Опере Српског народног позоришта, Новосадски биг бенд и вокални солисти Бојана Стаменов, Зоран Шандоров, Mattia Zanatta и Никола Мијић.
На репертоару су највећи светски рок хитови (Led Zeppellin, Queen, Pink Floyd, Doors, ACDC, The Beatles, Deep Purple, Tina Turner, Van Halen).

Сви програми су бесплатни за публику.

Print Friendly, PDF & Email