Фестивал „Лето код Абрашевића“, који Kултурно-уметничко друштво „Абрашевић“ из Kраљева организује већ петнаест година, ове године нашао се у календару CIOFF, међународне организације која ради при Унеску и окупља најбоље фолклорне групе и фестивале из целог света. Друштво је већ годинама део ове организације, али фестивал који организује нашао се под окриљем CIOFF-а први пут.

Учеснике овог међународног фестивала у нашем граду – руководиоце и по један плесни пар, из Чилеа, Колумбије и Мексика, као и домаћина „Абрашевића“, примио је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић. Како је истакао, овакав један фестивал, део значајне организације, са гостима из далеких земаља, велики је допринос културном лету у нашем граду. Посета и гостовање у нашем граду, као и местима у непосредном окружењу – Ушћу, Матарушкој, Богутовачкој, Врњачкој Бањи, засигурно ће бити интересантни публици.

„Надам се да ће наша културно-уметничка друштва наставити да сарађују са својим колегама из читаве Србије, али веома значајно је да у наш град долазе и чувари традиције из других земаља. Краљевчани ће сада моћи да се упознају са културом, традицијом и историјом земаља из Јужне и Централне Америке, а верујем да ће људи из „Абрашевића“ успети да у наш град  доведу и друштва из других земаља. Град ће се потрудити да у будућности помогне овакве манифестације како би сви Краљевчани могли да науче нешто ново, да виде игре из других држава, да се упознају са њиховом традицијом и културом“, рекао је градоначелник пожелевши им добродошлицу у наш град.

У име гостију, домаћине је поздравио руководилац фолклорног друштва из Чилеа Карлос Матус.

„Нама је веома драго да смо овде код вас и да можемо заједно да представимо своју културу и да упознамо вашу. Спој јужноамеричког фолклора из Мексика, Чилеа, Колумбије са фолклором из Србије биће велики спектакл и веома нам је драго да учествујемо у томе. Много смо вам захвални због свега што сте учинили за нас, што смо овде и надамо се да ћемо оправдати ваша очекивања“, рекао је представник чилеанског фолклорног ансамбла, који је већ 45 дана на турнеји – Грчка, Бугарска, Ниш, Чачак, Краљево, а потом и Крагујевац, док је мексички био у Хрватској, а након Србије наставља у Румунију, а Колумбија тек креће након Србије.

Према речима Уроша Балтића, управника КУД „Абрашевић“, један од услова да краљевачки фолклорни фестивал у њиховој организацији постане део значајне међународне организације, био је да имају минимум пет земаља учесница заједно са земљом домаћина и бар два озбиљна концерта.

„Циљ нам је био да буде што интересантније публици и сматрам да смо избором земаља које су ове године дошле успели у томе. Синоћ смо имали концерт у Ушћу, којим су мештани Ушћа били одушевљени. Позивам суграђане да у четвртак и петак од 20.30 дођу на градски Трг, али и да посете радионице у „Абрашевићу“, које су у потпуности бесплатне, на којима ће наши гости представити своју културу кроз игру, песму, музику и покушати да науче наше суграђане да заиграју са њима“, рекао је Балтић.

Како је најавио, после данашње радионице Мексика, вечерас гостују у Врњачкој Бањи, од 20.30 на Тргу културе, сутра у 12.00 часова је радионица фолклора групе из Kолумбије, у „Абрашевићу“, од 12.00 часова, у 16.00 часова су у хотелу „Минерал“ у Богутовачкој Бањи, а у петак у 11.00 часова наступају у Дому за старе у Матарушкој Бањи, у 12.00 радионицу има група из Чилеа и увече имају велико финале Фестивала на Тргу српских ратника од 20.30.

Према речима Балтића, поред Мексика, Колумбије и Чилеа, као учесник Фестивала за ову годину била је предвиђена и Турска, али је, из оправданих разлога, отказала учешће, а вечерас ће им се придружити фолклорна група из Републике Српске.

Наступи више од 100 учесника „Лета код Абрашевића“ у нашем граду и бањама у окружењу, за све учеснике, бесплатни су.

Print Friendly, PDF & Email