У присуству министарке просвете и њених посебних саветника, руководиоца и представника Школске управе Краљево, директора, наставника, ученика и њихових родитеља, медија и других гостију, као и домаћина – градоначелника и представника Града Краљева и Градске управе, организована је свечаност поводом доделе Видовданске награде ученицима основних и средњих школа Града Краљева – ђацима генерације завршних разреда основних и средњих школа, основцима и средњошколцима за изузетне резултате остварене у току једне школске године, који су из наставних предмета на републичком и на међународним такмичењима и смотрама обављеним у складу са Календаром такмичења и смотри ученика Министарства просвете Републике Србије, освојили једно од прва три места и за изузетне резултате на научним олимпијадама и светским и европским такмичењима и првенствима у области спорта и уметности за децу школског узраста које нису у организацији министарства надлежног за просвету или министарства надлежног за омладину и спорт за школску 2023/2024. годину.

Домаћин ове веома значајне манифестације, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, пожелео је добродошлицу у име Града и поздравио госте и награђене ученике.

„Управо зато што смо видели да наши ученици основних и средњих школа постижу изузетне резултате на републичким, али и међународним такмичењима, руководилац Школске управе Краљево Бојана Маринковић, људи који се баве образовањем у Граду Краљеву и ја, донели смо одлуку да установимо ову награду. Она ће постати значајна награда за све краљевачке основце и средњошколце јер, да бисте је добили, морате да будете ђак генерације у основној и средњој школи, или да постигнете најбоље резултате на републичким и међународним такмичењима – да освојите  једно од прва три места. Награда има и новчани карактер – како бисмо изашли у сусрет деци пред наступајуће летње одморе и обезбедили макар новац за џепарац“, рекао је градоначелник и додао:

„Верујем да ће у будућности још већи број деце из Kраљева постизати одличне резултате. Поред основаца и средњошколаца, и краљевачки матуранти сваке године постижу изузетно добре резултате на пријемним испитима, на  факултетима у Србији и у иностранству, а и ове године најбољи краљевачки матуранти успели су да упишу престижне факултете у Београду, Новом Саду, Нишу, Kрагујевцу, али и у иностранству“. Обративши се најбољима, градоначелник је рекао:

„Окупили смо се да обележимо успех свих вас – ваших пожртвованих родитеља, учитеља који су вас научили прва слова и заједно са вама савладали прве лекције, ваших наставника са којима сте годинама предано учили, професора, јер ово је успех свих вас, заједнички, који данас на наш православни, историјски значајан празник, Видовдан, сви обележавамо. Сви ви који сте данас овде, самим позивом да дођете, победници сте и ја вам честитам. Верујем да ћемо се и наредне године окупити на овом месту, да ће бити још деце из Краљева која бележе најбоље резултате и да ће ова награда у годинама које су испред нас постати најзначајнија награда из области образовања у овом делу Србије. Хвала вам“.

Министарка просвете Републике Србије Славица Ђукић Дејановић је казала да јој је велика част и задовољство што има прилику да учествује на једном од најважнијих догађаја у образовном календару краљевачке заједнице – додели Видовданске награде и истакла да ова церемонија представља не само признање за изузетна постигнућа ученика, већ су награде симбол напорног рада, истрајности и жеље за знањем које су наши ученици и матуранти показали током школовања.

„Честитам вам на импресивним достигнућима, уложеном труду, оствареним успесима, на које сте поносни и ви и ваши родитељи и наставници и школа и ваш град. Ваш труд и посвећеност су инспирација за све нас да још више улажемо у образовни систем, континуирано унапређујемо наставни процес. Желим вам да током даљег школовања и рада развијате и остварите све своје потенцијале, да будете креативни, да будете покретачка снага нашег друштва која ће омогућити даљи развој, да останете у својој земљи, будете успешни, предани, мотивисани“, поручила је министарка краљевачким ђацима и посебно захвалила Граду и руководству Града, које „на прави начин схвата бригу о младима, значај подстрека и јавне похвале“, изразивши уверење да ће ова свечаност постати део традиције коју ће град неговати, а бити и модел за неке друге градове.

„Највећи понос који школе имају, који родитељи имају и који држава има то је кад амбасадори знања – ученици, дођу са одређеним одличјима односно међународним признањима или признањима унутар земље на оним нивоима који завређују посебну пажњу. Више од 200 младих људи је присутно на додели Видовданског признања, а Видовдан је наш бол и понос, наша обавеза да мислимо о будућности, и то једино можемо кроз инвестицију у знање и образовање деце. Честитам добитницима, наставницима, школама, Граду Краљеву, њиховим родитељима. Честитам Србији што има такву младост у Краљеву“, поручила је министарка.

Од прошле године Град Краљево Видовданском наградом у виду захвалнице и новчаним износом награђује највредније и најуспешније ученике, поносан на њихову младост, памет, таленат и жељу за успехом, која ће им бити јасан путоказ и снажан темељ у изграђивању заједничке будућности. Ове године, додељена је 31 награда ђацима генерације уз новчани део од 12.000 динара, укупно 73 награде по 10.000 динара за прво место у појединачном наступу и по ученику за прво место у групном саставу, 48 награда по 8.000 динара за друго место у појединачном наступу и 56 по 6.000 динара за треће место у појединачном наступу.

У уводном делу програма песму ,,Ово је Србија” извео је хор „Ариа“ под вођством Драгане Милићевић.


Добитници:

1 Ученик генерације

2 ОШ Јово Курсула

3 ОШ Димитрије Туцовић

4 ОШ Доситеј Обрадовић

5 ОШ Свети Сава

6 ОШ Јован Дучић

7 ОШ IV краљевачки батаљон

8 ОШ Ђура Јакшић

9 ОШ Драган Ђоковић Уча

10 ОШ Браћа Вилотијевић

11 ОШ Вук Караџић

12 ОШ Светозар Марковић

13 ШОСО Иво Лола Рибар

14 ЕСТШ Никола Тесла

15 Медицинска школа

16 Шумарска школа

17 Економско-трговинска школа

18 Пољопривредно-хемијска школа Др Ђорђе Радић

19 Уметничка школа

20 Гимназија

21 Музичка школа Стеван Мокрањац


Print Friendly, PDF & Email