Чуваре народне традиције – чланове Ансамбла националних игара „Јован Дучић“ из Требиња, који традиционално учествују на Смотри ветерана фолклорних ансамбала у Ушћу, угостили су градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и помоћник градоначелника за културне манифестације Милош Милишић.

Градоначелник је подсетио на то да су руководиоци и млади чланови Ансамбла ове године десети пут гости нашег града, као и да ће у ушћанском Дому културе фолклорно умеће представити краљевачкој публици. Представници Града и ушћански фолклораши ће, традиционално, у јуну, узвратити посету одласком у Требиње.

„Ова сарадња постала је нераскидива веза између људи који негују српску традицију, игру и песму. Уверен сам да ћемо са Небојшом Ратковићем, који је постао препознатљив у Краљеву као чувар српске народне традиције, наставити да негујемо и развијамо дугогодишњу успешну сарадњу“, истакао је Терзић.

Према његовим речима, као што се Требињци када дођу у Краљево осећају као да су код куће, тако се и Краљевчани осећају када посете Требиње, што показује да је сарадња између Требиња и Краљева одавно превазишла оквире пословне сарадње и постала пријатељска, братска сарадња. Терзић је истакао да и у будућности треба да негујемо традицију српског народа без обзира да ли живе на територији Србије, Црне Горе или Републике Српске.

Први човек Града напоменуо је да се из градског буџета сваке године обезбеђују финансијска средства за културно-уметничка друштва, како за она која постоје већ деценијама, тако и за нова, било да делују у граду или на сеоском подручју.

„И ове године Град је обезбедио новац за краљевачке ансамбле како би имали могућности да одлазе на фестивале и такмичења и могли да обнове дотрајалу ношњу. Краљево ће наставити да помаже своја културно-уметничка друштва и уверен сам да ће наша деца на фолклору научити да играју и певају и да ће знање и умеће проносити  широм Србије и околних земља“, поручио је градоначелник Краљева.

Према речима помоћника градоначелника за културне манифестације Милоша Милишића, чврсто и стамено пријатељство Требињаца, Краљевчана и Ушћана, као и честе међусобне посете, говоре да је сарадњу најлакше успоставити на пољу културе. Милишић је изразио наду да ће и спортисти или привредници из наша два града успоставити успешну дугогодишњу сарадњу као што је ова у области културе.

На срдачној добродошлици и гостопримству градоначелнику Терзићу и помоћнику Милишићу захвалио је директор требињског ансамбла „Јован Дучић“ Небојша Ратковић. Како је истакао, веома је битно да у доба „интернет“ генерација сачувамо традицију и културу, стваралаштво поднебља и нематеријалне баштине. Ратковић је изразио задовољство што и ове године учествују на смотри чији су део од почетка.

Председник Културно-уметничког друштва „Студеница“ Срећко Павловић позвао је суграђане да бесплатно уживају у богатом културном садржају и својеврсном фолклорном спектаклу на 7. смотри ветерана фолклорних ансамбала у суботу, 18. марта, у 18.00 часова, у Великој сали Дома културе „Студеница“ у Ушћу.

Print Friendly, PDF & Email