Након што је Привремени орган града Краљева, на седници одржаној 30. новембра 2023. године, расписao је Јавни позив за избор стамбених заједница – кандидата за енергетску санацију стамбених и стамбено-пословних зграда прикључених на систем даљинског грејања на територији Града Краљева, председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић и директор Јавног енергетског предузећа „Топлана“ Краљево Александар Несторовић одржали су састанак са управницима зграда.

Према речима директора ЈЕП „Топлана“ Александра Несторовића, они су већ имали један састанак са управницима зграда. Будући да је Јавни позив расписан, управници током децембра могу да прикупљају потребну документацију и да се пријављују.

„Циљ овог разговора јесте да им објаснимо и покажемо шта све треба да прикупе и да им дамо неке битне информације како би што пре прикупили документацију и у наредних месец дана могли да је предају, након чега комисија прикупља податке свих који су предали и прави се ранг листа по бодовању како је наведено у јавном позиву“, рекао је Несторовић.

Реализација енергетске санације предвиђена је Пројектом „Енергетска санација стамбених, вишепородичних зграда прикључених на систем даљинског грејања – Јавни ESCO Пројекат“, који заједнички реализују Министарство рударства и енергетике, Град Краљево, Јавно енергетско предузеће „Топлана“ Краљево и Европска банка за обнову и развој (ЕБРД).

Пројекат обухвата енергетску санацију фасаде, кровова, делове пордума тј. плоча испод самог приземља, улазних врата и светларника. Предвиђа додељивање бесповратних средстава за трошкове припреме елабората енергетске ефикасности и 50 одсто вредности инвестиције. У Kраљеву је планирано да тридесетак стамбених зграда добије средства за санацију

У Буџету Републике Србије за 2023. годину предвиђено је 50 милиона евра за обезбеђивање кредита за реализацију Пројекта. ЕБРД планира да обезбеди бесповратна средства за даљи развој Пројекта, припрему елабората енергетске ефикасности и одговарајућих студија, финансирање надзора над извођењем радова, помоћ при имплементацији Пројекта и инвестиционих грантова у износу до 20 одсто. Република Србија планира да, кроз Министарство рударства и енергетике, обезбеди инвестициони грант у износу од 30 процената потребних средстава за извођење радова. На основу наведеног, планира се да укупан износ бесповратних средстава за извођење радова за крајње кориснике буде најмање 50 процената. Преосталих 50 одсто инвестиције грађани би враћали из постигнутих уштеда у рачунима за топлотну енергију, а процењен је период повраћаја инвестиције на осам-десет година, зависно од стања у ком се зграда налази и од тренутне специфичне потрошње на годишњем нивоу.

Према речима директора краљевачке „Топлане“, овакав начин енергетске санације објеката је знатно лакше и исплативије реализовати, а од тога ће сви имати корист – и Министарство и Град и „Топлана“, као и сами корисници пројекта.

Како је истакао председник Привременог органа града Краљева др Предраг Терзић, ово је веома важан пројекат за све који живе у стамбеним јединицама које се греју путем система даљинског грејања, али је важан и за читаво Краљево.

„Најважније је да су Министарство рударства и енергетике и Европска банка за обнову и развој обезбедили 50 одсто средстава неопходних за реализацију овог пројекта, а грађани ће новац који је њихово учешће обезбедити уштедама у потрошњи топлотне енергије. Ви ћете плаћати исти рачун ‘Топлани’, а при том ће бити извршена потпуна енергетска санација ваше зграде“, рекао је Терзић и позвао грађане да конкуришу:

„Позивам све стамбене заједнице у Краљеву да се пријаве на овај конкурс који је Град расписао. Имамо довољно новца да финансирамо енергетску санацију чак тридесет зграда у Краљеву и, уколико буде веће интересовање, разговараћемо са људима из Министарства рударства и енергетике како бисмо пронашли начин да изађемо у сусрет што је могуће већем броју грађана Краљева, јер они то заслужују.“

Како је на састанку речено, спровођењем мера енергетске ефикасности у стамбеним објектима омогућава се уштеда енергије од 35 одсто. План је да се, након завршетка пројекта, пређе на наплату грејања по потрошњи.

Print Friendly, PDF & Email