Слика коју је насликала Јелена Јевтовић Јека, наша суграђанка за коју тешко да неко у Краљеву није чуо, упознао је, био њен пријатељ, која нас је прерано напустила прошле године, са свега 42 године, у знак сећања на њу и поштовања свега што је урадила, биће у Кабинету градоначелника града Краљева. Јеленина мајка, њен нераздвојни пријатељ, њена највећа подршка, Милена Јевтовић Сека, поклонила је градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу једно од бројних Јелениних дела, које је она стварала делећи тако свој фантастичан уметнички дар са нама.
Јелена Јевтовић Јека, која је била и председница Удружења особа са инвалидитетом „Carpe diem“ – Искористи дан, годинама је била неуморна у трагању за поправљањем положаја и окупљања особа са инвалидитетим, посебно оних које, због специфичности дијагнозе, која је изазвала њихов инвалидитет, не припадају ниједном већ постојећем удружењу на територији града Kраљева.
Чланови удружења, са Јеком на челу, радили су са жељом да им се придружи што већи број особа са инвалидитетом и без инвалидитета у циљу боље едукације и са жељом да своје животе живе без предрасуда околине и без дискриминације. Радили су и успевали да буду подршка у социјализација особа са инвалидитетом, учествовали у скретању пажње здравих људи на потребе особа са инвалидитетом кроз дружења, предавања и трибине, сарађивали са другим удружењима, реализовали пројектне активности у сарадњи са локалном самоуправом и министарствима, ишли на излете, путовања, летовања…
Уз неизмерну захвалност на оваквом поклону, градоначелник града Краљева др Предраг Терзић је истакао да Јелена Јевтовић Јека треба да је узор свима – због своје доброте, пожртвованости, храбрости…
Градоначелник сматра да је веома важно да представници Града и ресорно задужених установа, буду у контакту и разговарају са представницима удуружења особа са инвалидитетом сваког дана, а не да само обележавање Дана особа са инвалидитетом буде прилика за сусрет и састанак.
Град Краљево, из године у годину, ради на томе да особе које имају неки вид инвалидитета имају једнаке услове за живот као и остали суграђани. У Краљеву је урађено много на решавању проблема баријера, Град се труди да реконструкцијом градских улица омогући особама са инвалидитетом да несметано изађу из својих домова, обезбеђен је простор да чланови удружења особа са инвалидитетом проводе слободно време у њему – адаптиране су просторије Међуопштинске организације Савеза слепих Србије – Краљево у Улици IV краљевачког батаљона, као и просторије Дневног центра за децу и омладину са сметњама у развоју, у Доситејевој улици, ообезбеђен је и новац за звучне семафоре, а уложен је и труд да се прилагоди Градска управа и шалтери у њој особама са инвалидитетом. У циљу побољшања квалитета живота особа са инвалидитетом на територији града, изграђена је стаза/рампа за несметан приступ особама са инвалидитетом спортско–рекреативном комплексу на обали реке Ибар, код атлетског стадиона. Град је изменио одлуку о стипендирању студената тиме што је омогућио студентима са инвалидитетом да добију стипендију по повлашћеним условима, тако да право на градску стипендију студенти са хендикепом остварују приоритетно.
Град, у партнерском односу са удружењима, ослушкује потребе чланова удружења и труди се да Краљево постане град без баријера. Руководећи се написом који се налази на страници Удружења на чијем челу се налазила Јелена Јека Јевтовић – „Једина ограничења која имате су она ограничења у која верујете“, Град ће наставити да ради на томе да буде град са једнаким условима за несметан и бољи живот сваког свог житеља, ангажујући се да максимално уклони ограничења.
Print Friendly, PDF & Email