Штрапаријада у селу Цветке недалеко од Краљева јубиларни – десети пут окупила је узгајиваче и љубитеље коња из целе Србије, од Власотинца до Сомбора, Сјенице, Ваљева… али и из Републике Српске и Црне Горе.

Овогодишње такмичење, на коме је учествовало 35 парова коња, подељено је у четири категорије. На посебно направљеној, обележеној и ограђеној стази, са простором одвојеним за публику, у перолакој категорији коњи су вукли трупце од 1.350 килограма, у лакој од 1.500 килограма, у средњој 1.700 килограма и у тешкој категорији од 1.900 килограма. Према речима председника Удружења љубитеља коња „Штрапари“ Гордана Протића, из Цветака, покретача и организатора ове манифестације у свом селу, то се, према неким правилима, сматра реално – „ни трка ни мртав терет“.

Поред брзине извлачења балвана, оцењивано је и понашање коња, али и њихових власника. Ударање коња и употреба бича су иначе забрањени, дозвољено је само руком потерати коња и вербално бодрење.

Наградни фонд десете Штрапаријаде био је 450.000 динара, за прва три места у свакој категорији. Највећа награда је за освојено прво место у тешкој категорији – 50.000, а најмања за треће у перолакој категорији – 25.000.

Званичном такмичењу претходио је ревијални део, у коме су учествовали млади коњи, као и два пара младих волова из Муртенице код Нове Вароши.

Градоначелник града Краљева др Предраг Терзић, с обзиром на све већи број учесника и посетилаца из године у годину, сматра да ће организатори и наредних година успешно организовати такмичење у Цветкама, а Град Kраљево ће, како је истакао, увек помагати овакве манифестације. Он је изразио задовољство што је ова необична манифестација у ово лепо моравско село довела велики број љубитеља коња из читаве Србије, али и из Републике Српске и Црне Горе.

Публика је, уз купљену улазницу, имала обезбеђен бесплатан сендвич са месом вола печеног на ражњу током манифестације. Гордан Протић је посебно захвалио Лазу Дукићу из Дракчића, који је бика поклонио, како је рекао, „од срца“. Такође, организатор и домаћин Штрапаријаде у Цветкама захвалио је Граду Kраљеву и градоначелнику на помоћи у организацији овог догађаја који окупља љубитеље традиције и племенитих животиња, будући да је Град, из Програма подршке за спровођење пољопривредне политике и политике руралног развоја на својој територији за ову годину, издвојио средства за помоћ у организацији манифестације. Поред Града, бројни спонзори помогли су, и новчано и материјално, одржавање јубиларне цветачке Штрапаријаде.

Учеснике и бројну публику забављао је Оркестар „Шумадинци“ из Краљева.

Print Friendly, PDF & Email