Крај споменика у облику пирамиде, посвећеног преминулој деци која су се налазила у Дому за збрињавање избегличке деце у Матарушкој Бањи, који је постојао од 1942. до 1947. године, на гробљу у селу Конарево, изграђен је споменик у облику крста.

Како је спомен-пирамида била без верских обележја, а зна се да су сахрањена деца углавном била хришћанске вероисповести, у 2022. години, из буџета Града Краљева опредељена су средства у износу од 315.000 динара за изградњу споменика у облика крста. Пројекат је израдио Завод за заштиту споменика културе Краљево, аутор је архитекта Рајко Чубрић, а извођач радова био је Archidesign ing из Краљева.

Споменик у облику пирамиде на гробљу у Конареву подигнут је седамдесетих година XX века. Аутор овог меморијала је архитекта Спасоје Крунић, који је желео да сву децу Дома, трагичних судбина, „смести“ под један кров. Мале пирамиде које се налазе на средњем обручу на свакој страни пирамиде персонификују кровиће кућа за сву децу која су страдала у рату.

У Дому за збрињавање избегличке деце у Матарушкој Бањи била су смештена деца избеглице из тада окупираних крајева. Било је међу њима ратне сирочади, али су их углавном доводили родитељи јер у избеглиштву нису могли да их прехране.

Град Kраљево односно Завод за заштиту споменика културе Краљево и Јавно предузеће за уређивање грађевинског земљишта Краљево су, 2017. године, средствима из буџета, обновили спомен-пирамиду у Kонареву, са које су биле покрадене месингане плоче. Радови су коштали 320.000 динара

_______________________________________________________________________________________________________________

ФОТО: Завод за заштиту споменика културе Краљево

Print Friendly, PDF & Email