У организацији Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова Србије „Јово Курсула“ и града Краљева, а у складу са државним програмом обележавања 15. септембра, Дана пробоја Солунског фронта у Првом светском рату, у Краљеву је, на главном градском тргу, положено цвеће на Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918. и одржан парастос.

            Венце су, након интонирања химне, у име града, положили градоначелник Краљева Томислав Илић, његов заменик Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић и његов заменик Ненад Марковић, затим начелник Рашког управног округа Небојша Симовић и посланик у Народној скупштини Зоран Бојанић, представници Војске, Полиције, Друштва за неговање традиција ослободилачких ратова „Јово Курсула“ и других удружења, политичких партија. 

Парастос су служили свештеници Епархије Жичке.

Како је истакао градоначелник Краљева Томислав Илић, на данашњи дан, на 97. годишњицу пробоја Солунског фронта, одајемо почаст својим прецима који су дали велики допринос почетку краја Великог рата.

„Морамо да негујемо традицију, да следимо оно што су нам они показали – да су најсветије слобода и територија Србије“, рекао је градоначелник.

Директор Историјског архива Краљево Мирољуб Арсић подсетио је на то да је ово један од најзначајнијих датума у историји српског народа и да је главну улогу у пробоју одиграла српска војска, која је однела велику победу, будући да је тежина фронта била управо на Другој српској армији.

Милан Матијевић је скренуо пажњу на то да су пробојом Солунског фронта отворена врата за повратак српске војске у отаџбину Краљево је ослобођено 38 дана након пробоја, 22. октобра, а Београд после 45 дана.

У знак сећања на жртве, на територији Краљева је подигнуто 57 споменика и споменичких обележја ратницима из ослободилачких ратова 1912-1918, међу којима је и Споменик српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918. године.


 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Здрава вода за пиће у школи у Адранима                                            15.09.2015.

 

 

У складу са обећањем датим пре око месец дана, крак водовода ка Основној школи „Драган Маринковић“ у Адранима пуштен је данас, тако да деца сада имају здраву воду за пиће. Завршне радове су обишли градоначелник града Краљева Томислав Илић, заменик градоначелника Милун Јовановић, председник Скупштине Сретен Јовановић, члан Градског већа Миломир Шљивић, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, директор и технички директор ЈКП „Водовод“, директор ЈКП „Пијаца“. За ове радове је издвојено 5.900.000 динара.

Директор ОШ „Драган Маринковић“ Адрани Наташа Степић захвалила је на томе што је испоштовано обећање да ће школа добити здраву воду за пиће на почетку школске године. Тиме ће, како је истакла, здравље деце бити сачувано, што је најважније.

            Према речима директора ЈКП „Водовод“ Миленка Стефановића, створени су предуслови да сточна пијаца добије воду, а затим и да се изврши прикључење секундарне мреже водовода и канализације. Како је истакао, прикључење на водовод ће ићи сукцесивно, онолико брзо колико услови то дозволе.

„Наш циљ, као одговорне локалне самоуправе, јесте да свака кућа има здраву воду за пиће. Трудимо се да имамо равномерни развој према свим месним заједницама на територији града Краљева“, истакао је градоначелник Краљева.

            Након локације код школе у Адранима, представници града и округа су обишли локацију Шеовац, на којој је урађена фекална канализација у дужини од једног километра. Влада Републике Србије је издвојила девет милиона динара да се ова домаћинства прикључе на фекалну канализацију. Према речима градоначелника, МЗ Адрани биће покривена и водоводном и канализационом мрежом, а у плану је да се исто ради и у другим месним заједницама, најпре оним ближе граду.

            Како је истакао члан Градског већа и мештанин Адрана Миломир Шљивић, ово је још један од добро завршених послова, захваљујући и локалној самоуправи и добро организованим мештанима, што може послужити другима као пример. Он сматра да је добро да се на овакав начин разрешавају комунални проблеми и истиче да је локална самоуправа показала доследност у испуњавању обећања.

 

 

                   http://picasion.com/
 

                   http://picasion.com/

Print Friendly, PDF & Email