Око 700 деце из 19 дечијих фолклорних ансамбала, из градова од Суботице до Штрпца, данас је учествовало на 27. смотри народног стваралаштва деце Србије, чији домаћини су били село Ратина и град Краљево.
Организатори ове манифестације су Савез аматера Србије испред Министарства културе и информисања, Културно-просветна заједница града Краљева и месна заједница Ратина.
Сва културно-уметничка друштва своје учешће на смотри обезбедила су победама на општинским, међуопштинским и окружним смотрама фолклора.
Представнике учеснике смотре најпре је примио градоначелник Краљева Драган Јовановић, који је фолклорцима поручио да није битно ко ће на крају победити, јер су сви учесници смотре, као прави чувари националног идентитета, песме и игре, већ победници.
Секретар Савеза аматера Србије Стојан Бошков захвалио се домаћинима речима да се сви фолклорци-аматери у граду на Ибру осећају код куће.
„Наша мисија је очување аутентичних националних вредности, костима, песме и музике, како Срба као већинског нарда, тако и националних мањина које само заједно чине Србију шареном лепезом различитости, упркос свим материјалним тешкоћама које прате културу", навео је Бошков.
У жирију овогодишње смотре, поред Бошкова, били су и Богданка Ђурић, која важи за најбољег кореографа за децу у Србији и Мира Дробац, уредник Радио-Београда.
После дефилеа градским улицама и званичног обраћања домаћина и организатора са бине у центру града, сви учецници смотре формирали су велико народно коло на Тргу српских ратника у самом центру Краљева, а такмичарски део смотре настављен је у селу Ратина.Смотру је отворио градоначелник Краљева Драган Јовановић поруком најлмлађим фолклорцима Србије да управо најмлађи стварају оно што ће најдуже да траје, зато што од малена знају шта је традиција и представљају уметнике у свету фолклора, а фолклорце у свету уметности.
„Овде сте због својих победа на општинским, окружним и међуокружним такмичењима чиме сте већ доказали колико вам је важно да народно стваралаштво траје, да се добрим вибрацијама преноси и да свету шаље поруку  како су подједнако важни и савременост и традиција", рекао је градоначелник Драган Јовановић, оценивши да је управо је фолклор оно што мири младост и старост, јер фолклорци најбоље знају да би било добро кад би младост знала све што може, а старост могла све што зна.


 

ГРАДОНАЧЕЛНИК ПОТПИСАО ПЕТИЦИЈУ БИВШИХ РАДНИКА „МАГНОХРОМА“       09. Јун 2013.године

 

Петицију бивших радника „Магнохрома", који од Владе Србије и првог потпредседника Владе Александар Вучића траже да наложи преиспитивање  и ревизију свих приватизација и стечајних поступака у Краљеву и да што хитније иницира одговарајуће поступке, данас је на Тргу српских ратника потписао и градоначелник Краљева Драган Јовановић.
            – Осећам одговорност, не само као градоначелник, већ и као човек и грађанин овог града, да дам пуну подршку овој иницијативи бивших радника „Магнохрома" – рекао је градоначелник Драган Јовановић, оцењујући да су неуспешне приватизације добро „протресле" Србију и град на Ибру.
            У петицији, група грађана – углавном бивших радника „Магнохрома", који су за 11 дана, од 28. маја, прикупили око 2.500 потписа својих суграђана, наводи да су само три највећа привредна друштва некада запошљавала 10.000 радника, а сада једва хиљаду, са сталном претњом да ће доћи до нових отпуштања.
            „Када се овом дода чињеница да је Краљево примило и око 20.000 избеглица, јасно је какве су перспективе овог града, нарочито младих", наводи се у тексту петиције.
            Радници траже утврђиање одговорности, предузимање мера за оживљавање готово уништених, раније веома јаких и профитабилних привредних друштава.
            Један од бивших радника „Магнохрома" подсећа да је Влада прокламовала да ће извршити преиспитивање и ревизију свих приватизација, због основане сумње да су неке продаје предузећа вршене незаконито, због чега је причињена огромна материјална штета држави у корист појединаца и приватних фирми.
            – Како је у Краљеву било сумњивих продаја, како у стечајним поступцима, тако и током периода реструктурирања, као група грађана тражимо да се хитно преиспитају продаје „Магнохрома", „Фабрике вагона", „Јасена" , „Папирпромета", „Хладњаче", „Пољопромета", „Стотекса" и „Тргопромета" – наводи Павловић.
            Према речима градоначелника Драгана Јоавновића, ово је одлична прилика да се, уз захтеве који у погледу провере свих приватизација има Европска унија отворе још нека спорна питања која се односе на корупцију и криминал.
            „Процес преиспитавања свих спорних приватизација ништа више не може да заустави, макар се мењале владе и власти, јер без довршења тог процеса не можемо у Европску унији, али не можемо решити ни нека наша егзистенцијална питања", навео је градоначелник, додајући да ће наредних дана локална власт имати појачане напоре да се Краљеву помогне.
            Он је појаснио да представници града иду на разговоре у кабинет председника Србије Томислава Николића и да ће се већ у уторак, 11. јуна, састати са министром рударства, природних ресурса и просторног планирања Миланом Бачевићем.
            „Магнезит је проглашен за стратешку руду што ће знатно променити ситуацију, надам се на боље, а у сталној смо потрази и за стратешким партнером", рекао је градоначелник Јовановић оцењујући да су ингеренције локалне самоуправе по овом питању врло мале, али да се иницијатива, и лобирање  за поправљање тешких економски прилика у граду – подразумевају.

Print Friendly, PDF & Email