Град Краљево је, са аудиолошком кућом „Отомедика“ из Краљева, поводом обележавања октобра, месеца старих, и ове године организовао акцију намењену првенствено најстаријим суграђанима. Од 1. октобра грађани су могли бесплатно да провере слух и да добију бесплатне оторинолошке прегледе који укључују комплетан специјалистички преглед уха, грла, носа и снимак слуха. Представници ове аудио куће од 2010. године помажу својим суграђанима.

Заменик градоначелника града Краљева Милун Јовановић захвалио је на пажњи и помоћи у име својих суграђана – корисника услуга.

„И у време земљотреса ова ординација је организовала бесплатне прегледе и, тада, донирала извесну количину слушних апарата. Захваљујући свима у ординацији, наши суграђани су имали прилику да реше проблеме у вези са слухом. Ово је једна од акција коју град оганизује или подржава и надам се да ћемо цео месец искористити да изађемо у сусрет старим лицима“, рекао је заменик градоначелника Милун Јовановић.

О најчешћим узроцима слабљења слуха др Драган Плавшић, оториноларинголог, каже:

„Код старијих је то најчешће слаба циркулација. Годинама слаби све, па и слух, мада, неко чак и у позним годинама има очуван слух. Многи пацијенти беже од слушних апарата чак и када се сретну са проблемом социјалне комуникације – у друштву, на улици, у породици. Треба им времена да се навикну јер слух постепено слаби. Код оштећења науче да читају са усана, једног саговорника могу да прате, али се у гужви „губе““.  

 „До сада је дневно прегледано 25-30 пацијената, што указује на велики број људи са овим проблемом. Желели смо да изађемо у сусрет старијој популацији, али старосних ограничења за преглед није било. Циљ је био едукација становништва које има проблем са оштећеним слухом и решавање тог проблема, како би што више грађана било упућено у то да проблем слуха није никакав дефект, већ нешто са чим могу нормално да живе и нормално се понашају“, изјавила је Сања Жаревац, PR менаџер „Отомедике“.

Због великог интересовања наших суграђана, уместо до 17. октобра, акција ће трајати до краја месеца.
 
 

Print Friendly, PDF & Email