„Драго ми је што постоје организације које желе да сачувају традицију и обележе важне догађаје из наше историје“ рекао је градоначелник града Краљева др Предраг Терзић после пријема  председника Друштва историчара Рашког округа др Драгољуба Даниловића и сарадника Друштва запосленог у Народној библиотеци „Стефан Првовенчани“ Милоја Радовића.         
            Повод за пријем је одлазак чланова Друштва историчара на пут на Кајмакчалан од 16. до 18. септембра 2016. године у склопу пројекта“ Битка на Кајмакчалану  1916 – 2016“. Овом приликом градоначелник др Предраг Терзић  је истакао и да нас очекује обележавање  још три значајна јубилеја : осам векова од настанка Краљевине Србије, осам векова аутокефалности Српске православне цркве и сто година од завршетка Првог светског рата, који превазилазе локалне оквире, па ће бити обележени и на државном нивоу. Када је реч о Македонији градоначелник је истакао да је према саопштењу Црвеног крста Србије град Краљево упутио  највећу појединачну  донацију  у износу од 750.000 динара пострадалима од поплава у Македонији и да ће се трудити да увек помаже онима који се налазе у невољи. На крају је још нагласио да је пројекат „Кајмакчалан Битка на Кајмакчалану 1916 -2016“ подржан од стране града кроз суфинансирање пројеката удружења грађана.           
             Др Драгољуб Даниловић, председник Друштва историчара Рашког округа се прво захвалио градоначелнику  Краљева др Предрагу Терзићу на пријему истакавши да је пут на Кајмакчалан, сто година касније, пут  на који ће поћи не само чланови Друштва, већ и најбољи ученици краљевачких школа, победници такмичења из историје, грађани.По програму обићи ће Прилеп, Битољ, а са грчке стране ће се попети до врха планине Ниџе на 2522 метра надморске висине. Истакао је да овај задатак није тежак , колико је то био српским херојима којима ће одати пошту на Кајмакчалану. Професор Даниловић се захвалио многобројним донаторима што су омогућили реализацију овог пројекта.         
            Милоје Радовић је истакао добру сарадњу краљевачке библиотеке и библиотеке из Прилепа и посебно задовољство што ће овом приликом посетити ову установу са којом већ имају низ заједничких пројеката.

         

 

Помоћ полављенима у Македонији од Краљева

            Према подацима којима располаже Црвени крст Србије, преко кога се уплаћује помоћ за пострадале у августовским поплавама у Републици Македонији, град Краљево, за сада заузима прво место по висини  појединачне уплаћене помоћи.
          
Одлуком Градског већа града Краљева из текуће буџетске резерве издвојено је 750.000 динара као помоћ угроженом становништву у Скопљу, чије су становнике 6. и 7. августа погодиле катастрофалне поплаве.
          
 
Прикупљена новчана средстава у Републици Србији, Црвени крст Македоније користиће за набавку основних животних намирница, хране за бебе, флаширану воду и средста за дезинфекцију објеката и поплављеног подручја.

 

 

Print Friendly, PDF & Email