Стотинак бивших радника „Магнохрома", од око 2.750 њих којима је у јуну прошле године према судским решењима исплаћено по око 80 одсто главнице потраживања на име неисплаћених зарада (без камата), примио је данас градоначелник Краљева Драган Јовановић. Незадовољни бивши „Магнохроомци", који сада траже исплату целокупних дуговања, после састанка отишли су смирени најавом да ће градоначелник о њиховом проблему разговарати на данашњем састанку у Агенцији за приватизацију, као и да постоје велики изгледи да их наредних дана прими министар правде и локалне самоуправе Никола Селаковић.
            „Тражимо да се судске пресуде у потпуности изврше, што подразумева исплату разлике до износа целе главнице наших потраживања, укључујући и припадајуће камате, зато што смо обманути: неки су успели да наплате целокупан дуг, а већина само 80 процената" – каже Душан Вукадиновић, један од бивших радника „Магнохрома".
            Иако су свесни да локална самоуправа није адреса за решавање њихових проблема, бивши радници „Магнохрома" су и раније често узурпирали зграду Градске управе тражећи да њихов проблем буде решен. Градоначелник Краљева Драган Јовановић предочио је групи од стотинак незадовољних људи да је о њиховом проблему већ разговарао са председником Вишег суда у Краљеву Миланом Давидовићем и директором филијале Националне службе за запошљавање у Краљеву Владаном Шекуларцем који су га известили да је број судија који раде на предметима бивших радника „Магнохрома" са двоје повећан на пет.
            „То је урађено на иницијативу управо Градске управе, а приликом свог недавног боравка у Краљеву министар правде и локалне самоуправе Никола Селаковић ми је рекао да ће половином априла примити раднике „Магнохрома", рекао је градоначелник Драган Јовановић
            Он је најавио да ће, када тај састанак бити заказан на њега отићи заједно са делегацијом бивших радника „Магнохрома".
            „Верујте да је то све што смо у овом тренутку могли да учинимо", рекао је градоначелник Јовановић додајући да је инсистирао на поштовањима принципа правде и редоследа пристизања предмета.
            Бивши радници „Магнохрома" на скупу су говорили, углавном, о чињеници да сваки новчани износ пре или касније буде потрошен и да би били најзадовољнији када би себи могли да обезбеде ново радно место, будући да је од свих бивших радника „Магнохрома" свега стотинак успело поново да се запосли.
            „Сви остали лутају, раде на црно, сналазе се како знају и умеју. Нема у нашим захтевима политике, осим „политике гладних стомака" која нас је и довела до тога да просјачимо због нечега на шта имамо право", оценио је бивши радник „Магнохрома" Лазар Павловић, додајући како је тужно што обични људи правду морају да траже на улици и у масовним окупљањима.
 У априлу прошле године, око 2.750 бивших радника „Магнохрома" потписали су да прихватају предлог Министарства економије и регионалног развоја да им буде исплаћено 80 одсто дуга заосталих зарада. Они су тада, после 60 дана, завршили протест и најавили да ће напустити велику салу Скупштине града, у којој су се даноноћно смењивали од 23. фебруара. У јуну прошле године исплаћено им је укупно 375 милиона динара из кредита који је „Магнохрому" обезбеђен из Фонда за развој. Средства су радницима исплаћена под условом да се кроз вансудско поравнање са сваким појединачно обезбеди да буду стављена ван снаге сва решења о извршењу и да се прихватањем овог износа одричу било какавих других потраживања од "Магнохрома", а тадашње Министарство економије и регионалног развоја је предложило влади да донесе неопходне закључке за реализацију овог предлога, имајући у виду значај планиране приватизације "Магнохрома" и ефекте договорених инвестиција.
             Градоначелник Краљева Драган Јовановић предочио је окупљеним бившим „Магнохромцима" да ће на сутрашњем састанку у Агенцији за приватизацију пробати да за ову компанију нађу стратешког партнера. Према његовим речима, пресудан утицај да се влада определи  за овакво решење проблема, имала је чињеница да је аустријска компанија „РХИ АГ" заинтересована за куповину дела „Магнохрома".
            „ Волели бисмо да то буде „РХИ" зато што је то стабилна компанија која би могла да опорави „Магнохором", рекао је градоначелник Јовановић и додао како ће више информација моћи да пружи по повратку из Београда. 

Print Friendly, PDF & Email