Здравственa станицa у Ушћу добила је од Града Краљева теренско возило – dacia duster – за хитне интервенције у брдским крајевима. Ова значајна донација набављена је преко Савета за безбедност саобраћаја на територији града Краљева – средствима опредељеним за ову намену Програмом коришћења средстава Буџетског фонда за саобраћај  града Краљева за 2021. годину.

Према речима градоначелника Краљева др Предрага Терзића, 2.239.640,00 динара је опредељено за куповину овог теренског возила с погоном на сва четири точка.

„Возило dacia duster ће омогућити лекарима и медицинским сестрама Здравствене станице у Ушћу да стигну до болесних на Рудну и у Бзовику, али и у Студеници, Мланчи, Милићима и Гокчаници, будући да амбуланта у Ушћу покрива велику површину, која се граничи са општинама Рашка и Ивањица. Зато је јако важно да обнављамо возни парк“, изјавио је Терзић, па додао:

„Верујем да ћемо и у наредним годинама издвајати финансијска средства како бисмо давали подршку Дому здравља Краљево, али и свима онима којима је помоћ неопходна.“

Председник Скупштине и шеф оперативног дела Савета за безбедност саобраћаја града Kраљева Ненад Марковић истакао је да је ово друго теренско возило које је Савет обезбедио за ушћански крај.

„Возило је обезбеђено у склопу петог стуба безбедности саобраћаја, који представљају хитне интервенције у оном најкритичнијем првом сату, када треба доћи до повређеног и пружити му адекватну прву помоћ. Ово је брдско-планински крај, у коме су потребна теренска возила, јер се и у шумама, приликом сече, често дешавају незгоде“, појаснио је Марковић, па истакао да ће се потрудити да амбуланта у Ушћу добије још неко возило.

У ушћанској здравственој станици, која покрива веома разуђено подручје од око 6.000 становника, са претежно старачким домаћинствима, дневно буде прегледано и до 100 људи, а лекари обављају и теренске посете више пута недељно због чега су им теренска возила неопходна.

Шеф Здравствене станице Ушће доктор Драгослав Дугалић истакао је да је ова донација подједнако значајна и за мештане и за запослене у Здравственој станици и да ће возило бити употребљено у праве сврхе.

„Иако имамо теренске амбуланте у Рудну, Мланчи, Студеници и Гокчаници, по селима су углавном старији мештани и ми се трудимо да им максимално изађемо у сусрет јер нема ко да их довезе до амбуланте, на преглед, за лекове“, каже шеф ушћанске здравствене станице, додајући да им велики проблем прави и пандемија ковида, будући да у овој варошици на педесетак километара од Краљева не постоји ковид амбуланта. Због великог броја оболелих запослених, амбуланта тренутно ради са по једним доктором у обе смене, а рад на терену обустављен је до даљег.

Дугалић је захвалио Савету за безбедност саобраћаја града Краљева што је препознао проблеме ове здравстене станице и изашао им у сусрет – први пут пре пет-шест година, када су добили ладу ниву, а сада набавком овог савременог теренског возила.

Примопредаји у Ушћу присуствовала је и Мирјана Крчевинац, директорка Дома здравља Краљево, под чијим окриљем је Здравствена амбуланта Ушће.

Print Friendly, PDF & Email