После четири дана маратонског заседања, вечерас је завршена четрнаеста седница седница Скупштине града Краљева на чијем дневном реду је било више од 60 тачака. Четвородневну седницу обележиле су бројне примедбе опозиције, али је већина тачака дневног реда усвојена већином гласова.

Почетак седнице обележило је редовно изјашњавања одборника о поднетим предлозима за измене и допуне дневног реда, а прва дужа расправуа заподенута је око предлога Одлуке о завршном рачуну буџета за прошлу годину са извештајем о ревизији финансијских извештаја за тај период. Ревизијска комисија, како се на седници могло чути, упутила је неколико примедби, од оних које се тичу власничког капитала јавних предузећа који, како је речено, није утврђен и унет као имовина у билансе, преко примедби да нема консолидованих извештаја прихода и расхода, до оних да субвенционисање приватних предузећа, пре свега се мисли на средства јавног инфорисања, није урађено на прави начин.

„Поставио сам логично питање, будући да у извештају ревизоске комисје то не пише: „По ком закону је забрањено локалној самоуправи да финансира пиватна предузећа, а ако и јесте, како је могуће да су од 15 милиона потрошених средстава спорна само средства потрошена за инфомисање, а нису спорна остала средства која су потрошена за финансирање других приватних предузећа?“ – приметио је одборник Српске напредне странке Милан Милошевић.

После расправе одборници су већином гласова усвојили предлог Одлуке о завршном рачуну буџета за прошлу годину, Извештај о реализацији буџета за првих шест месеци ове године и Одлуку о ребалансу буџета за 2013. годину. У поређењу са извештајним периодом прошле године, приходи су номинално смањени за 83,8 милиона динара или 5,5 одсто, односно, реално за 15,3 процента. По основу смањења пореза и повећања основице неопорезивог дела, процењује се и смањење прихода у буџету од пореза на зараде на годишњем нивоу у висини од 9 до 10 процената укупних прихода, односно – до краја буџетске 2013. године у износу 5 до 6 процената или у износу од 140 до 150 милиона динара што, практично, значи да ћемо идуће године у буџету, по основу ових пореза, имати око 300 милиона динара мање.

Предлогом Одлуке о ребалансу буџета за 2013. године планирани су укупни приходи од 3.064.910.000,00 динара и расходи у износу од 3.349.619.000,00 динара, по основу чега планирани буџетски дефицит износи 284.709.000,00 динара.

Одборници су данас већином гласова усвојили и Одлуке о изради измене планова генералне регулације „Ратина“ и „Кованлук“, који су усвојени на претходној седници градске скупштине у јулу ове године. Градска скупштина усвојила је и Одлуку о приступању реализацији пројекта „Урбана регенерација насеља у Доситејевој улици, који представља унапређење квалитета становника чији су домови у том делу града тешко оштећени у земљотресу новембра 2010. године. Носилац пројекта је Министарство грађевинарства и урбанизма, преко Републичке агенције за становање, а град Краљево биће корисник кредита од осам милиона евра, којим ће се Република Србија задужити  код Банке за развој савета Европе. Учешће града Краљева у овом пројекту огледа се у обезбеђивању земљишта и инфраструктуре, пројектне документације, надзору и управљању овим пројектом на локалном нивоу.

На седници градске скупштине усвојена је и одлука о изменама и допунама Одлуке о прихватању обавезе отплате дуга за пројекат из програма ванредне подршке грађевинској индустрији у Србији, као и Одлука о организацији и функционисању цивилне заштите на територији града Краљева. Донете су и одлуке о доношењу оперативног плана одбране од поплава за водоток другог реда, о утврђивању накнаде за уређивање грађевинског земљишта и о образовању и одређивању подручја месних заједница.

Према данас усвојеној Одлуци о стипендирању студената укинути су до сада важечи критеријуми који су доносили предност по основу дефицитарности кадра, просеку примања по члану домаћинства и броју пренетих испита, па ће редослед студената убудуће бити утврђиван на основу просека оцена, а у случају да више студената има исти просек, предност ће имати студенти старије године студија.

На XIV седници градске скупштине донета је и Одлука о формирању комисије за именовање директора јавних и јавно-комуналних , чији је оснивач град Краљево, а усвојен је и Извештај о раду градској Јавног правобранилаштва за претходну годину. Већином гласова градски одборници су усвојили и Извештај о стању безбедности саобраћаја на путевима на територији града за првих шест месеци ове године, које је оцењено као повољније у односу на исти период 2012. године, јер је број погинулих у том периоду смање са седам на пет, а број саобраћајних несрећа у посматраном периоду смањен са 266 на 216. Одборници су се сагласили и око изгласавања Стратешког плана комуналне полиције до 2018. године и по питању, од стране Управног одбора ЈКП „Водовод“ предложених виших цена воде, услуга канализације и печишћавања отпадних вода за 33,5 одсто.

Већином гласова одборника данас је усвојена и Информација-извештај о изградњи моста на Ибру у Скопљанској улици који је поднела Дирекција за планирање и изградњу „Краљево“.

Четрнаеста седница градске скупштине завршена је усвајањем предлога решења о разрешењу и именовању директора у Дечјем одмаралишту „Гоч“ и Краљевачком позоришту, а усвојена су и сва решења о разрешењу и именовању нових чланова школских одбора у краљевачким основним и средњим школама.

По завршетку четвородневног скупштинског заседања, председник градске скупштине Сретен Јовановић рекао је у изјави медијима да маратонске седнице представљају додатни трошак за градски буџет. За сваки дан заседања одборници, којих у градском парламенту има укупно 70, имају надокнаду у износу од по 2.000 динара.

„Лично мислим да сви треба да уложимо више напора у припреми седнице, да више разговарамо и боље се договарамо, како не бисмо долазили у ситуацију да седнице тако дуго трају“, рекао је Јовановић, оцењујући да поједине одборничке групе користе седнице градске скупштине за медијску промоцију своје политике.

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email