Црква брвнара, посвећена Светој Богородици, у Цветкама надомак Краљева, због посебних архитектонских и историјских вредности, утврђена је за непокретно културно добро од великог значаја за Републику Србију, а надалеко је позната јер је покрај ње сахрањен чувени Карађорђев мегданџија Јован Курсула.

Средствима из буџета Града Краљева, преко Завода за заштиту споменика културе Краљево, реализују се радови на заштити овог значајног објекта који ће продужити век трајања храма и спасити га од девастација као последице атмосферских прилика. Вредност уговора са извођачем радова, фирмом Archidesign ING из Краљева, износи 1.194.930,00 динара.

Изведене конзерваторско-рестаураторске радове у Цветкама обишли су градоначелник града Краљева др Предраг Терзић и директор Завода за заштиту споменика културе Краљево Катарина Грујовић Брковић са оцем Иваном, парохом при Црквеној општини Цветке.

Како је подсетио градоначелник, пре неколико година Град Краљево је у сарадњи са Заводом за заштиту споменика културе обезбедио финансијска средства за конзерваторско-рестаураторске радове на цркви у Врби, а ове године у буџету је обезбеђен новац како би били извршени конзерваторско-рестаураторски радови на цркви у Цветкама.

„Када радови буду у потпуности завршени, мислим да ћемо, сигурно за наредних педесет-шездесет година, успети да сачувамо ову цркву која је веома значајна јер се овде налази и гроб српског мегданџије и устаника Јова Курсуле“, поручио је Терзић, истакавши значај овог црквеног комплекса који, поред цркве брвнаре, чине и звоник, споменик и спомен-соба Јована Курсуле, бројни крајпуташи, као и новија Црква Светог апостола Павла, за све становнике Цветака и околних места.

Према речима директорке Завода за заштиту споменика културе Краљево Катарине Грујовић Брковић, црква брвнара у Цветкама једна је од пет цркава које се налазе у околини Краљева по којима је наш град специфичан и изузетно значајан у читавој Србији.

„Цркве брвнаре су нам остатак градитељства из XVIII и XIX века, када је на овом простору било пуно шуме и када се искључиво тим материјалом и градило. Из тог разлога је Завод и посвећен заштити ове врсте споменика културе. Спровели смо радове на заштити кровног покривача и кровне конструкције, која је била делимично оштећена, тако да смо извршили замену оштећених делова како бисмо у највећој мери сачували аутентичне делове архитектуре. Црква је у потпуности заштићена средствима против црвоточине и премазима који ће и импрегнирати и продужити трајање дрвета којим је саграђена. Предстоје радови на постављању пода односно постављању плоча, које су оригиналне, пронађене у цркви, и подигнуте на почетку радова из унутрашњости храма, и нових плоча, чију израду и испоруку очекујемо у наредним данима“, појаснила је директорка.

Први подаци о изградњи цркве потичу још из XVIII века и говоре да је на овом простору постојала црква која је страдала после Првог српског устанка и да је данашња црква саграђена 1824. године, о чему постоји податак из архивске грађе који јасно сведочи о томе да је мајстору исплаћено 500 гроша и 20 пара за изградњу цркве у Цветкама.

Данашња црква, из 1824, поправљана је и дорађивана око 1880. године, када је добила данашњи изглед, висина јој је подигнута и постављен је данашњи кровни покривач. Изузетно је значајан иконостас, који се до данас чува у цркви, а потиче из старије цркве из 1812. године, о чему сведочи изузетно значајан запис на једној од престоних икона на иконостасу, који казује да је онај ко је поклонио престоне иконе цркви у Цветкама Лазар Мутап – војсковођа Првог српског устанка, настрадао 1815. године, што је поуздан податак да је иконостас остатак те цркве из претходног периода, саграђене на почетку XIX века.

Цветачка црква брвнара је изузетно значајна као простор који је историјски током јако дугог периода био значајан за српски народ, о чему сведочи и чињеница да је славни Јован Курсула донет овде, да ту дочека последње минуте живота, и ту је и сахрањен.

Print Friendly, PDF & Email