Штрапаријада одржана последње јулске недеље у селу Цветке надомак Краљева окупила је велики број учесника, али и бројне љубитеље коња, који су се, након две године паузе, ужелели овог надметања.

Овај коњички спорт у Цветкама окупља многе љубитеље традиције и племенитих животиња још од 2010. године, када је, по повратку са штрапаријаде коју је његов пријатељ у Босни, код Босанског Петровца, организовао, и Гордан Протић, председник Удружења љубитеља коња Штрапари, одлучио да и Цветке добије своје такмичење. Како каже, то је део традиције, народ то воли, живео је од рада са коњима – било на пољопривреди било извлачећи балване из шуме.

Протић је више је него задовољан одзивом. Тридесетак парова коња, које су власници довели из Руме, Лознице, Ваљева, Шапца, Златибора, Сјенице, Баљевца на Ибру и других градова и ван граница Србије, али и домаћих, из Цветака, такмичили су се у три категорије. На посебно направљеној, обележеној и ограђеној стази, са простором за публику, у лакој категорији снаге су одмеравали коњи до 1.100 килограма, у средњој до 1.300 и у тешкој тежи од 1.300 килограма, вукући трупце сразмерне тежине. Такмичили су се радни, теглећи, хладнокрвни коњи. Поред брзине извлачења балвана, оцењивано је и понашање коња, али и њихових власника. Ударање коња и употреба бича су иначе забрањени, дозвољено је само руком потерати коња и вербално бодрење.

Наградни фонд овогодишње штрапаријаде био је 270.000 динара за девет места, по прва три у свакој категорији – за најбољег 35.000, за другопласираног 30.000 и 25.000 динара за трећег, а ту су и пехари.

У организацији су помогли мештани, али и бројни спонзори – појединци, предузећа, јавна предузећа, као и Град Краљево.

Манифестацију у Цветкама је отвореном прогласио градоначелник Краљева др Предраг Терзић, који је мештанима Цветака и околних села и љубитељима коња који су дошли са разних страна пожелео да уживају, а учесницима да све протекне у најбољем реду.

Штрапаријадама се, кажу, одржава виталност расе коња и препознаје традиција једног народа. Такмичење у вучи стабала гледаоцима омогућава да се упознају са некадашњим начином извлачења стабала из шуме када за то није постојала механизација. Фурман, рабаџија или штрапар је онај који води коње и извлачи балване из шуме. То је прастаро занимање и сматра се једним од најтежих послова. Иако само водичи коња, штрапари обављају тежак физички посао, за који је потребна снага, али и умеће. Коњ вуче снагом и масом, а понајвише, кажу, срцем.

Print Friendly, PDF & Email