У Тутину, санџачкој општини која је члан форума “На путу свиле”, у оквиру обелажавања 28. маја, Дана општине, данас је отворена Кућа мира и презентована Мапа пута свиле.
Поред представника локалне самоуправе, Владе Србије
, представника амбасада у Београду, Небојше Симовића начелника Рашког управног округа, свечаности је присуствовао и председник Организације Грађани света Jоунг Хон Књак.
Испред града Краљева овој свечаности присуствовао је Милун Јовановић, заменик градоначелника града Краљева.

Jоунг Хон Књак је након откривања Мапе пута свиле рекао да је Тутин од данас у центру пута свиле и да ће учинити све да свету презентује ово ме
сто и покаже да је оно право место мира.
“Учинићу све да покажем колико је леп овај град, а пошто сте на путу свиле, као што се види на почетку ове мапе, Тутин ће од сада бити не на крају него у средини истока и запада, севера и југа”,  истакавши да ће
се заложити да Балкан буде простор на којем ће се ширити мир и љубав.
Председник Општине Тутин Шемсудин Кучевић је рекао да се та општина вратила на пут свиле и да започети инфраструктурни пројекти симболички представљају тај повратак.
“Прва наша обавеза је да изградимо људске ресурсе и на тај начин будемо прва општина у овој држави која ће спровести реформе у локаној самоуправи”, навео је Кучевић истакавши да као носиоци власти у локалној самоуправи имају одговорност пред будућим генерацијама.
Амбсадорка Организације Грађани свијета испред Србије и народна посланица у Скупштини Србије Сабина Даздаревић је рекла да та организација окупља више од сто градова са свих меридијана и да
се отвара могућности за сарадњу на свим нивоима.
Организација Грађани свијета, као и Форум уједињених градова Пут свиле, који
делује у њеном оквиру, основани су 1987. године у Сеулу, Јужна Кореја, од када се сваке године одржавају самити. Општина Тутин је једина у Србији која припада овој организацији, а ускоро треба да се прикључи и Београд.
 
  
 
 
 
 

Print Friendly, PDF & Email