Град Краљево је и ове године, полагањем венаца на Споменик отпора и победе, у парку код Железничке станице, обележио 9. мај – Дан победе над фашизмом у Другом светском рату. Међу бројним делегацијама које су се поклониле пред спомеником жртвама Другог светског рата били су и представници града Краљева – председник Скупштине Сретен Јовановић, са својим замеником Ненадом Марковићем и сарадницима, начелник Рашког управног округа Небојша Симовић, представници Војске, Полиције, Жандармерије, Друштва српско-руског пријатељства Краљев град, борачких удружења и организација.

Венац је положио и аташе Амбасаде Руске Федерације у Србији Николај Банатов, који је на манифестацију у нашем граду дошао са својом кћерком. Банатов је, уз честитке свим житељима Србије, поручио да свака генерација мора да памти хероје Другог светског рата. Посебно је истакао да му је част што је позван и што је у нашем граду овим поводом. „Хвала Вама, хвала херојима“, поручио је он.

Свим становницима града Краљева и Србије, као и онима који су били жртве фашизма, Дан победе је честитао председник Скупштине Сретен Јовановић, „са осећањем поноса што припада народу који је смогао снаге да тада, пре 71 годину, са својим савезницима, истраје до краја и ослободи ове просторе од највећег зла које је задесило нашу земљу – фашизма“.

„Град Краљево обележава 9. мај, са поруком, првенствено младима, да се тај дан, то време, те жртве никада не смеју заборавити. Своја сећања, своју обавезу морамо преносити поколењима која долазе да бисмо увек знали да ценимо слободу“, поручио је председник Скупштине.

Oбраћање председника Скупштине града Краљева Сретена Јовановића

 

 

 

 

Амбасадор Норвешке у Краљеву                                                      08.05.2016.

 

 

Његова екселенција амбасадор Краљевине Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад је посетио Краљево и састао се са представницима града, на челу са замеником градоначелника Милуном Јовановићем. Повод доласка амбасадора у наш град је био гостовање једног норвешког хора.
Наиме, краљевачка Музичка школа „Стеван Мокрањац“ је, у сарадњи са  Чедомиром Попадићем, Краљевчанином који је већ „гостовао“ у свом родном граду са норвешким певачима, организовала „Норвешко-српско културно вече“. Попадић, који је и бивши ученик краљевачке Музичке школе, овог пута је у наш град довео Мушки хор норвешког града Шијена и солисту норвешке опере, најмлађег члана педесеточланог хора са најдужом традицијом у Норвешкој. На концерту је наступио и хор средњошколаца Музичке школе, под диригентском палицом Дуње Маринковић, као и професори флауте, клавира, соло певања.
Концерту је присуствовао и амбасадор Краљевине Норвешке.

Заменик градоначелника је приликом сусрета са амбасадором истакао да се нада успостављању контаката и у области привреде и политике. „Иако је велика дистанца, ништа није далеко“, рекао је Јовановић, истакавши пример норвешке фабрике између Баточине и Крагујевца. Он је позвао амбасадора да помогне да у Краљево дође нека производња, уз обећање да је Краљево спремно да створи предуслове – будући да је то и жеља и потреба града Краљева.
Амбасадор Норвешке је први, али, како је рекао, не и последњи пут у Краљеву.

„Следећи пут ћу имати више времена да обиђем овај град који заузима централну позицију како географски, тако и историјски. Надам се да ће, осим културне, сарадња да се настави и у пољима економије и инвестиција. Култура је први корак ка таквој сарадњи, кроз културу се два народа упознају. Надам се да ће концерт допринети већој сарадњи наших земаља“, рекао је Њ.е. амбасадор Норвешке у Србији Арне Санес Бјорнстад.

         

 

Print Friendly, PDF & Email