Шеснаест година након почетка ваздушног напада Северноатлантске алијансе на Савезну Републику Југославију, град Краљево се сећа бранилаца отаџбине страдалих у ратовима од 1990. до 1999. године. Дан сећања, 24. март, обележен је и ове године пригодним програмом, полагањем венаца и парастосом. Оживљена су сећања на Краљевчане који су животе дали током бомбардовања НАТО-а, у ратовима у Словенији, Хрватској, Босни и Херцеговини, као и пострадале чије су се породице после трагедије доселиле у Краљево.

Обележавање 24. марта започето је кратким програмом у просторијама Градске управе, уз минут ћутања страдалницима и херојима. Глумци Краљевачког позоришта казивали су родољубиве стихове, а ученици Музичке школе „Стеван Мокрањац“ извели елегије на кавалу и виолини, уз клавирску пратњу.

„Поносни смо на херојско и страдално дело наших бранилаца, али и бескрајно тужни јер је могло да буде другачије, па да нас, уместо помена и болних сећања, окупља радост живота, рађања и стварања“, поручио је градоначелник Краљева Томислав Илић, уз обећање да ће град увек помагати њиховим потомцима и родбини. „Све је, ипак, у време мира надокнадиво, осим људских живота, а веће вредности од људског живота нема, па се последице рата заправо и мере по броју страдалих… Поносни на браниоце отаџбине страдале у ратовима од 1990. до 1999. године, и овај Дан сећања посвећујемо њима. Нека им је вечна слава и хвала“, рекао је градоначелник.

На споменик палим јунацима на Тргу Јована Сарића, у који су уклесана имена страдалих у ратовима од 1990. до 1999. године, представници града Краљева, Рашког управног округа, Удружења породица палих бораца, Удружења учесника ратова 1991-1999. године, Војске, Полиције, Жандармерије, политичких странака, удружења и друштава, породице, рођаци, пријатељи и многи други положили су венце и цвеће, а свештеници Епархије жичке служили су парастос.

Организација овог помена за чланове породица погинулих значи много, каже Милисав Вујанац, из Удружења породица палих бораца у ратовима 1990. до 1999. године, додајући да то значи да пали борци нису заборављени у овом херојском граду и да се њихове жртве поштују

И на спомен-обележје херојима 252. оклопне бригаде у касарни у Јарчујку положени су венци.

Након тога, организован је и обилазак спомен-собе Друге бригаде Копнене војске у касарни у Рибници, чији посебан део заузимају експонати који чувају сећање на погинуле припаднике 252. оклопне бригаде.

 

Print Friendly, PDF & Email