Град Краљево и Удружење породица палих бораца ратова од 1990. до 1999. године, Удружење учесника рата 1991-1999, Удружење ратних војних инвалида града Краљева и Војска Србије, и овог 24. марта, крај Споменика са спомен-фонтаном погинулим у ратовима 1991-1999. године, подигнутог на Тргу Јована Сарића, у знак сећања на оне који су животе дали за одбрану отаџбине у ратовима од 1991. до 1999.  године, организовали су помен.

Пред спомен-обележјем на коме су урезана имена Краљевчана који су животе оставили на бранику отаџбине и оних чије су породице потом нашле уточиште у Краљеву, званичне делегације породица, сабораца, Града Краљева, Рашког управног округа, Војске, Полиције, републичких и локалних институција, борачких и инвалидских удружења, организација, друштава, политичких странака и друге бројне делегације положиле су цвеће и венце. Свештеници Епархије жичке су одржали парастос. Глумице Краљевачког позоришта казивале су песме Десанке Максимовић и Даре Секулић – Мајкама и Застајала сам кад сам се клела.

У име града Kраљева, обратио се градоначелник др Предраг Терзић:

„До пре неколико година говорило се о НАТО кампањи или интервенцији, избегавале су се праве речи за злочин који је почињен над српским народом. И сви су заборављали да кажу да су државе НАТО без одлуке Савета безбедности Уједињених нација напали једну суверену независну државу, чланицу Уједињених нација. Бомбардовање није било борба НАТО алијансе против Војске Југославије, против њених официра, подофицира и војника, већ неравноправна борба против свих грађана. У њој нису страдала само војна лица, већ и цивили, чак и деца. Због тога данас, 23 године касније, треба да се сећамо свих невино страдалих жртава, да не заборавимо шта смо као народ и држава изгубили, колико људских жртава смо дали, колико је уништено мостова, путева, пруга фабрика… и колико нам је година било потребно да све то обновимо. Држава Србија се коначно сећа и својих жртава и свих својих хероја. Молимо се да се овакво злодело више никада и нигде не понови“, поручиио је градоначелник Краљева др Предраг Терзић.

Председник Удружења ратних војних инвалида Војислав Вукашиновић каже да су и после 23 године емоције јаке:

„Сећамо се наших бесмртних хероја, свих оних који су страдали у зликовачком нападу НАТО-а. На данашњи дан излазимо у великом броју и полажемо венце и клањамо се сенима наших бесмртних хероја. Сматрам да то треба да радимо сваког дана, да не заборавимо наше бесмртне и истинске хероје који су бранили нашу државу и који су се супротставили зликовцима који су извршили геноцид над српским народом, малим народом али са великим срцем, који су успели да зауставе и копнени пробој зликоваца из НАТО-а“, поручио је Вукашиновић.

У касарни „Јован Курсула“ у Јарчујку, положени су венци на споменик погинулим припадницима 252. оклопне бригаде. Том приликом, потпуковник Ивица Ристовић је навео које је последице ваздушна кампања 19 земаља чланица западне војне алијансе имала по нашу земљу и наше грађане и нагласио да не можемо и не смемо заборавити експлозије, рушења, убијање, страдање.

„Наша је дужност и обавеза, због нараштаја који долазе, да тешке тренутке НАТО агресије, сачувамо од заборава. Међу најбољим јединицама наше војске била је 252. оклопна бригада из Краљева, чији су војници и старешине показали како се бори за своју земљу. У тој борби бригада је изгубила 24 своја јунака, а 113 их је било рањено. Чувајмо успомене на све оне који су своје животе положили током НАТО бомбардовања јер су, својом жртвом, уградили себе у нашу будућност“, поручио је приликом полагања венаца у касарни у Јарчујку.

Print Friendly, PDF & Email