Доделом признања добровољним даваоцима који су крв дали више од тридесет пута, Црвени крст Краљево је, традиционално, обележио Светски дан добровољних давалаца крви – 14. јун.
Већ 17 година широм света, обележавањем овог значајног датума, исказује се неизмерна захвалност волонтерима, онима који дају крв по принципима бесплатности, анонимнсти и добровољности и на тај начин другима спашавају живот.
Вишеструким добровољним даваоцима крви, који су крв дали више од 75 и више од 100 пута, плакете је уручио градоначелник града Краљева др Предраг Терзић.
„Ви сте хумани људи захваљујући којима се сваке године у Србији спасе на стотине живота. Новцем можете да купите технику, да побољшате услове функционисања у домова здравља и болницама, али крв не може да се купи“, нагласио је Терзић.
„Тај хумани гест нама не значи много, то је свега 10 минута времена које издвојимо једном у пар месеци, а другим људима значи живот. Управо захваљујући свима нама, јер и ја сам један од вас, свакодневно спашавамо животе и хвала вам на томе“, поручио је градоначелник, који је као редовни добровољни давалац крви део ове племените породице.
Према његовим речима, ово је је велики дан за краљевачки Црвени крст, али и за све добровољне даваоце који редовно дају ову драгоцену течност. Он је изразио наду да ће се у овај чин солидарности укључити још већи број доборовољних давалаца из јавних установа и предузећа, удружења, организација, месних заједница…
Првом човеку града Краљева припала је и част да уручи плакете „Широко срце“, које се додељују за најбоље резултате остварене у добровољном давалаштву крви у претходној календарској години,  директору Јавног комуналног предузећа „Водовод“ Александру Протићу и председници Месне заједнице Витковац Снежани Маџаревић.

„Крв значи живот и некада је једна боца довољна да продужи или спаси нечији живот, зато запослени у ЈКП „Водовод“ редовно учествују у акцијама добровољног давалаштва крви које организује Црвени крст Краљево“, изјавио је Протић, истакавши да је увек привилегија добити награду, али је посебна част добити признање од оних који се баве хуманитарним радом.
Председник Комисије за добровољно давалаштво крви Црвеног крста Краљево Миланко Милићевић уручио је плакете добровољним даваоцима за 35 давања крви, па захвалио награђенима за изузетну хуманост.
У име добитника – хероја, добровољни давалац који је до сада дао 51 јединицу крви, Перовић Јовић поручио је да је највећа награда за све њих сазнање да су, одвојивши свега пет минута да донирају крв, некоме продужили живот.
Краљевачки Црвени крст, на овогодишњем обележавању Светског дана добровољних давалаца крви, плакетама и признањима захвалио је свим даваоцима крви који су показали солидарност и током 2021. године несебично давали крв. Плакета за више од 100 датих јединица крви, закључно са прошлом годином, уручена је је једној особи, док је шест грађана донирало крв више од 75 пута, а више од 50 пута крв је дало 39 добровољних давалаца.

Print Friendly, PDF & Email