На позив града Краљева, у прву посету нашем граду је дошла званична делегација мађарског града Сентеша – градоначелник Сирбик Имре, представник града задужен за економски развој Иштван Боскај и Александар Прескар, кошаркашки тренер.

Посета је започета званичним пријемом код градоначелника Томислава Илића, на коме су били присутни и други представници локалне и републичке власти.

Како је истакао градоначелник Краљева, сусрет је био прилика за размену искустава, пре свега, у области пољопривреде, по којој је овај град познат, као и у вези са живинарском и повртарском производњом. Било је речи и о коришћењу геотермалних извора, из којих топлом водом град Сентеш греје пластенике, али и станове.

„Гости су нам дали предлоге и сугестије, а даће нам и неопходну документацију како бисмо и ми могли да, на неки начин, искористимо геотермалне изворе које имамо у близини града. Ово је почетак сарадње са градом Сентешом“, рекао је градоначелник града  Краљева Томислав Илић.

            Први човек Сентеша је захвалио на позиву да представници мађарског града посете наш град и започну разговоре о будућој сарадњи. Како је напоменуо, мађарски градови углавном имају сарадњу са војвођанским градовима и он би био почаствован да успоставе сарадњу и у ужој Србији. Имају десет градова побратима широм света и волели би да се сарадња са Краљевом развија у правцу успостављања партнерских и побратимских веза.

Иако су први контакти остварени преко спорта, градоначелник Сентеша је изразио наду да ће се сарадња у будућности развијати и на другим нивоима.

„Искуства у пољопривреди и коришћењу термалних извора пренећу граду Краљеву, а и Сентеш ће пробати да нађе свој интерес. Надам се и дугорочној сарадњи. Као бивши спортиста, обожавам да гледам српске спортисте, како се боре и остварују резултате. Надам се да ће наша деца стећи искуства на том пољу“, рекао је градоначелник Сентеша.   

Гости су имали прилике да се упознају и са спортским садржајима нашег града, обиђу културно-историјске споменике и сазнају нешто више о нашем духовном наслеђу. Како су гости били у Краљеву и током обележавања 6. априла, Дана сећања на цивилне жртве рата, они су положили и венац на Гробљу стрељаних 1941. године.

         

Print Friendly, PDF & Email