Одборници Скупштине града Краљева нису данас расправљали о враћању цене грејања Јавно-енергетског предузећа „Топлана“ на ниво пре поскупљења пре пола године. Ова тачка, према предлогу 24 одборника опозиционих партија, требало је да буде једина тачка дневног реда, али већином гласова присутних одборника дневни ред није усвојен, па је седница након нешто више од сат времена рада – закључена. Одборничке групе „Покрета за Краљево“ и „Двери“ имале су предлоге да дневни ред буде допуњн са још 19 тачака, али њих јčле није усвојило ни Градско веће, а данас ни већина одборника Скупштине града.
             На самом почетку рада данашње седнице, одборник Демократске странке Милан Вучетић рекламирао је повреду Пословника о раду тврдећи да председавајући, заменик председника скупштине Томислав Илић, није дозволио једној групи грађана заинтересованих да слушају расправу о једiној тачки дневног реда, да присуствују седници. Он је замолио да председавајући образложи зашто је одлучио да они не буду у сали.
              – Никакав предлог или захтев заинтересованих грађана нисам добио, па према томе ништа нисам одбио – рекао је заменик председника градске скупштине Томислав Илић, напомињући да је такав захтев добио само од Српске радикалне странке и да је њиховом представнику присуство одобрено.

            Након одбијања свих 19 предлога за допуну дневног реда, одборници већином гласова нису усвојили ни дневни ред са тачком која је предвиђала расправу о враћању цена испоруке топлотне енергије ЈЕП „Топлана“ Краљево на ниво пре грејања.
              – За су гласала 24 одборника, један је био против, а 45 одборника је уздржано, па констатујем да дневни ред десете седнице Скупштине града Краљева, није утврђен – рекао је закључујући седницу заменик председника градске скупштине Томислав Илић.

           Према његовом образложењу, једини разлог због којег дневни ред са једином тачком  дневног реда о враћању цена грејања на ниво поскупљења није усвојен је чињеница да је Влада донела одлукку о продужењу важности Уредбе на основу које су одборници у окробру гласали за око 40 одсто више цене испоруке топлотне енергије, и после 30. априла.
         – Предлоге за допуну дневног реда нису усвојене ни на Градском већу, а и одборници су сматрали да теме о којима је требало расправљати не би допринеле побољшању живота грађана Краљева – рекао је Илић.

             Он је додао да су  предлози за радне закључке били предвиђени за крај данашње седнице и да ће се, због тога што дневни ред није усвојен, вероватно наћи на дневном реду наредне седнице градске скупштине.
              Према речима Милана Милошевића, члана одборничке групе Српске напредне странке, питање зашто дневни ред данашње седнице није усвојен треба упутити онима на чији захтев је она сазвана, дакле представницима опозиционих одборничких група.

           – Онај који сазива седницу и утврђује дневни ред треба и да обезбеди већину за изгласавање. Како је ову седницу сазвало више од трећине одборника, њих 24-ро, онако како је Статутом предвиђено, треба их питати зашто нису обезбедили довољно гласова и за усвајања таквог дневног реда – рекао је Милошевић, додајући да одборници СНС-а не виде шта би ново у расправи имало да се каже што већ није речено у претходним заседањима када се о расправљало о тој тачки.
                Председници одборничких група опозиције најавили су да ће поново прикупити неопходан бој потписа и поново сазвати седницу са предлогом за исту тачку дневног реда како би одборници добили прилику да расправљају о, како су рекли, горућем проблему грађана Краљева.
 
 

 

Print Friendly, PDF & Email