Силазак Светог Духа на апостоле, празник који се обележава у знак сећања на догађаје из педесетог дана након Васкрсења Христовог, када је Дух Свети сишао на апостоле у Јерусалиму, што се сматра рођенданом Цркве, као своју славу обележавају Град Краљево и Црквена општина при Храму Свете Тројице.

Како је истакао протонамесник Александар Јевтић, не само ова црква, коју је кнез Милош изградио још 1824. године, него све цркве могу као заједнички рођендан имати Силазак Светог Духа на апостоле.

„Посебна је радост за људе који су припадници овог светог храма, али и за све суграђене у Kраљеву, да овај празник доживе као сопствени, празник своје друге славе. У храмовима се крштавамо, људи се венчавају, читају се молитве за здравље, и у радости и у тузи… Храмовна слава је нешто што њима припада и што треба да обележе присуством, као што присуством обележавају и своју славу. Нека би овај празник даровао да се милост Божја излије на овај град и овај народ како би дошли сви ми, прво по знању сопствених слабости, а онда и труду да се поправимо. Тиме ћемо бити бољи родитељи, комшије, радници свако на свом месту, јер ћемо имати моћ самоиспитивања, а самим тим и самопоправљања, а помоћ Божја и Духа Светог, чији силазак прослављамо, сигурно неће изостати“, поручио је протономесник Јевтић, који је подсетио на то да је, како се Србија ослобађала од Турака, знак ослобођења био грађење цркава, које су до тада биле по шумама, рушене, a била су забрањена i богослужења по кућама, породичним, приватним домовима.

Честитајући суграђанима и свештенству Храма Свете Тројице славу, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је истакао значај обележавања овог празника и симболику литије у предвечерје празника, посебно у тешким и за град и становнике угрожавајућим периодима.

„Срећан сам што уз помоћ припадника Војске Србије, Полиције, краљевачког одреда Жандармерије, младих краљевачких спортиста, културно-уметничких друштава, представника ратних војних инвалида и породица палих бораца, бројних суграђана, обележавамо градску славу. Надам се да ћемо и у наредним годинама наставити са овом традицијом“, поручио је градоначелник Краљева.

Славље је, као и ранијих година, започело вече уочи празника, празничним вечерњем и литијом градским улицама, која је симболично направила круг око града у циљу заштите од сваке несреће.

Свештенство, представници Града Краљева, Војске, Полиције, Жандармерије, културно-уметничких, спортских и других друштава, удружења, организација, грађани Краљева, у свечаној литији, кренувши из порте Храма Свете Тројице, зауставили су се најпре у дворишту Духовног центра „Владика Николај Велимировић“, где је освештан запис, како се верује – заштитник града. Свештеници су се помолили за браћу у Христу, наш благоверни и христољубиви род, за његову моћ, победу, одржање, мир, здравље, спасење… замоливши Господа за напредак и потпору у свему и да покори сваког непријатеља и противника, да спаси град и све оне који живе у њему.

На централном градском тргу, крај Споменика српским ратницима палим за слободу отаџбине 1912-1918, упућена је молитва за упокојење душа уснулих слугу Божјих – ратника пострадалих од Косова до данашњих дана, да им се опрости свако сагрешење, да им Бог да милост своју, царство небеско, вечно сећање, јер је Бог „живот и васкрсење и покој уснулих слугу, војсковођа, војника, браће и сестара наших који су дали животе у одбрани вере и отаџбине“.

За преосвештеног епископа жичког Јустина и сву у Христу браћу, за градоначелника града Краљева др Предрага Терзића и све његове сараднике, да Господ спаси наш град, сачува га и посети великом и богатом милошћу – читана је молитва на Тргу Јована Сарића, код Споменика погинулима у ратовима од 1991. до 1999. године, испред зграде Градске управе града Краљева.

Улицом цара Душана поворка се вратила у двориште Храма Свете Тројице, где је, по благосиљању петохлебнице, беседио архијерејски заменик протојереј-ставрофор Љубинко Костић. Он је градоначелнику Краљева др Предрагу Терзићу, представницима градске власти, Војске, Полиције, Жандармерије, старешини Храма Свете Тројице протојереју-ставрофору Јовану Ђорему и свештеницима светотројичног храма, часним оцима, благочестивом народу, пожелео срећно и Богом благословено навечерје градске и храмовне славе, празника Свете Подесетнице, Силаска Светог Духа на апостоле, празника рођења Цркве Божје на земљи, да благослов Господњи дође на њих својом благодаћу и човекољубљем.

Како је рекао, ми смо „чувари прве благодати Духа Светога, прве Педесетнице, настављачи и преносиоци из поколења у поколење, из нараштаја у нараштај, на нове надолазеће нараштаје те исте благодати. И вечерас смо били сведоци те радости у Духу Светоме, у молитвеној литији, а на дан славе ћемо бити удионичари благодати Духа Светога у Светој архијерејској литургији“.

Уз саслужење свештенства Епархије жичке, Свету архијерејску литургију на дан славе служио је Његово преосвештенство епископ жички Јустин. Владика је подсетио на то да је на данашњи дан Господ послао Духа Светога у виду огњених језика на своје ученике и апостоле и да су, како говори Свето писмо, када су били сабрани представници народа на Сиону, почели да говоре свако својим језиком и сви су разумели једни друге.

„Дух свети нас сабира у истини, благочешћу, сили. У гордости, самозадовољству, неиспуњености правим и блаженим садржајем, човек не може учинити ништа велико. Народ не може да уједини ништа што није од Духа Светога јер Дух Утешитељ уједињује у добру све људе. Једино разумевање може бити Духом Светим. Али Дух Свети свет не може примити. За то је потребно да хоће, да жели да себе унапреди, обожи, ослободи ниских страсти и људских слабости. Тек када поверује Духом Светим да је Господ Христос у телу дошао, и да је дошао из превелике љубави према нама, да се жртвује, да пролије своју пречасну крв, да би спрао првородни грех, да би васпоставио нас пале и изранављене људе… И Господ Бог силом својом и Духом Светим облачи своје ученике и апостоле у силу са висине и они постадоше од неуких рибара мудри и премудри ловци људи. Та истина живи међу нама… Душа је претежнија од тела, од овога света, она је дар Божји човеку“, беседио је верном народу окупљеном у Храму Свете Тројице у заједничкој молитви на овај велики празник епископ жички.

Честитајући славу представницима Града и Храма, владика је поручио:

„Нека Господ Бог, молитвама свих светих, чује глас и вапај нас грешних и палих људи. Али, ако смо пали, нисмо опали, већ призивамо благодат Духа Светога да нас васпостави, да нас придигне, да нас умије, обуче у силу са висине и онда ћемо и ми моћи да кличемо да је диван Бог у светима својим, кога славимо са Оцем, Сином и Духом Светим, Тројицом несливеном, али нераздељивом у све векове и сву вечност.“

Његово преосвештенство епископ жички Јустин освештао је и, са градоначелником Краљева др Предрагом Терзићем и представницима Града и верним народом, преломио славски колач у Храму Свете Тројице.

Print Friendly, PDF & Email