Шта се добије када се удруже таленат, труд, стрпљење, жеља да се, сопственим рукама, створи нешто заиста вредно дивљења… Када, вештим рукама, машту и креативност, дар, преточите у нешто што већ постоји, али у величини знатно мањој, заправо минијатурној… могло се видети на још једном макетарском надметању организованом у нашем граду, двадесет четврту годину заредом.

Макетарски савез Србије односно Макетарски клуб „Спинер“ из Краљева окупио је и ове године, на 24. „Спинер купу“, макетаре из наше земље, али је, након три године, ово такмичење поново међународно, захваљујући такмичарима из Бугарске и Северне Македоније.

Приликом отварања, градоначелник Краљева др Предраг Терзић је подсетио на то да су претходна такмичења окупљала велики број моделара из читаве Србије, али и Црне Горе, Босне и Херцеговине, Хрватске, Словеније, Бугарске, Румуније, Мађарске, Пољске и Русије, који су у нашем граду излагали своје моделе, додајући да верује да ће ово, скоро две и по деценије дуго такмичење, поново окупљати на стотине макетара.

„Захваљујући овим људима који су ентузијасти, који су вредни и посвећени послу, ми данас можемо да видимо моделе који су умањени у односу на стварне тенкове, топове, авионе 72 или чак 144 пута. За то је потребна велика посвећеност, рад, неопходно је да волите то што радите“, изјавио је градоначелник након обиласка изложених модела и додао:

„Срећан сам да Макетарски клуб „Спинер“ постоји у Краљеву и Град ће наставити да му помаже. Очекујем да ће, поред сениора, постојати и велики број младих људи који ће наставити стопама својих претходника. Радује ме да данас у Краљеву имамо такмичаре и у јуниорској и у кадетској конкуренцији.“

Према речима председника Макетарског савеза Србије и Макетарског клуба „Спинер“ из Kраљева доктора Драгана Косића, након првог „Спинер купа“, одржаног 1999. године, у предвечерје НАТО агресије, нису мислили да ће куп моћи да одржавају сваке године.

„Међутим, борећи се са свим недаћама, тешкоћама – економским, материјалним, људским… одржавали смо такмичење непрекидно трудећи се да будемо на нивоу сваке године“, каже Косић додајући да је ове године изненађујуће велики одзив будући да је дошло 50-60 макетара, који су донели и макете за своје пријатеље, тако да је пред почетак такмичења било пријављених више од 200 макета.

Како истиче Косић, категорије у којима се макетари надмећу су строго прописане IPMS-ом (удружење које окупља људе који се баве израдом пластичних макета) и макете се не могу правити произвољно. Свака категорија има своје карактеристике. Категорије су 1:144, што значи да је сваки део на макети смањен 144 пута у односу на оригинал, затим 1:72, 1:48, 1:32, што су већ престижне категорије. То су велике макете, које је, како каже, заиста изузетно тешко направити, што не значи да је друге лакше. Постоји општа подела на авио-макете – авионе, и историјске минијатуре, чему припадају све остале макете – возила, војна возила, тенкови, бродови и све остало.

На 24. „Спинер купу“, који је ове године организован у холу Основне школе „IV краљевачки батаљон“, изложене су и макете ученика, али ван категорија.

Како је истакао председник Макетарског савеза Србије односно краљевачког макетарског клуба, они им пружају пуну подршку да почну да се баве макетарством – делатношћу на ивици спорта и уметности.

„Спорт је јер се проглашавају победници, деле се медаље, а уметност… треба видети неке макете које су права уметничка дела – отворене кабине, где морате исећи пластику идеално равно и убацити делове попут пилотског седишта, пилота, командне табле… и то у тачно одређеној размери“, каже Драган Косић.

Најбољи у својим категоријама првенствено добијају медаље, али краљевачки клуб „Спинер“ годинама најбоље макетаре награђује обележјима града Kраљева, тако да најбољи макетари у историјским мимнијатурама, авио-макетарству, најбољи јуниори, добијају сувенир – фигуру Милутина, споменика у центру Краљева, а вредни чланови који нису били најбољи али су учествовали добијају сатове на бибер црепу, мајице, качкете, са грбом односно обележјима града Краљева.

Према речима домаћина односно организатора, поред такмичења, сваке године су имали и друге садржаје којима су боравак у нашем граду учесницима чинили занимљивијим, попут излета до Студенице, Жиче, Маглича и представљања историјских тековина нашег краја. Надају се да ће већ наредне године, када ће обележити сребрни јубилеј, моћи да се похвале богатијом организацијом и већим бројем учесника и макета.

Print Friendly, PDF & Email