ДВАДЕСЕТ ШЕСТА СЕДНИЦА ГРАДСКОГ ВЕЋА                                                                       18. јун 2013. 

 

На обимном дневном реду данашње седнице Градског већа која је имала чак 35 тачака дневног реда, разматрани су извештаји о прошлогодишњем пословању јавних предузећа у Краљеву.  Већници су дали сагласност и на статуте већине ових предузећа и размотрили дванаест планова генералне регулације који су усклађени са будућим Генералним урбанистичким планом града Краљева и услов су за његову израду.

Три јавна предузећа: „Путеви", „Водовод" и „Топлана" у 2012. години пословала су негативно. ЈКП „Путеви" забележило је губитак од 75 милиона динара, „Топлана" је пословала са губитком од 34 милиона динара, а „Водовод" – десет милиона динара. Као разлози за негативно пословање ових предузећа наведени су: више од 20 ледених дана на почетку 2012. године, прошлогодишња велика суша и нагли пораст цена енергената, пре свега нафте и мазута.

„Неоходно је рационалније пословање свих јавних предузећа", оценио је градоначелник Краљева Драган Јовановић, додајући да то значи да проблеме које имају, јавна предузећа не треба да решавају само тражећи субвенције од града и повећањем цена, него коришћењем својих унутрашњих капацитета, реорганизацијом и реструктурирањем.

Градски већници усвојили су статуте већине јавних предузећа са напоменом да четири ЈКП треба да измене текст статута у делу који се односи на избор чланова Надзорних одбора. Према новим законским решењима, у јавним предузећима више неће бити Управних, већ само Надзорних одбора.

„Предложили смо да јавно комунална предузећа „Водовод", „Пијаца", „Топлана" и Општинска стамбена агенција у наредна два дана одрже седнице Управних одбора и да измене делове који се односе на начин избора чланова Надзорних одбора, како би на наредној седници Градског већа могли да усвојимо текстове статута и тих јавних предузећа", појаснио је градоначелник Јовановић.

Градски већници позитивно су се изјаснили и о 12 од укупно 15 планова детаљне регулације који су усклађени са Генералним урбанистичким планом града Краљева који ће ускоро бити завршен и који је, у складу са Законом о планирању и изградњи из 2009. године у обавези да донесе Дирекција за планирање и изградњу „Краљево". Планови детаљне регулације представљају стратешки важна документа на основу којих могу да се издају грађевинске и локацијске дозволе, а што није предвиђено генералним урбанистичким планом.

О овим темама расправљаће и одборници на првој наредној седници градске скупштине која ће, према очекивањима, бити заказана за среду, 3. јул.

ПРЕДСТАВЉЕНО ИДЕЈНО РЕШЕЊЕ КРАЉЕВГРАДА                                              20.ЈУН 2013. године

 

„Краљевград ће бити симбол Србије која је у средњем веку била на врхунцу своје војне, државне и културне моћи", порука је са врло посећене презентације идејног решења средњевековног града који ће се, према замисли, простирати на подручју од четири хектара у близини утврђења Маглич.

            Он ће, у најкраћем, бити осавремењена Србија која ће, према речима зачетника ове идеје, краљевачког предузетника и председника градског одбора Српске напредне странке у Краљеву Небојше Симовића, напајати душу будућим генерацијама.

            „То је идеја која треба да живи, да расте и да се једног дана и испуни зато што може много понуди у културном и туристичком смислу Рашком округу и целој Србији", прецизирао је Симовић.

            Краљевград, са садржајима и начином градње карактеристичним за средњи век, треба да представља све оно што Србија данас није у прилици да понуди страном туристи, речено је током презентације у Свечаној сали Градске управе. 

            „Краљевград је „град краљева" и зато ће у њему постојати седам кула које ће бити посвећене нашим краљевима", предочио је зачетник идеје Небојша Симовић, додајући како верује да је туризам будућност развоја целог региона.

            Према идеји, Краљевград као туристичка атракција треба да живи 365 дана у години, да запосли на стотине људи, да годишње доведе више од 400.000 гостију и да послужи за пласирање пољопривредних производа са овог подручја. Идејно решење архитектонски су уобличили Јелена и Горан Николић, а његова израда град није коштала ни динара. У питању је поклон за градску славу свете Тројице коју Краљево прославља у недељу 23. јуна. Творци идејног решења кажу да су основну инспирацију нашли у објектима прошлости, али и да је читав пројекат захтевао много истраживачког рада.

            „Постоје одређене специфичности пројекта, будући да је замишљено да се гради традиционалним начином, уз коришћење локалног камена, али биће ту и челичних решетки, структуралног стакла и савремених мјатеријала и технологије које могу да подрже такав концепт", појаснила је идејно решење Краљевграда Јелена Крстовић Николић.

            Осим седам кула које ће бити посвећене српским средњовековним владарима који су крунисани у Жичи, Краљевград ће имати и стару болницу, школу старих заната, хотел са 800 лежаја и бројне друге садржаје.

            „Планирани су и музеји са свим обележјима и знаменитостима династије Немањића, велики отворени амфитеатар, затворено позориште, велики Конгресни центар, стара тржница, пијаца, црквена порта са црквом и звоником, мноштво угоститељских објеката, старе крчме, посластичарнице и ресторани", додаје Горан Николић.

            Према речима аутора идејног решења, идеја Краљевграда у основи подсећа на Дрвенград Емира Кустурице на Мећавнику, али је архитектонскорешење сасвим различито, јер је Дрвенград конципиран као еко-село, а Краљевград ће представљати први оживљени средњовековни град на овим просторима. Свестан да ће од идеје до реализације пројекта, за који тек треба обезбеђивати средства, бити пуно проблема, зачетник идеје Небојша Симовић каже да је најбитније да она прво заживи у срцима грађана Краљева, јер је то услов да се оформи велики тим у којем ће свако знати да се „све оно што је започето, једног дана и заврши".

            „Добре идеје, као и вода, увек нађу пут", поручио је Симовић, изразивши наду да ће Краљево успети да, како је рекао, направи највећу фабрику новца под ведрим небом, а да то град и његов буџет кошта – што мање .

 
  


 

ЗА КОРАК БЛИЖЕ УРБАНОЈ РЕГЕНЕРАЦИЈИ ДОСИТЕЈЕВЕ                                                   18. јун 2013.

 

Након разговора са представницима Агенције за приватизацију, градоначелник Краљева Драган Јовановић саопштио је данас да је Краљево у сада корак близе урбаној регенерацији Доситејеве улице.

„Рание ситуације не бих назвао опструкцијом, већ избегавањем давања коначног одговора од стране Агенције за приватизацију која се проглашавала ненадлежном за давање сагласности по имовинским питањима земљишта на којем у Доситејевој улици треба да буде изграђен комплекс стамбених зграда", рекао је градоначелник Јовановић.

Он је подсетио да град треба да добије то земљиште на име дуговања  концерна „Фабрика вагона" и „Магнохрома" градским јавним предузећима и оценио да је такав уговор обострано користан и за та предузећа која су корисници тог земљишта, и за сам град.

„Успели смо да, у разговорима са директором Агенције за приватизацију Владимиром Цветковићем и са председником Управног одбора Александром Мартиновићем, њима предочимо од колике је то важности за град, све његове становнике и два некадашња краљевачка гиганта", навео је Јовановић.

Схватајући важност овог пројекта и неопходну даљу динамику повлачења средстава за његову реализацију, пре свега из Европске инвестиционе банке и из Европске банке за обнову и развој, ова двојица саговорника према речима градоначелника, изјавили су да „не виде сметње да поменуто земљиште у међусобним договорима града и предузећа припадне граду".

Градоначелник Драган Јовановић додао је како сматра да је у питању јако добра вест која отвара даље могућности за пројекте и почетак радова на урбаној регенерацији Доситејеве улице, на потезу од Гимназије до основне школе „Јово Курсула".

Print Friendly, PDF & Email